Ne amintim foarte bine iarna lui 2014 când mai multe localităţi au fost izolate de restul judeţului după ce drumurile către ele au stat blocate zile în şir de zăpada căzută din abundenţă.

   Ne amintim foarte bine şi incompetenţa responsabililor din comandamentul pentru situaţii de urgenţă care a făcut ca sute de oameni – bătrani, bolnavi şi fără niciun sprijin-, să rămână îngropaţi în nămeţii care au pus stăpânire pe întreg judeţul. La fel de bine ne amin­tim că, după ce l-a luat pe „nu ştiu“ în braţe şi nu a putut enumera cele cinci localităţi izolate, prefectul de atunci, Gabriel Baltă, fost director în Primăria Buzău şi protejat al primarului Constantin Boşco­deală, a fost demis după o vizită în judeţ a vicepremierului Liviu Dragnea. Alţii, ori au considerat că Baltă nu a călcat atât de tare pe „bec“ ori au uitat isprava şi l-au recuperat din Primăria Buzău, după ce Boşcodeală a părăsit Palatul Comunal, dându-i o şansă să se reabiliteze. Cert este că trebuia să i se dea o funcţie. Astfel că, în iarna care vine, Gabriel Baltă va răspunde de deszăpezirea drumurilor judeţene.

   Gabriel Baltă a fost demis „în direct“, în ianuarie 2014, de premierul de atunci Victor Ponta, în urma unei vizite în judeţul Buzău a vicepremierului Liviu Dragnea. Preocupat mai mult de vizita oficialului decât de situaţia cumplită din teritoriu, Gabriel Baltă nu a putut enumera atunci numele celor cinci localităţi care erau izolate din cauza ninsorilor abundente.  „Nu le cunosc, că nu am lista acum”, a spus prefectul, aflat pe teren, în localitatea Vadu Paşii, din aproprierea municipiului Buzău, împreună cu vicepremierul Dragnea şi cu mi­nistrul Apărării, Mircea Duşa.

Dialogul cu jurnaliştii este memorabil:

,,- Câte localităţi sunt izolate în judeţul Buzău ?

– În momentul asta sunt cinci localităţi izolate… şi facem eforturi să…

– Care sunt acesta?

– Nu cunosc că n-am lista acuma, nu pot să ştiu…

– E posibil cinci localităţi izolate să nu le ştiţi? Care sunt comunele din judeţul dumnea­voastră, va punem o întrebare foarte simplă, sunteţi şeful comandamentului de urgenţă.

– Dar ştiţi foarte bine, am Brădeanu, am Vâlcelele care e izolată…

– Situaţia din Scutelnici…

– Nu cunosc eu amănunte

– Câte freze aveţi în judeţ?

– Nu am acuma să vă dau, că nu pot să ţin mine…

-Atât? Aţi zis că sunt cinci localităţi.

-Şi mai sunt trei, nu le cunosc pe toate în amănunt

-Sunteţi sigur că puteţi să faceţi faţă situaţiei ?

-Sigur, sigur… Eu cu toate structurile, în strânsă coope­rare şi colaborare… cu trupele MapN, ISU…”

   Până la urmă, prefectul şi-a adus aminte de una dintre localităţi, însă nici despre aceasta nu a putut oferi prea multe amănunte.

,,- Deci situaţia de la Breaza o voi afla în cel mai scurt timp, am dispus să fiu informat

– Domnule prefect, va sună de trei zile primarul de acolo…V-a sunat şi în această dimineaţă

-N-am răspuns întrucât eram în discuţii, am fost în comitetul operativ de dimineaţă.

-Primarul va sună de trei zile…

-N-am timp să răspund la telefoane”.

   Primarul comunei în cauză spunea că avea informaţii importante pentru cei care nu au vrut să stea de vorba cu el. ,,Azi dimineaţă, în jurul orei 8, am vrut să raportez o situaţie către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi mi s-a închis telefonul. De patru zile noi tot facem rapoarte către ISU şi la aceste rapoarte noi nu am pri­mit niciodată un răspuns”, a spus Adrian Drugă, primarul comunei Breaza.

   În judeţul Buzău situaţia a fost foarte gravă în luna ia­nua­rie 2014. Aproape 20 de drumuri judeţene au fost blocate, iar mai multe sate din comunele pe care prefectul nu şi le amin­tea erau rupte de lume.

După isprava din timpul vizitei vicepremierului Liviu Dragnea de pe 28 ianuarie 2014, Gabriel Baltă a fost demis „în direct“ de Ponta în aceeaşi seară, numirea unui nou prefect fiind oficializată a doua zi, în persoana Mariei Buleandră, şefa Serviciului legalitate din Prefectură. Vicepremierul Liviu Dragnea anunţase anterior că nu sunt foarte multe şanse ca Gabriel Baltă să mai fie prefect după ce problemele meteorologice vor fi depăşite. Decizia a fost luată însă mai devreme.

I se mai acordă o şansă…

   Ieri, la Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit la Prefectură, Gabriel Baltă, responsabil cu  gestionarea serviciilor de deszăpezire, a precizat că societăţile care au câştigat licitaţiile pentru deszăpezirea drumurilor judeţene au fost notificate pentru completarea stocurilor de materiale şi ­ve­rificarea utilajelor.

   „Pe toate cele şase zone din judeţ s-au trimis notificări pentru verificarea utilajelor şi aprovizionarea bazelor. Noi vom începe controalele şi vom verifica să existe în teren tot ceea ce este prevăzut în caietele de sarcini. Chiar dacă ninge până atunci când vor intra în vigoare contractele vom putea acţiona cu societăţile respective. De asemenea, avem parazăpezile pregătite şi trebuie să mai luăm acordul primăriilor şi să trecem la montatul acestora”, a spus Gabriel Baltă.

   Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a asigurat că instituţia pe care o conduce este pregătită să facă faţă eventualelor probleme cauzate de zăpada şi îngheţ pe drumurile aflate în administrare. „Am terminat toate procedurile de licitaţie, contractele intră în vigoare la 25 noiembrie. De la 1 noiembrie vom verifica toate bazele firmelor ce au câştigat licitaţiile. Avem contracte pe toate drumurile şi ştim precis şi drumurile unde apar probleme, respectiv cele din zona de câmp. Noi spunem că suntem pregătiţi şi nu vom avea probleme”, a precizat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Cât de pregătite sunt autorităţile pentru o iarnă ca acum cinci ani

   Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, marţi, pentru a stabili planul măsurilor pentru iarna 2017-2018. A fost necesară organizarea şedinţei extraordinare pentru că, spune conducerea Prefecturii, sunt date care anunţă că am putea trece printr-o iarnă grea, asemenea celei din 2012-2013. Participanţii la şedinţa de marţi, organizată de Prefectură, au stabilit etapele ce trebuie parcurse până la venirea sezonului rece şi a primei zăpezi. A fost dispusă verificarea contractelor, a parcului auto, a cantităţilor de materiale necesare lucrărilor de deszăpezire şi s-a stabilit un calendar până la care toate aceste măsuri să fie duse la îndeplinire.

   Prefectul Carmen Ichim a lansat un apel către toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să îşi asume responsabilităţi şi să lucreze în echipă pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute. „Fiecare ştiţi ce atribuiţii aveţi şi vă rog să lăsăm orgoliile deoparte pentru că înainte de diverse funcţii suntem oameni şi va trebui să ajutăm lumea şi chiar avem atribuţii în sensul asta. Vreau cu toţii să conlucrăm şi să ne ajutăm”, a spus Carmen Ichim în timpul şedinţei.

   „Din ce avertizări meteo se transmit, această iarnă este comparabilă cu cea din 2012-2013. Se anunţă o iarnă grea, cu căderi masive de zăpadă, s-a transmis ce trebuie făcut şi vom trece la verificări pentru toate aspectele, inclusiv contractele încheiate. Pe drumuri naţionale, judeţene şi comunale va trebui să se circule. Trebuie să fim organizaţi, să avem materiale, să avem utilaje funcţionale şi fiecare trebuie să îşi asume să ia decizii. Până pe 15 noiembrie trebuie verificate şi reparate utilajele, făcute stocurile de antiderapant. Noi vom începe controalele de pe 15 noiembrie dar la nevoie ei pot acţiona şi mai devreme dacă situaţia o impune. Se vor acorda şi sancţiuni în cazul în care nu se va res­pecta regula ca fiecare să îşi dea zăpada sau poleiul din dreptul locuinţei. Se vor acorda sancţiuni atât de către primării cât şi de reprezentanţii Gărzii de mediu. Nu mai vreau să avem cazuri în care locuitori stau la cârciumă şi vine armata să le dea zăpada şi să le facă potecă”, a spus prefectul Carmen Ichim.

   Acesta a mai spus că va verifica atent toate contractele pentru deszăpezire cât şi stocurile de materiale şi parcul de utilaje al firmelor care au câştigat contractele pentru a nu se ajunge decât în situaţii extreme la blocarea drumurilor.

   Potrivit planului de măsuri al CJSU pentru sezonul de iarnă 2017-2018, 14 primării nu au putut menţiona ce stocuri de materiale antiderapante, nisip şi sare, deţin. Este vorba des­pre Pogoanele, Bisoca, Luciu, Măgura, Mărgăriteşti, Mihăi­leşti, Murgeşti, Puieşti, Robeasca, Ruşeţu, Scutelnici, Toplice­ni, Ulmeni şi Vipereşti. Patru primării nu au nici mijloace proprii şi nici contracte încheiate cu operatori economici: Murgeşti, Mărgăriteşti, Năeni, Săhăteni.

DISTRIBUIȚI