Moş Nicolae a fost darnic, anul acesta, cu municipalitatea buzoiană, dar şi cu abonaţii sistemului centralizat de încălzire. Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, alocarea sumei de 15 milioane lei autorităţii locală buzoiene, pentru ca aceasta să poată acoperi, în cea mai mare parte, valoarea subvenţiei acordate Regiei Autonome Municipale pentru ca preţul energiei termice furnizate populaţiei să poată fi păstrat la 230 lei pe gigacalorie – la cât a fost majorat în această primăvară de la 185 lei/Gcal -, în condiţiile în care preţul real este de 430 lei pe gigacalorie.

Conform unei hotărâri de guvern adoptate ieri, mai multe autorităţi locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru asigurarea alimentării populaţiei cu energie termică. Astfel,  pentru 13 localităţi din 12 judeţe se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017. Suma de 115,698 milioane lei se alocă către bugetele localităţilor Arad (5 milioane lei), Bacău (15 milioane lei), Buzău (15 milioane lei), Oradea (4 milioane lei), Constanţa (15 milioane lei), Galaţi (15 milioane lei), Giurgiu (4,5 milioane lei), Motru (9,389 milioane lei), Brad (5,3 milioane lei), Drobeta Turnu Severin (15 milioane lei), Suceava (4 milioane lei), Vatra Dornei (3,5 milioane lei) şi Tulcea (5 milioane lei).

,,Actul normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, ca urmare a solicitărilor făcute de către unităţile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregătirea activităţilor specifice sezonului rece, că nu au capacitatea financiară pentru a susţine cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.

La finele lunii trecute, primarul Constantin Toma preciza că municipalitatea are nevoie de 18 milioane lei pentru ca preţul energiei termice furnizate populaţiei de către Regia Autonomă Municipală să nu crească în această iarnă. Primarul declara că toate speranţele se îndreaptă către vicepremierul Marcel Ciolacu, cel care promisese încă din toamnă că problema va fi rezolvată.

Acest ajutor financiar înseamnă, pentru Regia Autonomă Municipală, doar o bulă de oxigen care o va mai ajuta să supravieţuiască încă o iarnă. Viitorul rămâne în continuare nesigur, în condiţiile în care în jur de o mie de locuinţe se debranşează anual, iar datoriile istorice sunt tot mai greu de plătit.

Acest ajutor financiar înseamnă, pentru Regia Autonomă Municipală, doar o bulă de oxigen care o va mai ajuta să supravieţuiască încă o iarnă. Viitorul rămâne în continuare nesigur, în condiţiile în care în jur de o mie de locuinţe se debranşează anual, iar datoriile istorice sunt tot mai greu de plătit.

Ciolacu: „Buzoienii nu vor avea nicio problemă în această iarnă cu apa caldă și căldura, sunt alocate fonduri guvernamentale pentru asigurarea agentului termic”
Municipiul Buzău va primi 15 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru asigurarea alimentării populației cu energie termică în perioada 2017-2018, în urma unei hotărâri adoptate miercuri în ședința de guvern. În total au fost aplicate  peste 115 milioane de lei pentru 13 localități din 12 județe, se arată într-un comunicat de presă al PSD Buzău.
„Mă bucur că au fost distribuite aceste fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de asigurarea agentului termic populației în perioada sezonului rece, astfel încât cetățenii să beneficieze de servicii de cea mai bună calitate. Buzoienii nu vor avea nicio problemă în această iarnă cu apa caldă  sau cu căldura”, a declarat, conform sursei citate, vicepremierul Marcel Ciolacu.