De vineri va începe testarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT şi în judeţul Buzău. La ordinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, În intervalul orar 10,00 – 12,00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău va transmite în patru comune de pe raza judeţului – Pietroasele, Padina, Beceni şi Pătârlagele – un mesaj pentru testarea Sistemului de avertizare a populaţiei “RO-ALERT”.

Totodată, în intervalul 17,00 – 19,00, mai mult de jumătate din zona munici­piului Buzău va primi acelaşi tip de mesaj. Este vorba ­de­s­pre o rază de 2 km în jurul sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău pentru a se testa capabilitatea sistemului de avertizare.

,,Mesajul test va fi recepţionat de toţi cetăţenii care deţin telefoane mobile şi se află pe raza acestor unităţi teritoriale, rugând-i să nu intre în panică, fiind vorba doar de o testare/verificare a sistemului RO-ALERT; toate mesajele de verificare vor avea următorul conţinut: <Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. NU se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie>).

Pentru a primi mesaje RO-ALERT este necesar ca terminalele mobile să fie compatibile cu Sistemul RO-ALERT şi configurate, în funcţie de operatorul de telefonie mobilă utilizat”, menţionează reprezentanţii ISU Buzău.

Pentru verificarea compatibilităţii şi configurarea telefoanelor mobile sau alte informaţii referitoare la Sistemul RO-ALERT se poate accesa portalul www.ro-alert.ro.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a reţelelor publice de comunicaţii mobile şi nu este necesară instalarea unei aplicaţii pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcţio­nează indiferent dacă utilizatorul deţine servicii de tip abonament sau prepay, iar recepţionarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Ce înseamnă RO-Alert

În caz de fenomene meteo extreme, inundaţii sau ata­curi teroriste, vom primi pe telefon o notificare specială. Totul datorită sistemului care se numeşte RO-Alert şi funcţionează independent de reţelele mobile. Mesajele pot ajunge instant la mii de utilizatori fără să se blocheze reţeaua mobilă.

Pe telefoanele Android vor putea fi recepţionate mesaje de extremă urgenţă, precum alerte legate de condiţii meteorologice sau orice altă situaţie care pune viaţa oamenilor în pericol.

Exemple: furtuni de cod roşu, ploi extrem de puternice sau vânt care suflă cu o putere ieşită din comun.

Avantajul sistemului RO- Alert este că nu va trimite avertizări tuturor cetăţenilor, ci doar acelora care sunt afectaţi în mod direct de situaţiile vizate, în funcţie de zona sau regiunea în care se află în acel moment.

Dispeceratul selectează zona pe care vrea să o anunţe, iar telefoanele care sunt înscrise într-o anumită celulă vor primi mesajul de alertă dacă sistemul de avertizare este activat în acele aparate.

Pe site-ul RO-Alert există o secţiune dedicată configurării telefoanelor, în funcţie de ­mo­delul telefoanelor, dar şi de operatorul de telefonie.

Lista nu este definitivă. Urmează să fie adăugate instrucţiuni şi pentru alte modele de telefoane. Unele telefoane pot fi activate printr-un upgrade de pe internet, iar aletele trebuie activate ma­nual.

Mai mult, statul român intenţionează să oblige toate firmele care comercializează telefoane în România să le vândă cu această activare de RO-Alert, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări.

,,Pentru iOS aşteptăm până în decembrie. Avem promisiunea că setările vor fi transmise în decembrie şi este posibil ca acestea să se aplice chiar automat, încă nu ştiu sigur. Dar setările vor veni în decembrie”, a declarat Raed Arafat.

Restul telefoanelor Android pot fi configurate în funcţie de model şi de ope­rator, conform indicaţiilor de pe RO-Alert.ro.

DISTRIBUIȚI
loading...