Agricultura, considerată a fi o ramură extrem de important în economia unui judeţ, la noi pare să dea semne de regres. Mai exact, numărul agricultorilor scade văzând cu ochii, deşi suprafeţele de teren arabile rămân aceleaşi. Începând cu anul 2007, numărul fermierilor a scăzut cu cel puţin 1.000 anual.

Potrivit Econtext, în 2013, la nivelul judeţului Buzău se înre­gistra o scădere a numărului acestora cu aproximativ 25 la sută. În cadrul aceleiaşi analize, din cele 41 de judeţe ale ţării, numărul fermierilor a scăzut în 37 dintre ele şi a crescut în doar patru. Conform unui clasament al judeţelor, care a fost realizat atunci, Buzăul ocupa locul 12 în ceea ce priveşte scăderea numă­rului de agricultori.

O explicaţie ar fi aceea că fermierii mici dau terenurile în arendă marilor exploataţii. Alţi agricultori au renunţat pur şi simplu, pentru că nu mai făceau faţă costurilor şi volumului mare de muncă, în condiţiile în care majoritatea erau trecuţi de vârsta a doua.

,,Este în scădere şi vă spun şi de ce este în scădere. Aşa cum este şi logic, terenurile sunt date în arendă fermierilor mai mari şi aceştia le lucrează pentru că au performanţă, au utilaje şi aşa mai departe. Dispar ramurile mici, şi atunci este normal. Însă, suprafaţa nu dispare, ci este constantă, de la an la an”, explică directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Zonele în care exploataţiile agricole mici şi foarte mici dispar, încet dar sigur, sunt cele de munte, adică în Pătârlagele, Beceni şi o parte din Râmnicu Sărat. Pe de altă parte, există o şansă ca agricultura să poată fi revigorată, este adevărat că într-un ritm mai lent, prin implicarea ,,străinilor” în acest domeniu. Unii dintre cei care au fost plecaţi la muncă în străinătate şi au muncit tot în domeniul agricol au revenit în locurile de baştină şi au început să aplice exact ceea ce au învăţat peste hotare.

,,Sunt oameni care se întorc de afară şi eu sper să avem un procent mai mare de fermieri, aici. Se întorc, într-adevăr, într-un procent mai mic, cei care nu mai suportă străinătatea sau condiţiile de acolo. Datorită experienţei acumulate acolo, încearcă să pună în practică ceea ce este aici. E un lucru foarte bun, pentru că ei cam ştiu cum trebuie să-şi dezvolte o fermă. Acolo afacerile sunt foarte bine implementate şi duse până la capăt. Şi atunci, ei vin deja cu experienţa asta, cu un proiect pe care îl au deja în cap şi încearcă să le pună în aplicare aici”, mai spune Cosmin Florea.

Potrivit ultimelor date ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, la nivelul judeţului Buzău, în perioada 2007–2017 au fost efectuate de către instituţie plăţi către fermieri pentru o suprafaţă de peste 280.000 de hectare.

DISTRIBUIȚI
loading...