Administrație

Norma de hrană diminuează salariile în unitățile medicale! Ordonanța 114 lovește în toate instituțiile aflate în subordinea Consiliului Județean

Mai multe instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Buzău sunt afectate de prevederile Ordonanței 114, intrată în vigoare în ianuarie 2019, care ­sti­pulează  introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor sporurilor, adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază. Una dintre instituțiile afectate este și Spitalul Județean, unde, parțial vor fi afectate sporurile cadrelor medicale cu studii medii, înregistrând o diminuare la 20-25% pentru a se respecta cadrul legal actual.

Situația seamănă cumva  cu cea din primăvara anului trecut, când angajații din sistemul sanitar au acuzat faptul că, deși salariile lor au crescut în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, sporurile au scăzut în multe cazuri, deoarece au fost plafonate la maximum 30% pe ordonator de credite.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, afirma la vremea respectivă că spitalele care doresc să compenseze scăderea sporurilor, în urma plafonării la 30% prin lege, pot aloca acești bani din ve­niturile proprii ale unităților sanitare, lucru care s-a și întâmplat la Buzău în urma discuțiilor managerului Spitalului cu reprezentanții sindicatelor, dar și cu ordonatorul de credite, Consiliul Județean Buzău. De data aceasta, nu numai salariații Spitalului Județean Buzău se află în această situație, pentru că prevederile Ordonanței 114 generează probleme salaria­ților din mai multe instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Buzău, așa că unitatea medicală trebuie să limiteze pe cât posibil efectele noilor prevederi fără ca salariații să aibă prea mult de suferit la venituri. Asistenții și infirmierele sunt categoriile la care se va diminua procentul de 30% sporuri pentru ca adaosul normei de hrană să nu-l depășească , așa cum prevede Ordonanța 114. Efectele se vor resimți cel mai mult, spune managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, în cazul  salariaților cu ore duble.

Managerul Spitalului Județean Buzău spune că  se fac în momentul de față simulări pentru a se identifica soluția cea mai bună, și că este alături de salariați, așa cum a fost și anul trecut când în primăvară au apărut, de asemenea, probleme de salarizare. Managerul celei mai mari unități medicale buzoiene mai spune că va discuta cu liderii sindicali pentru a identifica împreună soluții, așa cum a procedat și în primăvară.

Consiliul Național SA­NITAS se întrunește la București, pe 19 februarie

Sindicatele  au avertizat de la bun început că prin  introducerea din ianuarie a indemnizației  de hrană în ca­tegoria cheltuielilor sporu­rilor adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază se ajunge la noi scăderi consistente de salarii pentru mare parte din angajați.

SANITAS, sindicatul care reprezintă personalul din unitățile medicale, a semnalat la nivel central efectele pe care le va avea Ordonanța 114 încă de la începutul anului. „Sunt deja categorii de angajați care înre­gistrează, în luna ianuarie 2019, pierderi de venit față de decembrie 2018, ceea ce nu putem admite! Considerăm că în perioada de pregătire a proiectului legii bugetului de stat pentru 2019 puteau fi identificate și implementate soluții pentru contracararea efectelor negative ale O.U.G. 114/2018, dar Guvernul a ignorat dialogul cu organizația reprezentativă a angajaților din Sănătate și Asistență socială! În consecință, Consi­liul Național SANITAS, convocat pentru 19 februarie 2019, va lua în discuție calendarul de proteste sindicale pentru perioada următoare, dacă reprezentanții guvernului nu oferă soluții reale pentru conservarea drepturilor salariale deja obținute și pentru menținerea ritmului de creștere stabilit prin Legea nr. 153/2017!”, transmit liderii sindicali pe federatiasanitas.ro.

3 Comentarii

  1. Salariul unui asistent medical nu e atat de mare cum pretinzi tu ( poate in necunostinta de cauza) in comparatie cu cel al ator categorii sociale. In plus nu e corect sa generalizezi si sa afirmi ca se ia spaga si se privesc pacientii cu aroganta( nu spun ca nu or fi si astfel de cazuri , dar nu e cazul sa generalizezi).

  2. Spre exemplu care sunt acele categorii sociale care au salarii foarte mici in comparatie cu asistentii medicali? Ca o persoana pe care o cunosc si care munceste la un fast-food (exemplu real) are 1900 lei 8-9 ore/zi. Un asistem medical cu aceeasi vechime (aprox. 2 ani )are aprox 3000 lei . In sistemul medical se lucreaza in ture de 12 ore , se lucreaza sambata si duminica , de sarbatori….noaptea. Nu mi se pare o diferenta asa mare precum spui tu Lucica. In plus vad ca iti place sa generalizezi si sa afirmi ca se ia spaga, ca asistentele se uita „de sus” la pacienti. Nu e corect sa faci asemenea afirmatii . Poate sunt si astfel de cazuri , dar mi se pare total gresit sa generalizam….

  3. Sa nu le plangem de mila.Au salarii f mari in comparatie cu celelalte categorii sociale.Si oricum scot multe alte venituri din SPAGA nefiindu-le jena sa pretinda de la oameni cu venituri mici aceasta SPAGA.Sa nu mai vorbim de aroganta cu care-si privesc pacientii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker