Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Buzău anunţă că, până pe data de 10 mai, rentierii agricoli din judeţ trebuie să se prezinte la sediul instituţiei,  pentru a obţine viza aferentă anului 2017, pe carnetele de rentier agricol.

,,Avem programări până la data de 10 mai 2018. Rentierii au fost invitaţi în scris, le-am comunicat data şi ora la care sunt programaţi, funcţionarul la care trebuie să se prezinte, precum şi documentele pe care trebuie să ni le aducă, dacă aceastea s-au modificat faţă de anii anteriori. Renta viageră agricolă se acordă în ordinea vizării carnetelor. Pentru a petrece un timp cât mai scurt la sediul APIA, am ales ca perioada de programare să fie doar până pe 10 mai şi în niciun caz până la termenul limită de vizare (31 august, n.r.). Doar cei care nu s-ar încadra în programarea făcută de noi se pot prezenta ulterior, până la data limită”, menţionează Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

Conform reprezentanţilor instituţiei, în 2010, atunci când APIA a preluat activitatea de vizare a carnetelor de rentieri agricoli din judeţ de la Agenţia Domeniilor Statului, erau înregistraţi peste 2.200 de rentieri, urmând ca până în prezent, numărul acestora să scadă cu 454. Printre motive se numără decesul acestora sau expirarea contractelor de arendare. În acest moment, APIA Buzău are în baza de date peste 1.740 de dosare de rentieri ­va­lidate. ,,În ceea ce priveşte activitatea de vizare a carnetelor şi acordare a rentei viagere agricole, avem ca număr de dosare de rentieri validate 1.746. De la 1 martie şi până în data de 11 aprilie au fost vizate 897 de dosare. În această perioadă există şi solicitări de reanalizare şi de completare, în număr de 57. Aceste reanalizări sau completări ţin de modificarea anumitor documente, pe care dumnealor trebuie să le prezinte, de expirarea anumitor contracte sau de date suplimentare pe care trebuie să le depună odată cu vizarea carnetului. Avem până acum aproximativ 52 la sută prezentaţi şi cu carnetele vizate”, mai spune Claudia Stelea.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut şi contrava­loarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR în anul pentru care respectiva prestaţie financiară este datorată. Renta viageră se achită într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată.

DISTRIBUIȚI
loading...