Municipiul Buzău se va înfrăţi cu municipiul Soroca, de această dată „pentru totdeauna”, a anunţat primarul Constantin Toma la şedinţa de îndată a Consiliului Local de miercurea trecută. În acest sens, ultima întrunire a deliberativului municipal din acest an, din 18 decembrie, va fi una comună cu aleşii municipali din Soroca.

„Pe 18 decembrie va fi ultima şedinţă de consiliu local, şedinţa normală, cu rugămintea să încercăm să facem o şedinţă comună cu Consiliul Local Soroca. În acea şedinţă vom pune pe ordinea de zi şi înfrăţirea pentru totdeauna cu acest oraş din nordul Moldovei; a fost o înţelegere pe ci­nci ani care s-a terminat în 2017, deci nu mai funcţionează, şi am considerat, având în vedere Centenarul de anul viitor, să încercăm să facem o şedinţă comună cu ei”, a anunţat miercurea trecută primarul Constantin Toma.

Soroca este un municipiu în nord-estul Republicii Moldova, centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume, situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 kilometri de Chişinău, în partea de nord-est a republicii, la frontiera cu Ucraina. Cu peste 37.000 de locuitori în 2016, Soroca este al optulea oraş ca mărime din Moldova, şi al doilea ca mărime şi ca importanţă din Regiunea de Nord, fiind surclasat doar de Bălţi. Aici funcţionează un muzeu de istorie şi etnografie care include şi Cetatea Sorocii, ridicată în piatră de ştefan cel Mare în anul 1489 şi renovată în forma actuală de Petru Rareş.

Acord pe cinci ani, în 2012 

Autorităţile municipale buzoiene şi sorocene au semnat, în aprilie 2012, la Buzău, un acord de înfrăţire cu valabilitate de cinci ani. Documentul oficial, structurat în nouă articole, viza, în primul rând, o intensă colaborare în plan economic. De asemenea, erau menţionate schimburi de experienţă între angajaţii primăriilor Buzău şi Soroca, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, organizarea în comun a unor simpozioane, expoziţii de artă sau serbări folclorice, colaborare în domeniul asistenţei sociale şi al combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor.

Proiectele social-culturale realizate între Buzău şi Soroca au început în anul 1993, iniţiatorii fiind avocatul Mihai Sălcuţan şi scriitorul Alexandru Oproescu, fost director al Bibliotecii Judeţene Buzău, materializate prin deschiderea în municipiul moldovean a unei filiale a Bibliotecii Judeţene Buzău. Preotul buzoian Mihail Milea, care deţine titlul de cetăţean de onoare al celor două oraşe-surori,  a reuşit şi ridicarea unei bi­serici româneşti la Soroca.

Judeţul, frate cu raionul

La începutul lunii noiembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Buzău, au fost iniţiate demersuri pentru înfrăţirea a 12 comune buzoiene cu unităţi administrativ-teritoriale din Raionul Soroca.. Judeţul Buzău are acord de înfrăţire cu Raionul Soroca din Republica Moldova din 1993, iar acum a venit rândul mai multor Unităţii administratv-teritoriale din judeţ să parafeze astfel de acorduri cu localităţi din raionul de peste Prut. Cu acest scop, o delegaţie numeroasă din care au făcut parte primari de comune din Raionul Soroca, însoţiţi de preşedintele şi membrii Consiliului Raional şi şefi de instituţii locale, s-a aflat la Buzău timp de două zile, unde s-a întâlnit cu conducerea judeţului şi cu primari buzoieni, în încercarea de a identifica oportunităţi comune de dezvoltare a localităţilor pe care le reprezintă.

 

Cu această ocazie, a fost organizată şi o şedinţă comună de consiliu, la care au luat parte atât consilierii judeţeni buzoieni, cât şi consilierii raionali din Soroca, iar primarii din 12 comune buzoiene au semnat acorduri de iniţiere a procedurilor de înfrăţire cu localităţi din raionul moldovean Soroca.

DISTRIBUIȚI
loading...