Ramona URSU

Observ că sunt unii care încă mai spun: „Lucrurile nu rămân aşa!” Sau: „Are preşe­dintele un plan”. Sau: „Suntem în UE, în NATO, nu fac ei chiar tot ce vor cu noi.” Sau: „Au câştigat alegerile în mod ­demo­cratic, să-i lăsăm să conducă ţara”. Sigur, fiecare poate spune ce vrea. Doar că ar fi bine, sănătos, în primul rând pentru noi, să încetăm să ne mai minţim.

Lucrurile nu vor rămâne aşa, corect. Vor fi mult mai rele în următorii doi ani şi jumătate, sub PSD-ALDE. Ce au făcut până acum a fost să se concentreze pe cum să-şi supună justiţia. În mare parte, au reuşit. Ce va urma va fi doar jaful. Jaful pur, jaful până la ultimul leu din banii noştri. Nimic nu le va mai sta în cale. Pentru ţară nu vor face absolut nimic bun. Nici nu au cum, cu toţi golanii şi cu toate proastele puse în funcţii-cheie.

Dacă ne gândim că ne va salva cineva, Dumnezeu, forţele supranaturale, americanii etc, atunci sper să ne uităm bine măcar la ultimul an şi jumătate. Nimeni, niciodată, nu ne-a salvat. Toate semnalele venite de oriunde, pe plan intern, extern – de la Iohannis, de la magistraţi, de la ambasadori, de la UE, de la NATO, de la Departamentul de Stat, de la preşe­dintele SUA însuşi – nu au avut niciun efect. Mafia a mers mai departe, mereu cu un alt plan mai ticălos, mai bine pus la punct. Nimeni nu i-a putut împiedica să facă toate nenorocirile pe care le-au vrut. Nimeni dintre salvatorii la care ne-am putea gândi şi de la care aşteptăm, poate, acum soluţia.

Personal, cred că preşedintele Iohannis nu are niciun plan. În niciun caz unul ­mira­culos. Cel mult, singurul lucru pe care-l poate face e să târască ţara asta după el, să mai tragă de timp, să mai amâne nişte decizii, în speranţa că, la final, la alegerile din 2019 sau din 2020 (dacă va mai fi şi atunci preşe­dinte), va găsi măcar nişte bucăţi din noi, din ţară, şi nu vom fi cu totul praf. Altceva nu poate face preşedintele, constituţional vorbind.

Iar când a putut face totuşi ceva, când PSD şi ALDE şi-au spulberat două guverne, preşedintele a mai dat o şansă PSD. Când a putut face un ­re­ferendum pe justiţie, aşa cum anunţa şi cum ar fi fost normal într-un context ca cel în care trăim acum, nu l-a făcut. Apoi, nominalizarea lui Gabriel Vlase la şefia SIE e totuşi un semnal, şi nu cred că unul bun. Vlase (PSD) a condus, luni, în locul lui Dragnea, şedinţa Camerei Deputaţilor în care s-a masacrat Codul de procedură penală. Preşeditele Iohannis ne lămureşte azi că Vlase ,,a fost fix propunerea mea la SIE“. OK.

UE şi NATO nu ne vor salva. În ultimul an şi jumătate, oricâte mesaje ne-au fost transmise din exterior, PSD şi ALDE au făcut exact ce au vrut. Un ultim exemplu: Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ne-a vizitat ţara. Luni, s-a întâlnit cu Dragnea. Luni, în Parlament, s-a masacrat Codul de procedură penală. Sper că ne e clar că lui Dragnea nu-i mai pasă de absolut nimic. El trebuie să scape şi atât.

Apoi, să nu ne imaginăm că România e cel mai important lucru pentru statele UE sau pentru SUA. Suntem importanţi, dar situaţia e foarte fragilă pe plan extern, nu are nimeni timp, bani, resurse de orice fel să tot panseze şi să se concentreze pe o ţară care a votat nişte condamnaţi şi care nu are puterea de a-i ţine în frâu.

Apoi, cum ne-am imagina noi rezolvarea? Ne spune UE: ,,Nu vă mai dăm bani”. Aşa, şi? Cui îi pasă? Se înghesuia PSD să facă proiecte pentru a primi bani europeni? Nu, după cum vedem. Sau ne vor spune partenerii noştri că ne dau un şut în fund dacă nenorocim Justiţia şi scapă toţi penalii de dosare? Până acum nu ne-au spus. Apoi, să ne uităm la Polonia sau la Ungaria. Poate ne lămurim că, din exterior, se pot influenţa nişte lucruri, dar nu cele esenţiale. Pentru că nimeni nu poate intra cu tancul la tine în ţară ca să facă ordine. Nimeni.

Dacă ne uităm la ultimul an şi jumătate, singurele dăţi în care, în mod concret, s-a putut schimba ceva sau am putut ţine în frâu aceşti nemernici, a fost când am ieşit cu zecile şi sutele de mii în stradă. Atât. Greşeala a fost că am plecat din stradă crezând că aşa e democratic, să-i laşi pe cei care au câştigat alegerile să conducă. Nu, democratic ar fi fost ca PSD şi ALDE să conducă res­pectând programul de guvernare cu care au câştigat alegerile. Ce se întâmplă pe legile justiţiei sau pe Coduri nu are nicio legătură cu asta. De­mocratic e şi să stai în stradă, când ţara în care trăieşti, când viaţa şi drepturile tale sunt încălcate de nişte mafioţi. Ce vreau să spun e că eu cred că singura soluţie ca să scăpăm de ăştia (pentru că e clar că nu se mai poate continua cu ei aşa) e să stăm în stradă, organziat, zi de zi, cu sutele de mii. Şi să stăm cât e nevoie. Până când vor ceda. Pentru că poate nu vor ceda într-o zi, două, zece. Dar vor ceda. E singura noastră şansă, dacă mai vrem să schimbăm ceva. Iar dacă cineva, nu ştim cine, ne va salva între timp, cu atât mai bine. Dar dacă nu ne va salva?

Aşa că poate-i mai inteligent să începem să ne salvăm singuri.

Text publicat în ,,Newsweek România

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Și totul e pentru că funcționăm după principiul „„Lasă mă , că merge așa …”” !

  2. N-am mai citit de multă vreme un articol atât de mobilizator! M-am distrat copios. Eu l-aș fi numit alba-neagra!
    Într-o secundă de neatenție magraonul îți întoarce ziarul și câștigătoarea devine necâștigătoare. Cam la asta se reduce esența articolului.
    Nu mai poate UE și NATO de grija românilor! Tocmai UE și NATO sunt cei care ne storc de sevă (am evitat să spun că ne jefuiesc, că iar mă trezesc cu o vidanjă-n cap). Îi doare la bască pe UE și NATO cine este la guvernare sau cum arată codul de procedură penală atât timp cât ies bani frumoși din acest teritoriu poreclit stat independent!
    În masochismul meu mi-aș dori ca actuala coaliție PSD-ALDE să treacă în opoziție. Cu certitudine, tot pesedeul va fi găsit vinovat pentru jaful sistematic al companiilor străine, pe modelul ești biban ești vinovat! (cine a făcut armata comunistă știe la ce mă refer!)

Comments are closed.