27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:15 PM

Actualitate

27 noiembrie, data-limită pentru plata impozitului de cei care închiriază camere pentru turişti

de Andreea STROE
Actualitate  |
14.11.2017, 00:00
160

   Proprietarii care închiriază în scop turistic camere situate în locuinţe proprietate personală trebuie să informeze Fiscul asupra veniturilor, prin Declaraţia 220, şi să achite pentru acestea impozit, dar şi contribuţii. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte cetăţenilor aflaţi în această situaţie că luni, 27 noiembrie 2017, proprietarii care închiriază camere în locuinţe proprietate personală, cu o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă  între una şi cinci camere, trebuie să plătească cea de-a doua tranşă, reprezentând 50% din impozitul pe venitul  obţinut din chirie. Tot până la aceeaşi dată, contribuabilii trebuie să plătească şi cea de-a doua tranşă din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri din chirii.

   Potrivit legislaţiei în vigoare, închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuinţele proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi cinci camere inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă de minimum 24 de ore şi maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă.

   Luând în considerare necesitatea reglementării unui sistem simplificat de impunere a veniturilor realizate de către persoanele fizice - proprietari de camere închiriate în scop turistic, au fost incluse în categoria veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor a veniturilor realizate de către proprietari din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv.

Care este modalitatea de plată

   Plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al contribuabililor - persoane fizice: în numerar sau prin intermediul POS -urilor, la trezoreria unităţii fiscale în raza căreia au domiciliul, prin ordin de plată, în conturile trezoreriei de care aparţine unitatea fiscală în raza căreia au domiciliul, prin mandat poştal, sau prin intermediul www.ghiseul.ro, cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi.

   Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte celor interesaţi că ,,Normele anuale de venit pe anul 2017 corespunzătoare unei camere de închiriat pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală pentru judeţele din cadrul D.G.R.F.P. Galaţi sunt publicate la adresa de internet: https://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1_115.htm” .

Care sunt obligaţiile de plată

   Obligaţiile de plată pentru cetăţenii care oferă cazare în locuinţele proprii sunt următoarele: impozit pe venit în cotă de 16%, impozit final şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 5,5%. În urma depunerii F220, impozitul pe venit şi plăţile anticipate de CASS se stabilesc şi se comunică contribuabililor de unitatea fiscală prin decizie de impunere, prin aplicarea cotei de 16%, respectiv 5,5% asupra normei anuale de venit, ajustată cu coeficienţii de corecţie, după caz. Plata impozitului şi CASS se efectuează în cursul anului, în două rate egale. Prima tranşă trebuia efectuată până la data de 25 iulie şi reprezenta 50% din impozit, restul de 50%  urmând a fi achitate până la data 25 noiembrie inclusiv. La sfârşitului anului, contribuţia anuală de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de Fisc, ţi­nând cont şi de celelalte venituri asupra cărora se datorează contribuţia de sănătate, iar baza de calcul anuală la care se aplică cota de 5,5% nu poate fi mai mică decât 12 ori salariul minim brut pe ţară şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulţită cu 12 luni. Pentru declaraţiile privind venitul estimat/norma de venit depuse în luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat şi CASS se stabilesc de către unitatea fiscală prin decizie de impunere anuală şi se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker