27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:06 AM

Cultura

În prezenţa academicianului Eugen Simion / Dumitru Ion Dincă a lansat cartea dedicată lui Marin Preda

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.08.2017, 00:00
791

   Luni, 7 august, în rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, a avut loc aniversarea împlinirii a 95 de ani de la naşterea marelui prozator Marin Preda.

   Acţiunea a fost organizată de Academia Română, Pri­măria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române etc. Au participat şi au avut intervenţii academicianul Eugen Simion, profesorii universitari Silviu An­­ge­lescu (Bucureşti), Bogdan Guţu (Iaşi), Mariana Şipoş (Bucureşti), scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă, precum şi regizorul filmului „Moro­me­ţii”, Stere Gulea.

   Cu acest prilej, în intervenţiile lor, personalităţile amintite au remarcat forţa epică a marelui prozator Marin Preda, toţi considerându-l o mare conştiinţă artistică şi civică, în ciuda unor „derapaje” de care a fost acuzat.

   Fireşte că nu au fost uitaţi nici detractorii care după 1990 l-au catalogat pe Preda, ca şi pe Nichita Stănescu, drept nişte profitori ai regimului comunist.

Eugen Simion a apreciat valoarea cărţii

   Punctul de mare intensitate al manifestării l-a constituit lansarea cărţii lui Dumitru Ion Dincă: „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan>”, apărută la Editura Muzeului Literaturii Române.

   Academicianul Eugen Simion a subliniat şi a insistat pe valoarea cărţii lui Dumitru Ion Dincă, lucrare care readuce în actualitate, mai ales pentru tânăra generaţie, atât figura marelui prozator, dar mai ales opera lui memorabilă.

   „Incursiunea în laboratorul intim al «Moromeţilor» am realizat-o nu numai pentru a urmări destinul eroilor care i-au servit lui Marin Preda în conturarea unor personaje, ci şi în ideea că ea poate interesa istoricul literar, exegetul şi, nu în ultimul rând, scriitorul tânăr. Fireşte, între roman şi realitatea care l-a generat nu pot exista suprapuneri totale.

   Oamenii, evenimentele au suportat filtrul scriitorului, în­căr­cătura şi adaosurile bio­grafice de care avea nevoie pentru prelungirea firului din primul volum”, a declarat Dumitru Ion Dincă.

   „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan»“ este o carte dedicată marelui Marin Preda, cel care a dat literaturii române capodopere precum „Moro­meţii“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Viaţa ca o pradă“ sau „Delirul“. Marin Preda s-a documentat pentru realizarea romanului „Moromeţii“ în satul buzoian Căldărăşti, în august 1949, când a fost trimis de Revista Contemporanul să scrie despre CAP-ul de aici, unul dintre primele zece CAP-uri înfiinţate în România.

Preda şi amintirea buzoienilor din Căldărăşti
   „(…) O a doua «surpriză> o constituie însuşi portretul indirect al lui Marin Preda, adică acela conturat prin convergenţa amintirilor ţăranilor din Căldărăşti. Pentru cei mai mulţi dintre ei, ,«ziaristul Marin Preda> era incomparabil mai şters, mai lipsit de strălucire decât «scriitoarea Maria Banuş>. Tinerelul firav care «mai mult trăgea cu urechea decât se băga în vorbele oamenilor>, dând sen­zaţia că nu-şi ascultă interlocutorul («se uita la tine după ferestrele ochelarilor că nici nu-ţi dădeai bine seama ce vrea şi deodată îţi punea câte o întreba>) este, fără îndoială, «autenticul Preda>, marele scriitor care avea să devină, cufundat în interioritatea sa creatoare şi dând astfel impresia de absenţă – dar oferind, totodată, o liniştitoare senzaţie de siguranţă, certitudine în moralitate: «Cred că Preda acesta, pe care-l ţin minte aşa ca prin ceaţă, dacă a scris o carte aşa cum ziceţi dv., în care sunt toate întâmplările din Căldăreşti n-ar fi putut să mintă niciodată> (Vasile Neagu). Extraordinară această caracterizare a marelui creator, fixând parcă pentru totdeauna profilul spiritual şi moral (asociat ,«organic> cu imaginea fizică) propriu autorului «Moro­meţilor>, sustrăgându-l astfel coruperii şi alterării Timpului – de care portretul lui Marin Peda «scapă> miraculos, precum capul din humă arsă al lui Moromete, făcut odată de Din Vasilescu”, precizează despre volumul „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan>” criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker