Participanţii la Olimpiada Naţională de Limba Franceză de la Buzău au avut ocazia marţi, 3 aprilie, să afle cum trebuie să se pregătească pentru a obţine un job în Franţa sau un loc în universităţile din aceeaşi ţară.

Cei aproape 300 de elevi din toată ţara au participat la prezentările organizate de Campus France România, serviciu al Ministerului de Afaceri Externe francez, prezentări în cadrul cărora au descoperit sistemul de educaţie francez, procedurile de înscriere la universitate în Franţa, costurile de şcolarizare etc. Totodată, a fost organizat un atelier de redactare CV şi scrisoare de motivaţie după model francez pentru a-i ajuta pe tinerii francofoni să îşi pregă­tească cele mai bune aplicaţii pentru universitate, dar şi pentru joburi şi stagii. Elevii au descoperit cu această ocazie şi filierele cu predare în limba franceză din universităţile din România, precum şi programele de dublă disciplină care exista în parteneriat cu  Franţa.

Interesant de ştiut este că responsabila Campus France, cea care a interacţionat cu olimpicii, este chiar o buzoiancă. Este vorba despre Bianca Stîngă, absolventă a Colegiului Naţional „B. P. Hasdeu”, laureată la rândul ei a Olimpiadei Naţionale de Limba Franceză.

Agenţia Campus France Paris este un serviciu al Ministerului de Afaceri Externe francez, care se ocupă cu promovarea învăţământului superior francez. În România, există un Spaţiu coordonator Campus France în Bucureşti şi trei antene Campus France în institutele franceze din provincie.

Olimpiada Naţională de Limba Franceză se desfă­şoară pentru prima dată la Buzău, în perioada 2-6 aprilie. Evenimentul a fost marcat de o altă premieră: pentru prima dată un ambasador al Franţei în România a fost prezent la deschiderea unei olimpiade de limba franceză.