Criza generată de pesta porcină africană pare de neoprit. Al şaptelea caz a fost confirmat în judeţul Buzău, ultimul la un cadavru de porc mistreţ găsit în albia râului Slănic, situat în interiorul zonei de protecţie a focarului declarat în localitatea Mărgăriţi, comuna Beceni, în data 6 noiembrie 2018. Cadavrul aflat în stare avansată de descompunere a fost găsit la aproximativ 800 metri  distanţă de gospodăria din comuna Beceni unde, la începutul  lunii noiembrie, mai mulţi porci domestici au dat semne de boală, apoi animalele au fost găsite moarte.

În doar câteva zile, atât porcii adulţi cât şi cei de lapte au murit, ceea ce l-a determinat pe gospodar să anunţe de urgenţă medicul veterinar. Bărbatul a încercat însă să-şi trateze animalele fără a comunica starea lor către medicul veterinar din zonă. Atunci când simptomele pestei porcine au fost evidente, iar porcii au început să moară, gospodarul a relatat autorităţilor ce se întâmplă. Există suspiciunea că virusul PPA a fost adus în gospodărie de proprietar, care tranzacţionează animale.  În faţa anchetatorilor, acesta a susţinut că virusul a fost adus fie un porc mistreţ, fie de un câine din gospodărie care ar fi pătruns în curte cu un os găsit pe câmp.

Acum, după mai bine de două săptămâni, în apropierea satului Mărgăriţi a fost găsit cadavrul unui mistreţ, iar în urma testelor de laborator s-a stabilit că acesta era purtător al virusului pestei porcine africane.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.)– Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

Ca urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat,  luni,  sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, în Fondul de Vânătoare 41 Beceni, pe raza căruia a fost găsit cadavrul mistreţului infectat cu pestă porcină africană.

Pentru fondurile de vânătoare din judeţ au fost stabilite o serie de măsuri, precum intensificarea vânătorii pentru toate speciile, suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia hrănirii pentru momirea mistreţilor, interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa, interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri. Potrivit planului de măsuri pentru intervenţie în mediul sălbatic adoptat ieri în CLCB, zona infectată a fost stabilită la 8 kilometri în jurul locului un de a fost descoperit cadavrul mistreţului şi o zonă tampon de 5 kilometri în jurul zonei afectate. 25 de sate intră în această zonă de protecţie, târgurile sunt închise pe toată durata sărbătorilor de iarnă, iar sacrificarea porcilor va avea loc doar în urma unui buletin de analiză.

Cazul a fost notificat către Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internaţional (OIE), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Autorităţile sanitar-veterinare nu ştiu deocamdată cum a ajuns virusul la Beceni, însă este greu de crezut ca acesta să fie dus de mistreţi chiar în mijlocul judeţului. În acest moment există doar scenarii şi presupuneri, însă veterinarii şi poliţiştii vor face investigaţii pentru a afla clar de unde a venit virusul pestei porcine în comuna Beceni. Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău, Dragoş Ştefănescu, spune că nu este exclus ca localnicii să îşi fi crescut în sălbăticie porcii domestici şi astfel să se fi împrăştiat virusul ucigaş.

Potrivit reprezen­tanţilor AJVPS, Direcţiei Silvice şi Gărzii Forestiere, până acum, pe niciun alt fond de vânătoare nu au fost găsiţi porci mistreţi bolnavi sau morţi. Doar de pe fondurile de vânătoare ale AJVPS, au fost împuşcaţi, potrivit planului întocmit la nivel naţional, peste 440 de exemplare de mistreţ, iar zilele următoare, vor fi intesificate acţiunile de vânătoare în zona afectată, inclusiv de identificare a câinilor hoinari care pot, de asemenea, să împrăştie boala.

În total, pe cele 46 de fonduri de vânătoare din judeţul Buzău ar trebui ucişi peste 2.400 de mistreţi. Operaţiunea se dovedeşte însă una extrem de dificilă.

Planul de măsuri prevede că în fondurile de vânătoare din zona afectată se recoltează integral mistreţii, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire. De asemenea, s-a interzis circulaţia animalelor domestice prin incinta pădurilor din zona afectată, inclusiv transhumanţa, recoltarea produselor tip ,,acccesorii ale pădurii”  ciuperci, fructe de pădure, precum şi accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Prin excepţie, intrarea şi ieşirea din pădure a persoanelor fizice şi juridice care exploatează sau transportă masă lemnoasă, precum şi a utilajelor de exploatare şi mijloacelor de transport lemn se poate face numai prin puncte stabilite de ocoalele silvice, în care reprezentanţii desemnaţi, împreună cu cei ai gestionarilor fondurilor de vânătoare, iau măsuri de dezinfecţie. În judeţ sunt interzise organizarea de târguri de animale, aglomerări de animale, expoziţii sau orice alte evenimente care implică mişcarea animalelor, în special a porcinelor

În judeţul Buzău, focare de pestă porcină au fost confirmate până acum la Puieşti, Balta Albă, Pănă­tău, Lunca, Beceni, în toate cazurile autorităţile luând decizia sacrificării doar a animalelor din gospodăriile afectate.  În unele cazuri, poliţiştii au deschis dosare penale şi continuă cercetările pentru a stabili dacă factorul uman este cauza răspândirii virusului PPA.

1 COMENTARIU

  1. ma bucur ca a mai inceput lumea sa si gandeasca si nu doar sa execute ce ordona elita mondiala!
    parca au fost trimise din Tanganika in Romania – rachete cu pesta porciana…
    bla -bla-bla – o sa se desumfle si gogoasa asta cu pesta porcina ca si cea cu gripa aviara

Comments are closed.