27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:17 AM

Educatie

Numai pentru Şcoala 11 suma se ridică la 450.000 lei / Primăriile din Buzău, obligate să plătească profesorilor zeci de miliarde lei vechi în locul Guvernului?

de Cristian IONESCU
Educatie  |
03.10.2017, 00:00
3585

„Ne promit marea cu sarea/ şi conduc aiurea ţara./ Opozanţi şi potentaţi/ V-aţi bătut iar joc fraţi/Ăia hoţi, ăştia hoţi,/ Mama lor la toţi”, au fost versurile care au răsunat, ieri, în difuzoarele amplasate de profesorii buzoieni în faţa Prefecturii, în timpul pichetării acesteia.

Zeci de cadre didactice din tot judeţul au protestat împotriva guvernaţilor care nu respectă hotărârile privind drepturile salariale, reuşind în schimb, susţin protestatarii, să politizeze sistemul de învăţământ mai mult ca niciodată.

Chiar dacă pichetări similare au avut loc în toată ţara, Buzăul se află într-o situaţie mai specială din cauza dobânzilor pe care Guvernul este obligat de instanţă să le plătească profesorilor din judeţ ca urmare a plăţii eşalonate a majorărilor salariale. Situaţia este mai gravă decât ar părea, şi asta pentru că sumele pe care buzoienii le au de încasat pentru dobânzile legale sunt uriaşe, iar Guvernul pare că vrea să paseze problema autorităţilor locale. Pe de o parte, cadrele didactice sunt hotărâte să demareze proteste importante pentru că plata dobânzilor se va prescrie, iar pe de altă parte, administraţiile locale nu vor fi capabile să achite aceste drepturi salariale.

„Plata ar trebui să vină de la bugetul de stat“

„Am vorbit cu doamna prefect şi ne-a promis că, pe data de 12, va organiza o comisie de dialog social, pentru a le spune primarilor să ne plătească ei dobânzile. Situaţia este ciudată, pentru că cei de la Finanţe au spus că aceste drepturi ar trebui plătite de primării, deşi noi, în instanţă, nu ne-am războit cu primăriile. Noi, sindicatele, apreciem că este absolut necesar să se prevadă, prin Legea bugetului de stat, ca fondurile necesare plăţii hotărârilor judecătoreşti care au ca obiect daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale se asigură de la bugetul de stat”, a declarat liderul Sindicatului Învă­ţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Cele mai mari sume se înregistrează la Şcoala 1 şi Colegiul Hasdeu

Sumele pe care autorităţile locale le-ar putea plăti la Buzău sunt ameţitoare. „Aceste dobânzi s-au tot mărit de la lună la lună şi de la un an la altul. Ele au fost decise în urmă cu peste trei ani de zile şi nu vrem să se prescrie aceste drepturi. De aceea, luăm în calcul, la Buzău, şi proteste separate, organizate doar la nivel local, în afara programului stabilit la nivel naţional. Ca să înţelegeţi despre ce sume este vorba, gândiţi-vă că la cea mai mare şcoală din municipiu, Şcoala 11, dobânzile se ridică la 450.000 lei, o situaţie similară fiind şi la Colegiul Hasdeu. Atunci când vor vedea colegii noştri cât au de primit, cu siguranţă se vor gândi foarte serios să închidă unităţile şcolare”, a mai declarat Ion Dobre.

La finalul zilei de ieri, sindicaliştii din Educaţie s-au întâlnit cu premierul Tudose şi ar fi primit asigurări că se pregăteşte un proiect de lege prin care plata dobânzilor să fie făcută de la bugetul de stat.

    „Nu ne-am dorit să ieşim în stradă“

   Pe parcursul pichetării Prefecturii, profesorii buzoieni au scandat şi am agitat steaguri cu însemnele sindicatului. Alături de liderul sindical, mai multe cadre didactice din judeţ şi-au prezentat doleanţele, invocând inclusiv lipsa auxiliarelor din şcoli şi ameninţarea ministrului Pop cu dosare penale pentru cei care continuă să le folosească. „Nu ne-am dorit să ieşim în stradă, dar iată că ceea ce am bănuit se întâmplă. Guvernanţii ne ignoră în continuare, au cu totul şi cu totul alte preocupări decât rezolvarea problemelor din învăţământ. Nu avem manuale, dar avem timp să ne rezolvăm problemele politice. Nu avem finanţare, dar găsim bani pentru alte lucruri. Nu avem bani pentru plata sentinţelor judecătoreşti, dar finanţăm în continuare aparatul politic. Au fost mărite salariile multora din sistemul bugetar, iar învăţământul a rămas în continuare pe dinafară. Este o lege a salarizării unitare care, atunci când va produce efecte, va fi un dezastru pentru noi. Pichetarea presupune atragerea atenţiei asupra nemulţumirilor pe care le au membrii de sindicat. Ce urmează vom stabili. În această perioadă au loc discuţii la nivel de federaţii cu reprezentanţii Guvernului. În funcţie de cum vor evolua aceste discuţii ne vom organiza şi noi”, a declarat liderul SÎP Buzău.

 

Protestez pentru aducerea cadrelor didactice acolo unde le este locul în grila de salarizare. De asemenea, protestez pentru plata salariului la nivelul lunii decembrie 2016, pentru calcularea pensiilor conform contribuţiei pe care o plătim la fondul de pensii, pentru readucerea programelor şcolare la nivelul cerut de piaţa muncii, pentru plata drepturilor câştigate prin hotărâri judecătoreşti şi pentru plata dobânzilor”, a declarat Stela Ioniţă de la Şcoala Vintilă Vodă.

 

„Dincolo de revendicările noastre oficiale, eu personal protestez împotriva prostiei şi a minciunii. Nu pot să mai suport prostia şi minciuna guvernanţilor de acum. Este adevărat că ne-au minţit cu toţii în decursul anilor, dar ăştia am mers din minciună în minciună, considerându-ne proşti. Nu mai suport. Ne-au minţit cu vaucherele de vacanţă, cu salariile care se măresc de la 1 iulie, apoi ne-au spus că nu se poate de la 1 iulie ci de la 1 decembrie, apoi au lăsat-o pe 1 ianuarie şi mai apoi pe 23 martie. Observ că, în decursul anilor, aceşti guvernanţi ne-au timorat cu totul. Am ajuns o categorie profesională foarte timidă, nu avem curaj pentru că ne-au tăiat orice fel de elan. Sunt multe alte probleme. De exemplu, noi, învăţătorii, suntem foarte supăraţi din cauza auxiliarelor pe care trebuie să le folosim la clasă. Este inadmisibil ca la începutul unui an şcolar să se sisteze folosirea manualelor şi să nu pună nimic în loc. Dacă aveau o idee, trebuiau să o pună în aplicare de anul trecut, în perioada vacanţei. Nu au pus nimic în loc şi ştiu să ne ameninţe că dacă nu vom respecta ordinul de guvern se vor adresa organelor competente. Ce organe competente în această ţară, în care îmi interzice mie să lucrez la clasă cu copiii? Nu se poate”, a declarat Neacşa Drăgoiu, de la Şcoala Smeeni.

 

Comentarii

Protest (04 Oct, 15:49)
Un parinte nemulțumit de calitatea învățământului

Cred că se exagerează cu presiunile facute de către unele dintre cadrele didactice( în special de către cei cu vechime și grade). Consider că, pentru ce activitate desfășoara unele cadre, salarizarea este mai mult decât rezonabila. Un învățător/profesor care are 16 ore pe saptămână ce salariu are? Se face prea multă politică în cancelarii, pauzele sunt mai mari decât este normal. Aș avea rugamintea ca cei care au fost la acest protest să publice un fluturaș cu salariul pe luna septembrie. PS: OARE CINE A FACUT ORELE CELOR PREZENTI LA PROTEST. (PARINTII duc copii la MEDITAȚII PESTE MEDITAȚII- Cred că mare parte dintre profesori actualii nu au făcut la vremea lor meditații, au învățat de la profesorii lor totul la școala). TOATĂ STIMA ȘI CONSIDERAȚIA PENTRU CEI CARE ÎȘI FAC CU DEVOTAMENT ACEASTA NOBILA MESERIE.

Raspunde
Un profesor bine pregătit depășește cu mult cele 160 ore pe lună alocate activității (05 Oct, 08:49)
Pixelu normator

Sunt curios unde este angajat și ce salariu are părintele nemulțumit de calitatea învățământului. Doar cineva total rupt de realitățile învățământului poate să evalueze atât de simplist: salariul raportat la numărul de ore de la catedră. Pe lângă orele de la catedră un cadru didactic care dorește să performeze alocă multe alte ore și resurse financiare activităților de perfecționare, activităților complementare gen planificări, planuri de lecții etc.
Cu această ocazie semnalez o realitate crudă, legată tot de salarizare, cu efecte negative în pregătirea elevilor. Directorii unităților de învățământ preferă să aibă la catedre debutanți plătiți la nivelul salariului minim pe economie decât profesori care au toate gradele didactice și care trebuie plătiți cu salarii corespunzătoare, ca să le rămână ceva bănuți și pentru alte investiții. Asta în cazul catedrelor rămase temporar libere (concedii postnatale, detașări).

Raspunde

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker