27 de ani
de presa libera
Vineri, Iunie 23, 2017 16:56 PM
dragaica

Opinii

Niște explicații din partea Companiei de Apă ar fi necesare

de Călin BOSTAN
Opinii  |
03.02.2017, 00:00
599

   Deunăzi, am fost „racolat“ te­le­fonic de o voce foarte politicoasă care mă tenta cu o… testare a calității apei din localitatea în care trăiesc, sfătuindu-mă ca, în cazul în care voi accepta invitația, să aduc, în două recipiente, mostre din apa de la robinet, atât de acasă, cât și de la serviciu. Asemenea apeluri nu sunt ceva neobișnuit în zilele noastre, o sumedenie de firme preferând să-și promoveze produsele prin prezentări face-to-face, atră­gându-și potențialii clienți cu mici artificii precum cea de față.

   Vă spun sincer, dacă mi s-ar fi părut că voi avea de-a face cu o prezentare de cosmetice, medicamente mai mult sau mai puțin naturiste, hrană „sănătoasă“, asigu­rări etc. aș fi dat cu flit invitației de a-mi petrece o oră din viață într-o asemenea întâlnire. Totuși, m-a râcâit chestiunea cu testarea apei.

   Prezentarea a decurs așa cum, de altfel, m-am așteptat. Oamenii promovau și încercau să vândă diverse produse „de sănătate“ - fir­ma însăși având în titulatură cu­vântul „Health“ -, printre care și purificatoare de apă de diverse capacități și dimensiuni, toate funcțio­nând, spuneau ei, pe principiul osmozei. Și, pentru a demonstra eficacitatea acestora, au procedat la testarea apei aduse de participanți.

   Nu mi-am făcut iluzii că apa trecută prin purificatoarele lor ar putea fi altfel decât aproape perfectă. Și nici toate sortimentele de apă plată pe care le avem la dispoziție prin magazine. Însă nu credeam că apa oferită la preț de lux de Compania de Apă poate fi atât de mizerabilă, chiar și în condițiile în care, la recoltare, părea lim­pe­de, și cea de acasă și cea de la serviciu.

   Pe scurt, la unitatea de mă­sură a concentrației corpurilor străine adoptată de cei care au făcut prezentarea, să-i spunem „ppm“ (părți pe milion), o apă bună calitativ trebuia să aibă indicele sub 50. Nu vă voi plictisi spunându-vă că apa din purificatorul prezentat avea indicele 17 ppm, iar un cetățean, probabil un om „de-al casei“, pretindea că a adus apă dintr-un purificator si­milar, care a ieșit la analiză cu 6 ppm. Nici că un sortiment de apă plată avea 126 ppm, iar un altul 450. Important este că apa adusă de un participant dintr-un izvor de munte avea indicele 271, iar cea dintr-un izvor de la câmp 502. În timp ce aceea din rețeaua muni­cipală prezenta indicele de 526, fiind întrecută doar de cea dintr-o fântână de la câmpie, o apă cunoscută ca având nitriți, cu 636 ppm.

   Este un aspect pe care conducerea Companiei de Apă ar trebui să îl lămurească în fața buzoienilor, iar în fața altor autorități competente să explice unde este calitatea pentru care se susține că s-au investit milioane de euro. Dar și să le argumenteze oamenilor de la munte, a căror apă provine din izvoare, avantajele trecerii de la 271 ppm la 526 ppm.

   Despre cum a arătat apa furnizată de Compania de Apă după un proces de electroliză, nu vreau nici măcar să îmi amitesc, darămite să mai și scriu…

Comentarii

Nitriti (03 Feb, 05:57)
Manole

Cam in perioada anului 2009, am participat la o demonstratie, cred ca a fost vorba despre un proces electrolitic, prin care mi s-a demonstrat cat de "curata" era/este apa din retelele orasului Buzau. Intr-un pahar, se formase o peliculă groasa si neagra... De atunci nu mai beau apa de la robinet, în orasul Buzau!

Raspunde
Nitrati (05 Feb, 10:08)
Mesteru Mnole

Manole vorbesti sa te afli in treaba ,au trecut 8 ani de atunci , mai informeazate cate lucruri s-au facut . :)

Raspunde
Parti pe milion (07 Feb, 14:44)
Buzoian

Intrebare:- stiti sa explicati ce inseamna "ppm" (parti pe milion)? - parti pe milion ce? (mere, pere...)

Raspunde

Stiri Agerpres

Tusk/Brexit: Oferta premierului Theresa May 'riscă să agraveze situația' europenilor în Marea Britanie
Vineri, Iunie 23, 2017 16:37 PM

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sunt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP și DPA.

DNA: Fost director al unei școli din Neamț, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene
Vineri, Iunie 23, 2017 16:35 PM

Doru Lozincă, fost director al Grupului școlar "Ion Ionescu de la Brad" din comuna Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată vineri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

PNL Sector 5: Un an de administrație PSD în Sectorul 5 - cronica unui dezastru anunțat
Vineri, Iunie 23, 2017 16:25 PM

PNL Sector 5 consideră că un an de administrație PSD în această zonă administrativă înseamnă "cronica unui dezastru anunțat".

Primarul sectorului 2 intenționează să construiască zece parcări supraetajate
Vineri, Iunie 23, 2017 16:18 PM

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat, vineri, cu ocazia prezentării bilanțului după un an de mandat, că în perioada următoare vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru construirea a zece parcări supraetajate.

Donald Trump, deranjat de relația apropiată dintre Robert Mueller și James Comey
Vineri, Iunie 23, 2017 16:08 PM

Președintele american Donald Trump a afirmat, într-un interviu pentru Fox News difuzat vineri, că este deranjat de relația dintre Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile din noiembrie, și fostul director FBI, James Comey, informează The Hill.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jun, 14:04 directori
prof a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
dar la sc 3 ramnic? se va incrie cineva? au proiecte , au fonduri, si-au luat masini.... E de luat in calcul: bani multi la gratis, fara ore fara rezultate... viata frumoasa
23 Jun, 13:01 Sunteți nebuni?Sunteți analfabeți cu toții? Opriți-vă!
George Călinescu a comentat pentru articolul Buzoianca Ramona Neculae dedică al treilea volum viitorului ei copil:
Doamnelor, domnilor, e de două ori trist ce se întâmplă. Odată că o grafomană agramată se închipuie creator de literatură și nu se mai oprește din producția de maculatură de o impostură incalificabilă. Dar asta ar fi, până la urmă, damblaua ei și nu ar trebui să ne vexeze inconștiența cu care această veleitară alterează ierarhia valorilor estetice și insultă spiritul public. Mai de condamnat sunt însă „lăudătorii”, organizatorii de așa zise lansări, gazdele iresponsabile, cadre didactice care deschid larg ușile școlilor spre a oferi elevilor veritabile antimodele de o monstruoasă lipsă de cultură și de îndemânare în mânuirea limbii române în scris.
23 Jun, 12:17 Încă-s treaz!...
Unu' a comentat pentru articolul Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat:
Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...
Google PageRank Checker