Educație

Note sau calificative la ora de Sport? „De-a lungul carierei am întâlnit părinți care și-au scutit copiii de la ora de Sport ca să nu își strice media”

O inițiativă legislativă a mai multor senatori PSD prevede ca notele la ora de Educație Fizică și Sport să fie înlocuite de calificative. Propunerea este contestată de cei mai mulți profesori de sport.

Inițiatorii propunerii spun că, astfel, elevii vor veni cu plăcere la orele de sport. Pe de o parte, s-ar pune punct fenomenului scutirilor medicale nejustificate. Pe de altă parte, ar fi eliminate inegalitățile dintre elevi, mai precizează semnatarii proiectului de lege.

Potrivit proiectului depus în Parlament, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, sistemul de notare la materia Educație fizică și Sport ar urma să fie schimbat. În loc de note vor fi  introduse calificativele, „foarte bine”, „bine”, „suficient” și „insuficient”. Excepție vor face școlile cu profil sportiv.

La Buzău, această inițiativă legislativă este privită cu mai multă indulgență. Liderul Sindicatului Învă­țământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, profesorul de sport Ion Dobre, spune că în cariera sa s-a confruntat cu multe situații în care unii părinți apelau la scutiri me­dicale pentru copiii lor ca aceștia să nu își strice media din cauza notelor la Educație Fizică.

„Copilul trebuie să se nască cu anumite abilități pentru a obține notă maximă la Sport”

„Trebuie să înțelegem că mișcarea este extrem de necesară pentru oameni, mai ales la vârsta copilăriei. De-a lungul carierei am întâlnit părinți care și-au scutit copiii de la ora de Sport pentru că cel mic nu reușea să obțină notă maximă și le afecta media. Sigur că depinde de tactul fiecărui profesor să reușească să atragă copilul spre mișcare și să nu îl îndepărteze. Totuși, copilul trebuie să se nască cu anumite abilități pentru a obține notă maximă la Sport, dacă vrei să aplici baremele de notare impuse. Când te confrunți cu astfel de situații preferi să mergi pe calificative și nu pe note decât să îndepărtezi copiii de la ora de Sport. Pe de altă parte, mulți colegi de ai mei cred că dacă elimini notele de la ora de Educației Fizică, această materie își va pierde din importanță. Totuși calificative se dau și acum în învățământul primar și nu desconsideră nimeni ora de Sport”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

În prezent, elevii din clasele V – VII fac săptămânal câte două ore de Educație fizică și Sport. La clasa a VIII-a doar o singură oră. La liceu sunt tot câte două ore, cu excepția clasei a X-a real, care are o singură oră.

4 Comentarii

  1. sportul este o pseudo-materie predata de oameni pasionati de sport. sportul trebuie sa primeasca calificative, iar nu note. sportul nu are manual, ci mai degrabă avem de a face cu o materie facultativa. pe langa asta, profesorii de sport au o arie limitata a actului pedagogic prin materia predata (cica) dar si din cauza ca profesorii respectivi nu pot transmite talentul lor. dibacia în sport tine de cu totul altceva, iar nu de capacitatea profesorului acre de cele mai multe ori este un absolvent al unei pseudo-facultati.

  2. Şi eu am fost nevoită să îmi iau scutire de la orele de Educaţie fizică, pentru că în clasa a V-a profesorul începuse să-şi reverse furia pe mine în catalog, doar pentru simplul motiv că a fost nevoit să plătească un transport cu mobilă la domiciliul său, făcut cu o maşină închiriată de la unitatea la care tatăl meu ocupa o funcţie de conducere… probabil considera că transportul ar fi trebuit să-i fie scutit de plată pentru că mă avea elevă la clasă… Din păcate sunt unele cadre didactice care îşi altoiesc „unii” elevii pentru că părinţii acestora „nu înţeleg să se ridice” la nivelul pretenţiilor și așteptărilor lor…

  3. Ora de sport ar trebui sa reprezinte un moment de relaxare si placere pentru toti elevii.
    Nu toti elevii au aceeasi capacitate de a sustine un efort fizic iar ora de sport exact acest lucru nu il dezvolta.
    Ora de sport este un stress pentru cei neantrenati, daca nu alergi 200 de metri in nu stiu cate secunde nu te asteapta decat o nota proasta.
    Gresit.De aici si inclinarea parintilor catre gasirea unor metode de evitare.
    Antrenamentul in ora de sport se poate face in functie de preferinte si capacitatea fizica a fiecaruia.
    Nu toti mor de placere sa joace handbal.
    Problema ramane chiar daca se schimba notele cu calificative.
    Un program individual de pregatire fizica este mult mai eficient si sanatos .
    Ce spune nota 7 sau calificativ ” satisfacator” la educatie fizica si sport despre un copil?
    Nimic.
    Dupa cum ii spune numele mai intai se face educatie fizica si dupa aceea sport.
    Cu un timp in urma nici nu existau ore de teorie pentru educatie fizica.
    Unui copil trebuie sa ii explici ca chiar si atunci cand face gimnastica , vorbim de fapt de antrenamentul unor muschi.Cum lucreaza? Ce probleme apar?Care este avantajul antrenarii unei anume grupe musculare?
    Unii nici nu inteleg cum apare ” febra musculara”.
    Joaca handbal si nu cunoaste regulile.
    NU le explica nimeni nimic.
    Si de la o ora de miscare si voie buna se ajunge la scutire medicala.
    Nu parintii sunt de vina.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker