Teoretic, Buzăul nu duce lipsă de tineri care ar putea, în mod firesc, să constituie o bază solidă de selecţie pe piaţa forţei de muncă. Practic, însă, angajatorii nu prea au de unde să facă selecţia, pentru că, cei mai mulţi nu au calificare, dar mai trist este că nu au nici măcar 8 clase terminate, fapt care nu le permite înscrierea la un curs de calificare. Pe aceşti tineri, cunoscuţi generic sub numele de  ,,tineri NEETs”, adică tineri care nu sunt nici încadraţi în muncă şi nici nu urmează un program, de educaţie sau formare, cu vârsta între 16-24 ani, specialiştii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi direcţionează către programul “A doua şansă”. Odată intraţi în acest program ar avea şansa să îşi completeze studiile şi să se poată înscrie la un curs de calificare care să le aducă, apoi, un loc de muncă. Din păcate, peste 90%  dintre tinerii identificaţi de specialiştii AJOFM Buzău ca fiind în situaţia  de a nu putea obţine vreodată un loc de muncă pentru că nu au pregătirea necesară, pregă­tire pe care nu o pot obţine fără completarea studiilor, refuză să intre în programul de şcolarizare care le-ar oferi o şansă în viaţă. O situaţie întocmită de specialiştii AJOFM Buzău indică că pe raza judeţului Buzău sunt 1.185 de tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani, dintre care 784 tineri şi 401 tinere aflaţi în situaţia de a nu avea un loc de muncă şi care, în mare parte nu au nici măcar 8 clase finalizate, care  ar putea intra în programul “A doua şansă”. „Din păcate, cea mai mare parte dintre ei au refuzat propunerea  specialiştilor AJOFM de a intra în programul <A doua şansă>“, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Mare parte cu părinţii plecaţi în străinătate, crescuţi de bunici, fără niciun obiectiv clar în viaţă, tinerii “NEETs“ nu doresc să se şcolarizeze, şi nici nu-şi fac planuri de angajare. Pe de altă parte,  autorităţile  fac tot felul de planuri pentru susţinerea lor. Ministerul Fondurilor Europene a lansat un Program de susţinere a antreprenoriatului pentru Tineri NEETs, regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Est. Nu mai rămâne decât ca şi tinerii să-şi dorească să fie ajutaţi!

Subvenţie pentru angajatori

În situaţia în care tinerii refuză din start ideea de a se angaja, oferta angajatorilor rămâne fără ecou. Totuşi, pentru cazurile în care reuşesc să angajeze “tineri NEETs”, angajatorii care oferă locul de muncă“ beneficiază de subvenţii. Este o sumă lunară egală cu 900 lei acordată pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare persoană astfel încadrată. Subvenţia se acordă începând cu data încheierii convenţiei între angajator şi agenţie. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de către persoanele astfel încadrate şi se acordă şi pe perioada concediului de odihnă. Pentru perioadele în care raporturile de muncă sunt suspendate, subvenţia nu se acordă.

Presiunea socială este mare

Dezinteresul tinerilor pentru muncă vine în contextul în care numărul  asistaţilor social din judeţul Buzău este în creştere. Cel puţin aşa indică bilanţul efectuat de  Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău pe anul  trecut.

La capitolul beneficiari ai venitului minim garantat, Buzăul ocupă un loc pe podium la nivel naţional, într-un top al numărului de asistaţi social. Numărul a crescut în 2017,  la aproape 12.000 persoane, care primesc câte 147 de lei/lună.

DISTRIBUIȚI
loading...