27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:48 AM

Cultura

Mormântul unei femei înhumată acum 1.700 de ani a fost descoperit la Pietroasele

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.07.2017, 00:00
396

   Arheologii de la Muzeul Judeţean au descoperit recent un mormânt de acum  1.700 de ani, în comuna Pietroasele, în zona Staţiunii de Cercetare Viticolă. Potrivit conducerii muzeului, este vorba despre mormântul unei femei. Descoperirea nu este o raritate dat fiind că în această zonă au fost, cel mai des, scoase la lumină morminte aparţinând unor militari, dovadă stând armele găsite alături de trupurile înhumate.

   „Acest nou mormânt se află pe drumul spre Mizil. Lângă scheletul femeii s-au găsit şi câteva obiecte: vas de lut, un şirag de mărgele şi un inel de bronz. Deocamdată este greu de dat mai multe detalii despre cea care a fost înhumată aici. Oasele vor fi trimise la o analiză antropologică pentru a afla mai multe date, cum ar fi vârsta, bolile de care ar fi putut suferi etc. Potrivit perioadei în care a fost înhumată şi a obiectelor găsite, mormântul aparţine culturii Sântana de Mureş, o cultură specifică perioadei migraţiei”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Anii trecuţi s-au descoperit morminte ce conţineau arme

   Din punct de vedere istoric, zona Pietroasele ridică încă mai multe semne de întrebare. Arheologii nu pot explica de ce în castrul de la Pietroasele au continuat să existe romani şi după Retragerea Aureliană din Dacia, după anul 260.

   „Tot în această zonă s-au descoperit, în urmă cu câţiva ani, alte morminte care conţineau arme. În epoca respectivă era interzisă înhumarea armelor alături de cel decedat, pentru că barbarii ameninţau permanent la «uşa> romanilor şi ar fi avut nevoie de arme multe pentru a le face faţă. De aceea a fost dat chiar un ordin imperial care interzicea înhumările împreună cu arme. Cu toate acestea, am descoperit morminte în care se aflau săbii, vârfuri de săgeţi etc. Ele se află acum la Muzeul Judeţean”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

   Echipa de la Muzeul Jude­ţean care a făcut descoperirea arheologică este coordonată de Roxana Munteanu şi este formată din muzeografii Daniel Garvăn, Cătălin Dinu şi Gabriel Stăicuţ.

   În momentul de faţă, în zonă există două şantiere arheologice: o necropolă din secolele III-IV şi o locuinţă din perioada Culturii Dridu, secolele IIX-IX (perioada medievală timpurie).

FOTO ARHIVA

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Giurgiu: Traficul cu bacul la Bechet, întrerupt temporar din cauza vântului puternic
Vineri, Iulie 28, 2017 11:45 AM

Traficul cu bacul de la PTF Bechet este întrerupt temporar vineri din cauza vântului puternic, informează un comunicat de presă al ITPF Giurgiu.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Jennifer Lawrence și George Clooney, așteptați pe covorul roșu la Mostra din Veneția
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Cuplul spaniol Javier Bardem și Penélope Cruz, actrițele americane Jennifer Lawrence și Jane Fonda alături de compatrioții lor Matt Damon, George Clooney și Robert Redford se numără printre starurile așteptate la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie, relatează vineri EFE.

Acțiune a Poliției Capitalei pentru combaterea evaziunii fiscale cu produse congelate
Vineri, Iulie 28, 2017 11:37 AM

Polițiștii din Capitală acționează, vineri, într-un complex comercial agroalimentar din Sectorul 6, profilat pe vânzarea de produse congelate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală.

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker