27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:48 AM

Opinii

Nici noaptea ca hoții și nici ziua ca netoții

de Călin BOSTAN
Opinii  |
24.05.2017, 00:00
182

   Nu a mai fost noaptea ca hoții, nici ziua ca netoții, ci ziua ca hoții, și chiar la drumul mare. Cam așa poate fi des­crisă povestea periplului prin Senat a Legii grațierii propusă de guvern în varianta moșită de Dragnea și de Iordache, periplu încheiat ieri, când termenul la care trebuia dezbătut și votat acest act normativ a expirat. Pe principiul ,,câinii latră, ursul trece”, conducerea Senatului a refuzat să pună proiectul de lege pe ordinea de zi a plenului de marți, pe motiv că nu a sosit raportul suplimentar de la Comisia juridică a forului ­le­gislativ. Astfel, Legea se consideră adoptată tacit în forma primită de la Guvern, fără a fi luate în seamă amendamentele parlamentarilor, iar inițiativa legislativă se duce direct în plenul Camerei Deputaților, care va vota în calitate de for decizional. 

   Altă întrebare: cine câștigă? Condamnatul-inculpat Liviu Dragnea, bineînțeles, care vede, astfel, cum legea promovată de fostul ministru Iordache a trecut un hop fără a i se aduce vreo modificare, așa cum ar fi vrut senatorii care i-au adus amendamente.

   Și mai avem de-a face cu “mici mizilicuri”, a se citi dife­rențe între proiectul promovat de guvern și cel ieșit din Comisia Juridică, cu amendamentele care nu au mai apucat, iată, a fi discutate în plen. Astfel, o primă diferență majoră între forma inițială a proiectului și forma ieșită din Comisia juridică este aceea că, în ­varia­nta acesteia, ar ieși din închisori mai puțini condamnați. 453 mai precis, față de 1.190 de deținuți în forma propusă de Iordache. De asemenea, în varianta inițială, se grațiau în întregime pedepsele de până la cinci ani închisoare inclusiv, în timp ce, în varianta Comisiei, se grațiază în întregime pedepsele de până la trei ani inclusiv, iar pedepsele între trei și zece ani s-ar reduce cu trei ani. În varianta Comisiei se specifică în mod clar că grațierea nu se aplică pedepselor cu suspendare, iar în cea propusă de Iordache, ba. Și, în fine, forma Comisiei prevede că săvârșirea unei noi infracțiuni în termen de cinci ani atrage revocarea grațierii, în timp ce varianta fostului ministru al Justiției dă liber la noi infracțiuni după doar trei ani.

   Curat murdar, coane Liviule și coane Căline-Constantine-Antoane!

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker