27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:40 AM

Educatie

Nu vor grevă la început de an şcolar, dar o iau în calcul pentru mai târziu / „Profesorii buzoieni vor intra în conflict direct cu Ministerul Educaţiei dacă nu se găsesc bani pentru plata dobânzilor!“

de Cristian IONESCU
Educatie  |
29.08.2017, 00:00
1258

   Cu aproape o lună înainte de începerea noului an şcolar, se vorbeşte despre noi proteste în învăţământul din toată ţara. Liderii profesorilor buzoieni spun însă că informaţia are, cel mai probabil, tentă politică, şi asta, pentru că un astfel de protest nu ar avea rost acum. În schimb, după ce s-au văzut abandonaţi la începutul acestei veri în încercările organizării unei greve generale, cadrele didactice buzoiene ameninţă că sunt hotărâte, ca până la sfârşitul anului să ia pe cont propriu „războiul” cu guvernanţii.

Oameni din sindicate cu funcţii politice

   „Este clar că sunt nişte mari semne de întrebare în legătură cu mulţi lideri sindicali din învăţământ. Atât timp cât oameni din eşaloanele 2 şi 3 din sindicate ocupă anumite funcţii, nu pot să cred că în schimb nu li se cer servicii politice. Acum se vorbeşte despre un protest la început de an şcolar şi chiar de îngheţarea anului şcolar. Păi, cum să vorbeşti despre îngheţarea anului dacă el nici nu a început? Au fost colegi, din alte judeţe, care nu au reuşit să strângă în vara asta minimum de semnături pentru greva generală de la sfârşitului fostului an şcolar. Atunci cum putem vorbi despre îngheţarea anului şcolar?”, a declarat Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău.

   Cadrele didactice au atras atenţia că majorările salariale anunţate de Executiv, respectiv 25% începând cu data de 1 ianuarie 2018, şi 20% din martie 2018, pentru sistemul de educaţie reprezintă, în realitate, o creştere netă nu de 50%, cum se vehiculează, ci de 20-25%.    

Dobânzile pentru eşalonarea majorărilor salariale au fost câştigate în instanţă

    În plus, profesorii atrag atenţia guvernanţilor să ţină cont în rectificarea bugetară de fondurile necesare punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea dobânzii legale pentru eşalonarea drepturilor salariale.

   „Chiar dacă spun că nu cred că este cazul de o grevă acum, nu suntem de loc mulţumiţi. Dar vă spun clar că profesorii din Buzău vor fi într-un mare conflict, un conflict direct cu Ministerul Educaţiei şi cu cel al Finanţelor. Dacă nu vor găsi bani pentru plata dobânzilor stabilite în instanţă, vom începe demersurile pentru declanşarea conflictului de muncă. Noi, cei de la Buzău! Înainte însă ne vom întâlni cu miniştrii Educaţiei şi de Finanţe pentru a purta discuţii”, a mai declarat Ion Dobre.

   Cu siguranţă ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ştie, de pe vremea în care era lider de sindicat FSLIP, că profesorii buzoieni au dat tonul celor mai mari proteste din învăţă­mântul românesc. În 2010, însuşi Liviu Pop îi încuraja personal pe dascălii de la Buzău care se aflau în stradă de trei săptămâni, fiind primii care au câştigat în instanţă drepturile salariale. E drept, că la acea vreme, actualul ministru protesta în stradă la Buzău împotriva unui guvern de altă culoare politică.

Comentarii

FSLI (29 Aug, 09:15)
Da...

Doar nu se incep protestele de la Buzău.... Când Bucureștiul da startul doar ne aliem....ce naiba...suntem paraziti până la capăt.Pentru a nu fi denigrați sindicaliștii,s-au gândit să de-a un zvon că de.....la ei banii vin oricum!!!Deja nu mai vorbim de imparțialitate, din păcate sunt de-ai lor!

Raspunde
sindicat (29 Aug, 11:50)
da

Asa este , nu ne ajută deloc, sunt perfizi,ascund si isi vad doar interesul.După mine sindicatele sa se desființeze.Inv are multe nereguli si ei le tolerează.Noi, profesorii suntem cei care putem schimba ceva, începând din propria scoala.Barierele sunt multe...

Raspunde
joaca de-a executarea silită (30 Aug, 09:50)
membru de sindicat

Eu nu voi sta în grevă, pe banii tot ai mei, ca să legitimez aura de "revoluţionar" a lui Dobre. Dobre să facă bine să execute silit şcolile pentru recuperarea acestor bani din dobânzi. Aşa a fost vorba şi să se ţină de cuvânt. Să n-o mai mermelească pe spinarea plătitorilor de cotizaţie.

Raspunde

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker