27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:38 AM

Cultura

În prezenţa academicianului Eugen Simion / Dumitru Ion Dincă a lansat cartea dedicată lui Marin Preda

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.08.2017, 00:00
914

   Luni, 7 august, în rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, a avut loc aniversarea împlinirii a 95 de ani de la naşterea marelui prozator Marin Preda.

   Acţiunea a fost organizată de Academia Română, Pri­măria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române etc. Au participat şi au avut intervenţii academicianul Eugen Simion, profesorii universitari Silviu An­­ge­lescu (Bucureşti), Bogdan Guţu (Iaşi), Mariana Şipoş (Bucureşti), scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă, precum şi regizorul filmului „Moro­me­ţii”, Stere Gulea.

   Cu acest prilej, în intervenţiile lor, personalităţile amintite au remarcat forţa epică a marelui prozator Marin Preda, toţi considerându-l o mare conştiinţă artistică şi civică, în ciuda unor „derapaje” de care a fost acuzat.

   Fireşte că nu au fost uitaţi nici detractorii care după 1990 l-au catalogat pe Preda, ca şi pe Nichita Stănescu, drept nişte profitori ai regimului comunist.

Eugen Simion a apreciat valoarea cărţii

   Punctul de mare intensitate al manifestării l-a constituit lansarea cărţii lui Dumitru Ion Dincă: „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan>”, apărută la Editura Muzeului Literaturii Române.

   Academicianul Eugen Simion a subliniat şi a insistat pe valoarea cărţii lui Dumitru Ion Dincă, lucrare care readuce în actualitate, mai ales pentru tânăra generaţie, atât figura marelui prozator, dar mai ales opera lui memorabilă.

   „Incursiunea în laboratorul intim al «Moromeţilor» am realizat-o nu numai pentru a urmări destinul eroilor care i-au servit lui Marin Preda în conturarea unor personaje, ci şi în ideea că ea poate interesa istoricul literar, exegetul şi, nu în ultimul rând, scriitorul tânăr. Fireşte, între roman şi realitatea care l-a generat nu pot exista suprapuneri totale.

   Oamenii, evenimentele au suportat filtrul scriitorului, în­căr­cătura şi adaosurile bio­grafice de care avea nevoie pentru prelungirea firului din primul volum”, a declarat Dumitru Ion Dincă.

   „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan»“ este o carte dedicată marelui Marin Preda, cel care a dat literaturii române capodopere precum „Moro­meţii“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Viaţa ca o pradă“ sau „Delirul“. Marin Preda s-a documentat pentru realizarea romanului „Moromeţii“ în satul buzoian Căldărăşti, în august 1949, când a fost trimis de Revista Contemporanul să scrie despre CAP-ul de aici, unul dintre primele zece CAP-uri înfiinţate în România.

Preda şi amintirea buzoienilor din Căldărăşti
   „(…) O a doua «surpriză> o constituie însuşi portretul indirect al lui Marin Preda, adică acela conturat prin convergenţa amintirilor ţăranilor din Căldărăşti. Pentru cei mai mulţi dintre ei, ,«ziaristul Marin Preda> era incomparabil mai şters, mai lipsit de strălucire decât «scriitoarea Maria Banuş>. Tinerelul firav care «mai mult trăgea cu urechea decât se băga în vorbele oamenilor>, dând sen­zaţia că nu-şi ascultă interlocutorul («se uita la tine după ferestrele ochelarilor că nici nu-ţi dădeai bine seama ce vrea şi deodată îţi punea câte o întreba>) este, fără îndoială, «autenticul Preda>, marele scriitor care avea să devină, cufundat în interioritatea sa creatoare şi dând astfel impresia de absenţă – dar oferind, totodată, o liniştitoare senzaţie de siguranţă, certitudine în moralitate: «Cred că Preda acesta, pe care-l ţin minte aşa ca prin ceaţă, dacă a scris o carte aşa cum ziceţi dv., în care sunt toate întâmplările din Căldăreşti n-ar fi putut să mintă niciodată> (Vasile Neagu). Extraordinară această caracterizare a marelui creator, fixând parcă pentru totdeauna profilul spiritual şi moral (asociat ,«organic> cu imaginea fizică) propriu autorului «Moro­meţilor>, sustrăgându-l astfel coruperii şi alterării Timpului – de care portretul lui Marin Peda «scapă> miraculos, precum capul din humă arsă al lui Moromete, făcut odată de Din Vasilescu”, precizează despre volumul „Imposibila întoarcere în «Poiana lui Iocan>” criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker