La fiecare sfârșit de an, Teatrul „G. Ciprian”, alături de Consiliul Județean, obișnuia să ofere buzoienilor drept cadou un spectacol de teatru în distribuția căruia evoluau actori buzoieni. Cu ocazia Centenarului însă, vineri, 14 decembrie, de la ora 17,00, pe scena teatrului buzoian se va juca spectacolul „Mareșalii”, de Constantin Venerus Popa, în regia lui Alexandru Bindea.  Intrarea la spectacol este gratuită, în baza invitațiilor pe care le puteți ridica de la sediul teatrului.

Pentru informații suplimentare puteți suna la numărul de telefon 0740.493.561.

„Pentru că alegerile celor de dinaintea noastră, în momente de criză sau pe timp de pace, au dat forma lumii în care trăim astăzi, suntem datori să le cunoaștem, nu doar din admirație pentru eroismul, demnitatea și altruismul celor mai buni dintre ei, ci mai ales din nevoia de a ne construi prezentul cu luci­ditate, în cunoștință de cauză”, se arată în comunicatul Teatrului „G. Ciprian”.

Spectacolul „Mareșalii”, în regia lui Alexandru Bindea, după piesa cu același nume a dramaturgului Constantin Venerus Popa, reînvie unele dintre cele mai tensionate pagini din istoria noastră mo­dernă, desfă­șurate în preajma capitulării României din 1918, la finalul Primului Război Mondial. Și o face prin aducerea în prim plan a două personalități exemplare ale vremii, Mareșalii din titlu – Alexandru Averescu și Constantin Prezan, care, prin înalta lor ținută morală, prin diplomație și curaj, au făcut posibilă realizarea Marii Uniri. Ambii oameni politici s-au remarcat printr-un comportament ireproșabil în situații de criză, au dat dovadă de spirit de sacrificiu și au știut să așeze interesele țării înaintea celor personale, atunci când destinul colectiv al românilor era amenințat de cererile umilitoare ale Puterilor Centrale.

Pornind de la o documentare minuțioasă și – mărturisește Constantin Venerus Popa – îmbinând „amintirile Reginei Maria legate de aceste evenimente și relatările unor contemporani”, spectacolul se bucură de o viziune regizorală convingătoare, atașată de adevărul istoric, și, nu în ultimul rând, de o distribuție de excepție. Actorii binecunoscuți și îndrăgiți Amalia Ciolan, Marius Bodochi, Dan Astilean, Marcelo S. Cobzariu, Ionuț Ciocia și Cătălin Frăsinescu vor însufleți figuri reprezentative ale istoriei noastre – Regina Maria, Regele Ca­rol al II-lea, Regele Ferdinand, Ion Brătianu, etc.

DISTRIBUIȚI
loading...