27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 11:55 AM

Opinii

Niște explicații din partea Companiei de Apă ar fi necesare

de Călin BOSTAN
Opinii  |
03.02.2017, 00:00
659

   Deunăzi, am fost „racolat“ te­le­fonic de o voce foarte politicoasă care mă tenta cu o… testare a calității apei din localitatea în care trăiesc, sfătuindu-mă ca, în cazul în care voi accepta invitația, să aduc, în două recipiente, mostre din apa de la robinet, atât de acasă, cât și de la serviciu. Asemenea apeluri nu sunt ceva neobișnuit în zilele noastre, o sumedenie de firme preferând să-și promoveze produsele prin prezentări face-to-face, atră­gându-și potențialii clienți cu mici artificii precum cea de față.

   Vă spun sincer, dacă mi s-ar fi părut că voi avea de-a face cu o prezentare de cosmetice, medicamente mai mult sau mai puțin naturiste, hrană „sănătoasă“, asigu­rări etc. aș fi dat cu flit invitației de a-mi petrece o oră din viață într-o asemenea întâlnire. Totuși, m-a râcâit chestiunea cu testarea apei.

   Prezentarea a decurs așa cum, de altfel, m-am așteptat. Oamenii promovau și încercau să vândă diverse produse „de sănătate“ - fir­ma însăși având în titulatură cu­vântul „Health“ -, printre care și purificatoare de apă de diverse capacități și dimensiuni, toate funcțio­nând, spuneau ei, pe principiul osmozei. Și, pentru a demonstra eficacitatea acestora, au procedat la testarea apei aduse de participanți.

   Nu mi-am făcut iluzii că apa trecută prin purificatoarele lor ar putea fi altfel decât aproape perfectă. Și nici toate sortimentele de apă plată pe care le avem la dispoziție prin magazine. Însă nu credeam că apa oferită la preț de lux de Compania de Apă poate fi atât de mizerabilă, chiar și în condițiile în care, la recoltare, părea lim­pe­de, și cea de acasă și cea de la serviciu.

   Pe scurt, la unitatea de mă­sură a concentrației corpurilor străine adoptată de cei care au făcut prezentarea, să-i spunem „ppm“ (părți pe milion), o apă bună calitativ trebuia să aibă indicele sub 50. Nu vă voi plictisi spunându-vă că apa din purificatorul prezentat avea indicele 17 ppm, iar un cetățean, probabil un om „de-al casei“, pretindea că a adus apă dintr-un purificator si­milar, care a ieșit la analiză cu 6 ppm. Nici că un sortiment de apă plată avea 126 ppm, iar un altul 450. Important este că apa adusă de un participant dintr-un izvor de munte avea indicele 271, iar cea dintr-un izvor de la câmp 502. În timp ce aceea din rețeaua muni­cipală prezenta indicele de 526, fiind întrecută doar de cea dintr-o fântână de la câmpie, o apă cunoscută ca având nitriți, cu 636 ppm.

   Este un aspect pe care conducerea Companiei de Apă ar trebui să îl lămurească în fața buzoienilor, iar în fața altor autorități competente să explice unde este calitatea pentru care se susține că s-au investit milioane de euro. Dar și să le argumenteze oamenilor de la munte, a căror apă provine din izvoare, avantajele trecerii de la 271 ppm la 526 ppm.

   Despre cum a arătat apa furnizată de Compania de Apă după un proces de electroliză, nu vreau nici măcar să îmi amitesc, darămite să mai și scriu…

Comentarii

Nitriti (03 Feb, 05:57)
Manole

Cam in perioada anului 2009, am participat la o demonstratie, cred ca a fost vorba despre un proces electrolitic, prin care mi s-a demonstrat cat de "curata" era/este apa din retelele orasului Buzau. Intr-un pahar, se formase o peliculă groasa si neagra... De atunci nu mai beau apa de la robinet, în orasul Buzau!

Raspunde
Nitrati (05 Feb, 10:08)
Mesteru Mnole

Manole vorbesti sa te afli in treaba ,au trecut 8 ani de atunci , mai informeazate cate lucruri s-au facut . :)

Raspunde
Parti pe milion (07 Feb, 14:44)
Buzoian

Intrebare:- stiti sa explicati ce inseamna "ppm" (parti pe milion)? - parti pe milion ce? (mere, pere...)

Raspunde

Stiri Agerpres

Stoltenberg: NATO nu va lăsa niciodată Afganistanul ''să redevină un sanctuar pentru teroriști''
Marti, August 22, 2017 11:43 AM

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a intervenit în Afganistan a doua zi după atentatele din 11 septembrie 2001, la cererea SUA, nu va lăsa niciodată această țară ''să redevină un sanctuar pentru teroriști'', a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, salutând discursul președintelui american Donald Trump, informează AFP.

Un fost avocat al cântărețului Michael Jackson îl va apăra pe Bill Cosby
Marti, August 22, 2017 11:38 AM

Tom Mesereau, fost avocat al cântărețului Michael Jackson, se va ocupa de apărarea în instanță a actorului de comedie Bill Cosby, a anunțat luni un purtător de cuvânt al artistului, citat de AFP.

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Insulele Bahamas, fotografiate de pe orbită
Marti, August 22, 2017 11:38 AM

Unul dintre punctele de interes ale astronauților din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru realizarea de fotografii din spațiu este grupul insulelor Bahamas, destinație de vis pentru vacanțe, conform NASA.

Sonda Cassini a demonstrat că viața este posibilă în sistemul de sateliți ai planetei Saturn
Marti, August 22, 2017 11:36 AM

Oceane de apă lichidă, ascunse la mari adâncimi sub crustele înghețate care acoperă trei dintre sateliții naturali ai giganticei planete gazoase Saturn, ar putea îndeplini condițiile necesare pentru apariția și dezvoltarea "vieții așa cum o cunoaștem noi", este concluzia unei echipe de oameni de știință care analizează datele adunate în cadrul misiunii sondei Cassini, care se apropie de sfârșit, informează Space.com.

Tenis: Azarenka va rata US Open, din cauza luptei pentru custodia fiului său
Marti, August 22, 2017 11:29 AM

Jucătoarea belarusă de tenis Victoria Azarenka s-a retras de la US Open, ultimul turneu de Mare Șlem al anului, din cauza faptului că se află într-o luptă pentru custodia fiului său cu fostul său partener și nu are voie să își scoată copilul în afara Californiei, relatează Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 11:14 Lumea de ieri și lumea de azi!
Pixelu razna a comentat pentru articolul Torţionarul Vişinescu se vrea liber ,,din motive medicale“:
Din aceeași categorie cu „nu suportă detenția” sau dementul ăla norvegian, Breivik, care a dat statul în judecată că este supus unui tratament inuman pentru că este izolat și nu socializează și i se încălzește mâncarea la microunde. Și statul norvegian a luat în serios plângerea. Demența este totală. Personajul are și pagină pe Wikipedia. Mai nou, și-a schimbat legal numele.
22 Aug, 10:46 Justitie divina...
Unforgiven a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Florina Stoian,nu te supara,dar era si timpul sa fii schimbata!...La cate mizerii si abuzuri ai facut in perioada concursului pentru functia de director de scoala-2016,la cata incompetenta crasa ai demonstrat in ciuda inaltelor studii economice de la Academia din Brosteni,la cat rafinament intelectual ai afisat de fiecare data cand ai reprezentat invatamantul buzoian,la ce /in ce concurs de imprejurari politice ai obtinut postul!...Probabil e prea mult pentru tine si functia de director la gradinita "Boboceii din Micro III"...Sorry,Florina go home!
22 Aug, 10:13 Unde dai și unde crapă!
Pixelu corporatist a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Observ o întreagă propagandă legată de faptul că: „A luat concursul, să-și ducă mandatul la bun sfârșit!”. Principial vorbind, este o cretinătate. Dacă câștigătorul concursului o ia razna în timpul mandatului este firesc să fie înlăturat. Că se pot face abuzuri, cum pare a fi și cazul de față, este cu totul altă discuție, care în principiu sunt generate de însăși natura legislației. Guvernarea corporatistă a fost legiferată tocmai pentru a legaliza abuzul.
Google PageRank Checker