Actualitate

Mult zgomot pentru nimic la Buzău în scandalul peștelui contaminat cu mercur

Buzăul a fost împânzit marți de polițiști în căutare de comercianți de pește impropriu consumului uman, contaminat cu plumb sau mercur, pescuit din ape poluate din state europene și adus apoi pe piața din România de un grup infracțional organizat la ni­vel internațional.

Astfel de verificări au fost făcute în alte 12 județe din țară și în municipiul București, nu mai puțin de 115 mandate de percheziție domiciliară fiind puse în aplicare în România, iar alte câteva zeci în Italia, Spania, Franța și în Ungaria. Opt locații din municipiul Buzău au fost scotocite de oamenii legii împreună cu reprezentați ai Direcției Sanitar -Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor, însă doar într-un depozit din zona Verguleasa a fost găsit pește, depozitat în condiții necorespun­zătoare. Inspectorii și polițiștii au găsit lăzi cu peste tranșat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereți plini de rugină.

Marfa, vreo 20 de kilograme în total, ar fi fost procurată din București, însă urmează să se stabilească dacă peștele găsit la Buzău face parte dintr-un lot contaminat.

În urma verificărilor, DSVSA a aplicat sancțiune doar pentru depozitare necorespunzătoare. În continuarea cercetărilor, trei persoane de la Buzău au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța pentru audieri în acest caz cu implicații internaționale.

,,(…) polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziție domiciliară, în vederea do­cumentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercia­lizării peștelui impropriu consumului. În România, polițiștii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Ploiești, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu și Maramureș. Alături de ei sunt și reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania. La rândul lor, polițiștii români participă la acțiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței și Ungariei”, a transmis IPJ.

Potrivit sursei citate, dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexitatea cauzei, precum și caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia, coordonate direct de EUROJUST și EUROPOL.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghia­ri) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal, ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.), a informat IPJ Constanța.

,,Produsele piscicole erau obținute din apele te­ritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată și transportată fără a avea autorizație sa­nitar-veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu. Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul co­mercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale”, conform IPJ Constanța.

Sursa citată a menționat că, în urma cooperării internaționale dintre Poliția Română cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracționale, iar toate informațiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.

În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, co­mercializare de produse alte­rate, evaziune fiscală, precum și deținere, transport și comercializarea fără do­cumente legale a peștelui.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a declarat marți, la Oradea, că întreaga cantitate de 30 de tone de pește impropriu consumului a fost oprită la vamă din cauza concentrației de mercur peste cea admisă.

În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum și deținere, transport și comercializarea fără documente legale a peștelui.

,,Nu mâncați o perioadă PEȘTE de pe piața românească, deoarece au descoperit autoritățile că este infestat cu metale grele. Au mediatizat că tone de pește au pătruns în țara noastră, PEȘTE provenind din Italia, Franța, și alte țări, unde autoritățile acestor țări au interzis pescuitul în apele poluate cu metale grele, iar peștele din aceste zone au pătruns în țara noastră, prin fraudă și încălcarea legilor de către unii comercianți/negustori. 

Metalele grele dau boli foarte grave! Mercurul este unul dintre aceste metale care afectează sistemele nervos, muscular, etc. Nu mâncați permanent aceleași alimente bazate pe pește, alternați, cu altele, că nu suntem informați întotdeauna!”, a fost mesajul distribuit pe rețele de socializare marți, în urma informațiilor făcute publice.

2 Comentarii

  1. Ba si acolo-i o mare pbl. pt ca in pestele respectiv concentratia in metale depaseste cu multe normele admise .Pestele

    ramine cel mai perisabil aliment,dar una-i concentratia-n metale si alta-i modul de conservare,transport etc

    Sanctiunile in tari sanatoase la cap sunt interzicerea activitatii oricarui agent economic care -si permite sa comercializeze
    astfel de alimente

  2. Nu de acolo vine problema pe la noi si chiar de ar fi mercur sa zicem in peste, ptr. a suferi din cauza asta ar trebui mancat zilnic , multa cantitate ptr. a dauna cumva. La noi problema este ca pestele proaspat nevandut se strica , iar comerciantii il congeleaza in aceasta stare si atunci cand il cumperi si il dezgheti, este putred, altii mitros f. rau . In general oamenii „inghit” si nu sesizeaza fiindu-le mult mai usor sa lase lucrurile asa. La somon , ca-s rondele sau cozi este prapad . In cel bun se gaseste si f. mult stricat. Comerciantii il amesteca ptr. a fi mai usor de pacalit. In Dorobanti, acolo langa piata, mi s-a intamplat ast neajuns si nu numai cu somon .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker