În 1961, cu ocazia discursului inaugural ce marca debutul mandatului său la Casa Albă, preşedintele american John F. Kennedy se adresa naţiunii într-un discurs considerat printre cele mai dinamice din istorie şi ca fiind o mostră a spiritului întreprinzător american. ,,Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea” rămâne nu doar un citat celebru sau o frază memorabilă spusă de un om memorabil, ci o permanentă ocazie la introspecţie asupra rolului pe care fiecare cetăţean îl joacă în folosul ţării sale şi un îndemn la implicare reală.

     În 1961, cu ocazia discursului inaugural ce marca debutul mandatului său la Casa Albă, preşedintele american John F. Kennedy se adresa naţiunii într-un discurs considerat printre cele mai dinamice din istorie şi ca fiind o mostră a spiritului întreprinzător american. ,,Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea” rămâne nu doar un citat celebru sau o frază memorabilă spusă de un om memorabil, ci o permanentă ocazie la introspecţie asupra rolului pe care fiecare cetăţean îl joacă în folosul ţării sale şi un îndemn la implicare reală.      Ne-am obişnuit ca atunci când vine vorba de sport sau politică să afişăm un aer doct, de om priceput la toate, comentând cu patos toate ştirile, precum Moromete şi consătenii săi. Le ştim pe toate, la serviciu sau în timpul liber, când, de fapt, aparenta elocinţă ascunde de foarte multe ori, din păcate, mediocritatea şi tendinţa de a trata totul cu supeficialitate, în spiritul mioriticului Merge şi aşa. Ne place să vorbim mult, să întoarcem lucrurile pe toate feţele, fără ca demersul nostru discursiv să capete concreteţe şi în fapte. Tolerăm  cu prea mare uşurinţă lipsa bunului simţ şi mitocănia, asistând încet, dar sigur, la transformarea manelei în imn naţional. Cu uşurinţă, înjurăm statul pentru taxele prea mari, pentru funcţionarii şpăgari şi pentru politicienii corupţi, dar fără nicio ezitare încurajăm evazionismul fiscal când acceptăm imediat să cumpărăm fără TVA şi factură, chiar dacă imediat ne plângem că strada nu e asfaltată, refuzând să ne gândim că există o relaţie logică între nivelul de colectare a taxelor şi fondurile bugetare pentru infrastructură. Ne plângem că e mizerie la noi şi privim cu jind la curăţenia peisajului austriac, dar oare de câte ori după ce ne-am savurat kilele de mici la grătar am şi făcut curat după noi fără a aştepta ca vreun primar să strângă urmele ospăţului nostru?

     Privim la cei din Vestul Europei sau la americani cu invidie, dar omitem să ne comparăm cu ei şi în ceea ce priveşte seriozitatea, nu doar salariile sau preţurile. În SUA există un respect real, nemimat, faţă de muncă, indiferent de natura ei. Chiar dacă faci burgeri, armament de înaltă tehnologie sau politică, îţi faci meseria cât poţi de bine, manifestându-ţi astfel patriotismul prin aportul tău ca individ la dezvoltarea naţiunii. Şi la americani mai pleacă unul pe şest cu o parte din carnea pentru burgeri,  şi în Vest sunt scandaluri de corupţie, dar nota dominantă este cea a unei majorităţi  serioase şi muncitoare, a unei clase de mijloc puternice, care este şi motorul de dezvoltare a societăţii capitaliste. Rămânem, din păcate, tributari unei mentalităţi paternaliste, am vrea ca statul să ne asigure un minim, oricât ar fi acesta, fiindcă aşa credem că se cuvine, sau un loc de muncă chiar dacă prost plătit, fiindcă oricum aplicăm lozinca de pe vremea comunismului noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc.

     Şi deoarece aş putea fi acuzat că văd paiul din ochii altora, dar uit de propria bârnă, spun că există indiscutabil şi o vină a politicienilor, indiferent de partidele din care fac parte, care sub falsa motivaţie a unei protecţii sociale, au încurajat nemunca prin diverse stipendii cu scop electoral, sporind, mai ales în mediul rural, dependenţa individului faţă de toanele factorului politic în acordarea de ajutoare sociale. Stilul acesta nu a avut efect doar asupra bugetului naţional, o parte din aceste fonduri putând fi folosite mult mai bine dacă erau transferate spre învăţământ sau infrastructură, contribuind astfel la modernizarea ţării şi nu la încurajarea spiritului contemplativ al românului în jurul alambicului. 

 

George SCUTARU este deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal

DISTRIBUIȚI
loading...