27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:08 AM
toamna buzoiana

Opinii

Ne-am bucurat amândouă fix o oră

de Roxana CONSTANTINESCU
Opinii  |
06.07.2017, 00:00
2464

   În pauza dintre lucrări arunc un ochi şi văd cum lumea freamătă... S-au dat rezultatele la bac. Primesc şi mesaje frumoase, victorioase, cu note clare, precizate... Toate peste 9, se înţelege...

   Mă întorc în timp... am dat ­exa­menul acesta acum… 38 de ani, în 1979, când nu puteam visa la nimic. Nu mi s-a părut deloc greu... limba romană îmi era atat de familiară, iar Eminescu atat de apropiat; filozofia o ştiam ca pe apă, fusesem la ambele la olimpiadele naţionale din acel an. Proba practică era la biblioteconomie, o materie nouă, în care aplicam un curs de stenodactilografie făcut din clasa a X-a. Nu am făcut nicio oră de meditaţie, nu m-am stresat aproape deloc. A fost simplu, normal, fără emoţii!

   L-am luat uşor, am avut note foarte mari... Mai greu mi-a fost în săptămânile de după... Nu pot uita încordarea, înscrierea, drumurile, cozile impresionante ale candidaţilor, discuţiile din faţa cabinetului medical, apoi statul la secretariat... pentru a face un pas important: înscrierea la facultate ! Am dat examen când candidau între 27 până la 32 de oameni pe un loc...

   Altceva vreau, însă, să vă povestesc... De exemplu, că pe noi nu ne aştepta mai nimeni la ieşire, nici nu ne îmbulzeam la liste, ele se afişau noaptea, că nu găseam un aparat telefonic să sunăm acasă, că după examen nu primeam cine ştie ce. Nu maşină, nu bilet la mare, nu excursii în străinatate, nu telefon mobil, nici calculator... poate un stilou cu peniţă chinezească din aur, poate un semn de carte brodat într-un album de artă, poate o geantă de voiaj. Cam atât, o masă bună şi poveţe multe, cum să te porţi în lume, cum să te aperi de oameni, cum să munceşti...

   Nu am ieşit în oraş cu fetele, nu îmi aduc aminte… Toate am fugit acasă, cu durere în suflet, dar extrem de implicate în studiu. Nu aveam să ne mai vedem decât pe la petrecerile aniversare a zece, douăzeci de ani de la absolvire...

   Biata mama mi-a făcut ceva bun de mâncare şi m-a sfătuit să nu pierd vremea. Prietenul de atunci, ca să mă enerveze maxim, m-a sunat şi mi-a spus să învăţ, ­asi­gurându-mă că, până după admitere, nu mă va deranja... La 21,00 se închideau cofetăriile, restaurantele, gradenele, la 22,00 se stingeau becurile pe stradă. Nu tu maşini vâj-vâj pe stradă, nu tu mesaje, nu tu petreceri, nu tu nimic... Parcă am mers la o aniversare care a avut ştaif de absolvire, dar timid de tot... Cred că eram nişte încuiaţi cu totul ! 

   Când am trecut în clasa a V-a, am plâns o noapte pentru că, în închipuirea mea, trebuia să-mi schimb scrisul... Şi am exersat altceva... Când mi-am luat ­bule­tinul, am stat o săptămână să exersez semnătura, când am terminat liceul, am stat în oglindă să mă privesc atent, altfel decât până atunci, să văd schimbarea... Nu vedeam nimic, decât un chip comun. Recunosc că îmi tăiasem părul lung, cu ceva timp înainte, ca să-mi dau o altă aliură.... Mare act de curaj! Altfel... nimic, nimic, n­i­mic! Îmi tot treceam mâna prin păr, exersam roluri de actriţe... degeaba, tot fata de 18 ani era colo, în oglinda înaltă. Nu avea nici urmă de pudră, rimel sau ruj... purta o rochie albastră ciel, cu guler şi manşete albe, sandale cu talpă ortopedică şi mirosea a parfum de scai....

   De la bucătărie, mama perora: “Pune mâna şi învaţă, trece timpul!”... Toţi trăiam cu teama eşecului la facultate. Locuri de muncă se găseau greu, numai prin fabrici! Ne-am bucurat amândouă fix o oră, după care am reintrat în normalul zilei. Nu-mi amintesc ca mama să se fi lăudat în vreun fel. Pentru dumneaei conta numai admiterea la facultate! Nu am auzit să fi picat cineva examenul maturităţii, în generaţia mea. Iar mediile erau foarte ridicate. Cele trei clase rămase după examenul de treaptă (din 12!), aveau numai elevi foarte buni... Nu ştiu, probabil pentru că ne cunoşteam foarte bine, nu ne-a surprins absolut nimic!Asta a fost totul!

   Ce văd în jur întrece orice închipuire. E o bucurie colectivă, e un iureş, e o senzaţie de des­prindere de pământ, la cer, o risipă de setimente exprimate şi verbal, dar mai ales material... Copiii arată asemeni vedetelor, sunt cu totul altfel, exuberanţi, zgomotoşi, au altă siguranţă, sunt sfidători… Desigur, unii chiar nu toţi, dar unii... nu mă puteţi contrazice. Părinţii nu mai ştiu ce să facă pentru copiii lor! Să fie în pas cu lumea, să gratuleze la cel mai înalt nivel efortul odraslelor... O petrecere de o sută de persoane, o maşină cu mulţi cai putere, un apartament în Capitală. O croazieră de 18 zile, haine de firmă, bijuterii, un telefon performant, studii în afară…

   Şi totuşi sunt trei licee în ţară unde niciun absolvent nu a luat examenul de bacalaureat, iar media de promovabilitate este puţin peste 50 la sută. Cu ei ce facem?

    Cred că mă apuc să strâng bani, de pe acum, pentru nepotul nenăscut, ce va veni pe lume odată şi odată, să fac faţă cerinţelor, în speranta că el va fi în procentul admişilor... Să pun ban pe ban să-i ajut părinţii, să facă faţă vremurilor ce vor veni. Nici nu ştii cum trec anii! Şi nici cum ne vom schimba şi noi...

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker