Cultură

Muzeul Judeţean Buzău expune în două muzee din Belgia

Premieră pentru Muzeul Judeţean. Instituţia buzoiană participă în aceste zile la EUROPALIA. Festivalul internaţional de artă EUROPALIA este cel mai important festival bienal din Belgia, la care România este ţară invitată de onoare în cadrul celei de-a XVII-a ediţii, cea care marchează simbolic 50 de ani de existenţă a festivalului.

„Este o premieră pentru noi”

„Exponate din cadrul muzeului nostru sunt prezente în aceste zile atât la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cât şi la Muzeul Grand Curtius din Liege, Belgia. Participarea instituţiei noastre în cadrul expoziţiei internaţionale EUROPALIA este o premieră pentru noi. Astfel, celebra piesă dacică cunoscută sub denumirea de <Lupul de la Cârlomăneşti>, precum şi mai multe obiecte atribuite epocii bronzului – cultura Monteoru, sunt prezente în expoziţiile din Belgia”, se arată într-un anunţ făcut de Muzeul Judeţean.

Evenimentul internaţional este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe. Exponatele provin de la Muzeul Naţional de Isotie a României şi de la alte 18 instituţii muzeale din ţară, care au contribuit la realizarea acestui proiect amplu.

Festivalul Europa­lia este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. România participă în Belgia cu peste 200 de evenimente dedicate artelor vizuale, teatrului, dansului, muzicii, filmului.

Una dintre cele mai remarcabile piese ale artei geto-dacice  

„Lupul de la Cârlomâneşti”, unul dintre exponatele cu care muzeul buzoian participă în Belgia, reprezintă una dintre cele mai remarcabile piese ale artei geto-dacice, dar în acelaşi timp şi întruchi­parea unui cult religios care s-a manifestat doar la Cârlomăneşti în vremea regelui Burebista.

Statueta înfăţişează un lup şi este singura care se păstrează în întregime. Ea a fost modelată dintr-o pastă foarte fină de lut şi apoi arsă într-un cuptor cu reverberaţie. Statueta este plasată pe un suport conic, modelat la roată, din aceeaşi pastă. Are o înălţime de 27 cm şi diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.

În perioada ce corespunde domniei lui Burebista, aşezarea de la Cârlomăneşti cunoaşte o mare înflorire, devenind o importantă davă – centru politic, economic şi religios pentru comunităţile geto-dacice din Valea Buzăului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker