27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:17 PM

Actualitate

Înterceptările audio din dosarul „lotului Beganu“ vor fi audiate în şedinţă publică, în toamnă

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
19.06.2017, 00:00
2027

   Dosarul „lotului Beganu“ intră în vacanţă. Procesul va fi reluat pe 6 septembrie, după vacanţa judecătorească. La termenul de săptămâna trecută, preşedintele completului de judecată a respins unele cereri ale inculpaţilor, prin­tre care şi cea referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea unui articol din legea privind prevenirea şi sancţionarea unor fapte de corupţie şi a admis solicitări ce vizează audierea unor martori. În toamnă, urmează să fie audiate în şedinţă publică şi înregistrările relevante din acest dosar.

   „În baza art. 100 alin.4 lit. b) Cod procedură penală respinge cererile de încuviinţare a suplimentării probatoriilor formulate de către inculpaţii Ceteraş  Gheor­ghe, Beganu Paul, Lef­ter Alexandru, Toader Neculae, Iri­mia Ion, Vasile Mihail Cosmin, Moiseanu Eduard Gabriel, Bu­lean­dră Maria, Feraru Ştefan, Panaete Liliana, Constantin Anton şi Poenaru Gheorghe Vlad cu excepţia: - audierii martorului Toma Ciprian solicitat de către inculpaţii Ceteraş Gheorghe, Beganu Paul şi Irimia Ion; - audierii martorului Manole Marian soli­citat de către inculpaţii Beganu Paul şi Irimia Ion; - înscrisurilor în circumstanţiere pentru toţi inculpaţii. Constată că prin încheierea de şedinţă din data de 24.02.2016, a fost încuviinţată audierea în şedinţă publică a capturilor audio relevante astfel cum au fost acestea înregistrate pe suporturile optice, ceea ce include şi înregistrarea discuţiilor purtate de către inculpatul Vasile Mihail Cosmin, inculpatul Feraru Ştefan, precum şi de către inculpatul Irimia Ion. Se vor efectua adrese către: - experţii Vlonga ştefan şi Ionescu Gabriel pentru finalizarea şi completarea raportului de expertiză specializarea silvicultură ; - expertul Ionescu Gabriel pentru finalizarea raportului de expertiză industrializarea lemnului. În baza disp. art. 29 alin. 5 din Legea nr.  47/1992 respinge cererea privind sesizarea Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea disp. art.12 lit.a) din Legea nr.78/2000", se precizează în încheierea de şedinţă.

   Reamintim că, în acest dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu a fost arestat la sfârşitul lunii noiembrie 2014, acuzat de DNA că ar fi primit un milion de euro mită pentru a-l sprijini pe afaceristul ialomiţean Gheorghe Ceteraş să intre în posesia a peste 5.000 de hectare de pădure din comuna Gura Teghii. Împreună cu Beganu, în acest dosar, alte 11 persoane au fost trimise în judecată, printre care şi fostul prefect Maria Buleandră,  la data comiterii faptei şef al Serviciului Controlul Legalităţii, al Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei şi Relaţii cu Autorităţile Locale, pentru instigare la infracţiunea continuată de abuz în serviciu.

   De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei un avocat buzoian, un judecător de la Pătârlagele, altul din cadrul Direcţiei Silvice, un inginer de la Ocolul Silvic Siriu şi doi administratori de societăţi comerciale.

   Potrivit procurorilor DNA, Gheorghe Poenaru, afaceristul ialomiţean Gheorghe Ceteraş, inginerul silvic Eduard Gabriel Moiseanu şi avocatul buzoian Mihail-Cosmin Vasile s-au înţeles, în 2010, să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134,29 hectare de teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou-înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de Poenaru.

   În acest scop, în perioada ianuarie-decembrie 2011, Ceteraş i-a remis 1.000.000 de euro, în două tranşe, lui Ion Irimia, angajat al Romsilva, care a pretins că are influenţă asupra prefectului de Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 de hectare revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, susţi­neau procurorii.

   Potrivit sursei citate, în acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, Ceteraş i-ar fi remis 1.000.000 de euro prefectului de Buzău Paul Beganu, în legătură cu emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarele aflate pe rolul instanţelor având ca obiect suprafaţa res­pectivă de pădure, urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a lui Ceteraş şi eliberarea titlului de proprietate.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

Africa de Sud - Argentina 37-15, în Rugby Championship
Sambata, August 19, 2017 20:34 PM

Selecționata Africii de Sud a învins cu scorul de 37-15 (13-5) reprezentativa Argentinei, într-o partidă din cadrul primei etape a Rugby Championship 2017, competiția rezervată celor patru mari puteri ale sportului cu balonul oval din Emisfera sudică, disputată sâmbătă pe stadionul "Nelson Mandela" din Port Elizabeth.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker