27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:42 PM

Opinii

Ne-am bucurat amândouă fix o oră

de Roxana CONSTANTINESCU
Opinii  |
06.07.2017, 00:00
2558

   În pauza dintre lucrări arunc un ochi şi văd cum lumea freamătă... S-au dat rezultatele la bac. Primesc şi mesaje frumoase, victorioase, cu note clare, precizate... Toate peste 9, se înţelege...

   Mă întorc în timp... am dat ­exa­menul acesta acum… 38 de ani, în 1979, când nu puteam visa la nimic. Nu mi s-a părut deloc greu... limba romană îmi era atat de familiară, iar Eminescu atat de apropiat; filozofia o ştiam ca pe apă, fusesem la ambele la olimpiadele naţionale din acel an. Proba practică era la biblioteconomie, o materie nouă, în care aplicam un curs de stenodactilografie făcut din clasa a X-a. Nu am făcut nicio oră de meditaţie, nu m-am stresat aproape deloc. A fost simplu, normal, fără emoţii!

   L-am luat uşor, am avut note foarte mari... Mai greu mi-a fost în săptămânile de după... Nu pot uita încordarea, înscrierea, drumurile, cozile impresionante ale candidaţilor, discuţiile din faţa cabinetului medical, apoi statul la secretariat... pentru a face un pas important: înscrierea la facultate ! Am dat examen când candidau între 27 până la 32 de oameni pe un loc...

   Altceva vreau, însă, să vă povestesc... De exemplu, că pe noi nu ne aştepta mai nimeni la ieşire, nici nu ne îmbulzeam la liste, ele se afişau noaptea, că nu găseam un aparat telefonic să sunăm acasă, că după examen nu primeam cine ştie ce. Nu maşină, nu bilet la mare, nu excursii în străinatate, nu telefon mobil, nici calculator... poate un stilou cu peniţă chinezească din aur, poate un semn de carte brodat într-un album de artă, poate o geantă de voiaj. Cam atât, o masă bună şi poveţe multe, cum să te porţi în lume, cum să te aperi de oameni, cum să munceşti...

   Nu am ieşit în oraş cu fetele, nu îmi aduc aminte… Toate am fugit acasă, cu durere în suflet, dar extrem de implicate în studiu. Nu aveam să ne mai vedem decât pe la petrecerile aniversare a zece, douăzeci de ani de la absolvire...

   Biata mama mi-a făcut ceva bun de mâncare şi m-a sfătuit să nu pierd vremea. Prietenul de atunci, ca să mă enerveze maxim, m-a sunat şi mi-a spus să învăţ, ­asi­gurându-mă că, până după admitere, nu mă va deranja... La 21,00 se închideau cofetăriile, restaurantele, gradenele, la 22,00 se stingeau becurile pe stradă. Nu tu maşini vâj-vâj pe stradă, nu tu mesaje, nu tu petreceri, nu tu nimic... Parcă am mers la o aniversare care a avut ştaif de absolvire, dar timid de tot... Cred că eram nişte încuiaţi cu totul ! 

   Când am trecut în clasa a V-a, am plâns o noapte pentru că, în închipuirea mea, trebuia să-mi schimb scrisul... Şi am exersat altceva... Când mi-am luat ­bule­tinul, am stat o săptămână să exersez semnătura, când am terminat liceul, am stat în oglindă să mă privesc atent, altfel decât până atunci, să văd schimbarea... Nu vedeam nimic, decât un chip comun. Recunosc că îmi tăiasem părul lung, cu ceva timp înainte, ca să-mi dau o altă aliură.... Mare act de curaj! Altfel... nimic, nimic, n­i­mic! Îmi tot treceam mâna prin păr, exersam roluri de actriţe... degeaba, tot fata de 18 ani era colo, în oglinda înaltă. Nu avea nici urmă de pudră, rimel sau ruj... purta o rochie albastră ciel, cu guler şi manşete albe, sandale cu talpă ortopedică şi mirosea a parfum de scai....

   De la bucătărie, mama perora: “Pune mâna şi învaţă, trece timpul!”... Toţi trăiam cu teama eşecului la facultate. Locuri de muncă se găseau greu, numai prin fabrici! Ne-am bucurat amândouă fix o oră, după care am reintrat în normalul zilei. Nu-mi amintesc ca mama să se fi lăudat în vreun fel. Pentru dumneaei conta numai admiterea la facultate! Nu am auzit să fi picat cineva examenul maturităţii, în generaţia mea. Iar mediile erau foarte ridicate. Cele trei clase rămase după examenul de treaptă (din 12!), aveau numai elevi foarte buni... Nu ştiu, probabil pentru că ne cunoşteam foarte bine, nu ne-a surprins absolut nimic!Asta a fost totul!

   Ce văd în jur întrece orice închipuire. E o bucurie colectivă, e un iureş, e o senzaţie de des­prindere de pământ, la cer, o risipă de setimente exprimate şi verbal, dar mai ales material... Copiii arată asemeni vedetelor, sunt cu totul altfel, exuberanţi, zgomotoşi, au altă siguranţă, sunt sfidători… Desigur, unii chiar nu toţi, dar unii... nu mă puteţi contrazice. Părinţii nu mai ştiu ce să facă pentru copiii lor! Să fie în pas cu lumea, să gratuleze la cel mai înalt nivel efortul odraslelor... O petrecere de o sută de persoane, o maşină cu mulţi cai putere, un apartament în Capitală. O croazieră de 18 zile, haine de firmă, bijuterii, un telefon performant, studii în afară…

   Şi totuşi sunt trei licee în ţară unde niciun absolvent nu a luat examenul de bacalaureat, iar media de promovabilitate este puţin peste 50 la sută. Cu ei ce facem?

    Cred că mă apuc să strâng bani, de pe acum, pentru nepotul nenăscut, ce va veni pe lume odată şi odată, să fac faţă cerinţelor, în speranta că el va fi în procentul admişilor... Să pun ban pe ban să-i ajut părinţii, să facă faţă vremurilor ce vor veni. Nici nu ştii cum trec anii! Şi nici cum ne vom schimba şi noi...

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker