Primarul comunei Calvini, Nicolae Curelea, a reuşit să mai dizolve un Consiliu Local. Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au anulat, miercuri, recursul declarat de viceprimarul Valeriu Bîtu la decizia Tribunalului Buzău de constatare a dizolvării de drept a deliberativului comunei, pentru netrimbrarea cererii. „Admite excepţia nulităţii recursului pentru netimbrare. Constată nul recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6 martie 2018“, se precizează în soluţia pe scurt a instanţei decizia este definitivă.

Anul trecut, primarul social-democrat a cerut dizolvarea Consiliului Local şi a obţinut-o la Tribunalul Buzău, care a admis cererea de desfiinţare a deliberativului comunal, din cauză că acesta nu s-a întrunit două şedinţe la rând. Viceprimarul comunei, liberalul Valeriu Bîtu, a atacat cu recurs decizia instanţei şi, astfel, decizia finală a aparţinut judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti. Un prim termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 6 martie, dată la care instanţa s-a şi pronunţat pe recurs.

La Calvini, situaţia este una atipică, unde decizia politică contează mai puţin. De ani de zile, scandalurile se ţin lanţ, iar acum se repetă situaţia din 2012 când, tot la solicitarea lui Nicolae Curelea, pe atunci primar ales pe lista Partidului Democrat Liberal, deliberativul local a fost dizolvat. Acum, funcţia de viceprimar a fost aceea care a tulburat apele, iar cele două tabere nu vor să cedeze. Cum actualul vice nu a vrut să-şi dea demisia, iar primarul nu a avut majoritate pentru a impune un altul, s-a ajuns la dizolvarea Consiliului.

După alegerile din vara lui 2016, configuraţia Consiliului Local Calvini  a fost următoarea: patru consilieri PSD, patru PNL, doi Partida Romilor, unul  PMP şi doi PSRo. Neînţelegerile datează încă din 2016 când, având majoritate, opoziţia şi-a impus reprezentantul în Executivul Primăriei, însă mişcarea nu a  fost deloc pe placul primarului. În tot acest timp, viceprimarul s-a încăpăţânat  să rămână în funcţie, deşi i s-a sugerat să-şi dea demisia. Cum era nevoie de  nouă voturi pentru ca Valeriu Bîtu să fie demis, lucrurile au rămas în stand-by.

Între timp, un consilier PMP a defectat majoritatea, dar nici aşa nu a fost  suficient ca Bîtu să fie înlăturat, aşa că soluţia a fost dizolvarea Consiliului Local. ,,Avea (n.r., primarul Nicolae Curelea) votul a şapte consilieri, dar  avea nevoie de nouă ca să mă dea la o parte pe mine”, ne-a precizat Valeriu  Bîtu.

În urmă cu patru ani, primarul Nicolae Curelea a cerut instanţei de contencios administrativ dizolvarea Consiliului Local ales la scrutinul din vara anului 2012, pe motiv că deli­berativul comunal nu adoptase, timp de trei şedinţe consecutive, nicio hotărâre. Instanţele de judecată au decis dizolvarea deliberativului comunal, pentru care au fost organizate alegeri anticipate în anul 2014, odată cu scrutinul pentru europarlamentare.

Incompatibilitatea primarului, la judecată

Consiliul Local Calvini este, astfel, la un pas de dizolvare, iar primarul poate rămână fără mandat, după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit în incompatibilitate.

Conform inspectorilor ANI, în perioada 27 iulie 2012-septembrie 2013, Nicolae Curelea, primar al comunei Calvini, aflat atunci la primul mandat, a deţinut simultan şi calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ din localitate. Curelea a contestat însă decizia ANI în instanţa de contencios administrativ, dosarul aflându-se pe rolul Curţii  de Apel Ploieşti, însă procesul este blocat. Primarul comunei Calvini vrea să dovedească în instanţă că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, aşa cum a stabilit de Agenţia Naţională de Integritate în  cazul său. În noiembrie 2017, la al doilea termen, procesul a fost suspendat până la soluţionarea cauzei aflată pe rolul Tribunalului Prahova, unde primarul comunei Calvini a chemat în judecată şcoala Gimnazială ,,Dumitru Ionescu“ pentru anularea unui proces verbal al Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ din data de 16.10.2012.

DISTRIBUIȚI
loading...