,,Nişte penali“ a devenit o expresie interzisă în România. Însuşi preşedintele ţării a fost amendat pentru că a folosit-o. Amenda e modică – puţin peste salariul minim pe economie. Şi nici nu e penală (scuze, n-am găsit alt cuvânt), ci contravenţională.

Practic, e ca şi cum te-ar sancţiona poliţia locală pentru că ai aruncat o hârtie pe jos. Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discri­minării (pe scurt, CNCD) are totuşi o valoare simbolică. Pentru că ea schimbă regulile de folosire a limbii române.

Motivaţia e aiuritoa­re. „Utilizarea termenului «penali» de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor (sic! – n.m.)  care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi”, se arată în comunicatul CNCD.

Termenul incriminat e scos din context. Afirmaţia completă a d-lui Iohannis suna aşa: „Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA”. Ceea ce înseamnă că şeful statului nu se referă la toţi penalii, ci doar la o parte dintre ei.

Problema e că legislaţia invocată de CNCD n-are nicio legătură cu asta. Ordonanţa Guvernului 137 din 2000 defineşte discriminarea ca fiind „orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţio­nală, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradan­te, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţio­nalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.

Or spusele d-lui Iohannis nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile de mai sus. Ce i se impută e că n-a făcut distincţia între cei găsiţi vinovaţi de justiţie şi cei care se află încă într-un proces de stabilire a vinovăţiei. Aici, cenzorii de la CNCD sar din teritoriul juriştilor în cel al lingviştilor.

Conform Dicţionarului Explicativ, adjectivul „penal” înseamnă „referitor la infracţiuni şi la urmărirea şi pedepsirea infractorilor”. O definiţie în care sunt incluşi, deopotrivă, atât cei urmăriţi (inculpaţii), cât şi cei pedepsiţi (condamnaţii).

Dar dacă prin „nişte penali” dl. Iohannis nu s-a refe­rit decât la preşedintele PSD, Liviu Dragnea? Pentru că, în cazul lui, există o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare. Ceea ce înseamnă că e penal cu acte-n regulă.

Înainte să ia decizii care transformă discriminarea într-o răfuială politică, miliţienii vorbirii de la CNCD ar trebui să pună mâna pe carte.

Pentru început, o lectură uşoară – DEX-ul.

Text preluat din „Newsweek România

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Păi tu nu scoți din context, Sabine! În aceeași zi s-a votat și pentru expresia „festivalul inculpaților” expresie folosită de șefa DNA. Scor 9-0 în favoarea șefei DNA. Să nu mai vorbim de cum și-a jignit președintelui CNCD, ungurul Astalosz, colegii, pretinzând că votul lui are o mai mare greutate decât al membrilor consiliului!

Comments are closed.