27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:52 AM

Cultura

Mormântul unei femei înhumată acum 1.700 de ani a fost descoperit la Pietroasele

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.07.2017, 00:00
467

   Arheologii de la Muzeul Judeţean au descoperit recent un mormânt de acum  1.700 de ani, în comuna Pietroasele, în zona Staţiunii de Cercetare Viticolă. Potrivit conducerii muzeului, este vorba despre mormântul unei femei. Descoperirea nu este o raritate dat fiind că în această zonă au fost, cel mai des, scoase la lumină morminte aparţinând unor militari, dovadă stând armele găsite alături de trupurile înhumate.

   „Acest nou mormânt se află pe drumul spre Mizil. Lângă scheletul femeii s-au găsit şi câteva obiecte: vas de lut, un şirag de mărgele şi un inel de bronz. Deocamdată este greu de dat mai multe detalii despre cea care a fost înhumată aici. Oasele vor fi trimise la o analiză antropologică pentru a afla mai multe date, cum ar fi vârsta, bolile de care ar fi putut suferi etc. Potrivit perioadei în care a fost înhumată şi a obiectelor găsite, mormântul aparţine culturii Sântana de Mureş, o cultură specifică perioadei migraţiei”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Anii trecuţi s-au descoperit morminte ce conţineau arme

   Din punct de vedere istoric, zona Pietroasele ridică încă mai multe semne de întrebare. Arheologii nu pot explica de ce în castrul de la Pietroasele au continuat să existe romani şi după Retragerea Aureliană din Dacia, după anul 260.

   „Tot în această zonă s-au descoperit, în urmă cu câţiva ani, alte morminte care conţineau arme. În epoca respectivă era interzisă înhumarea armelor alături de cel decedat, pentru că barbarii ameninţau permanent la «uşa> romanilor şi ar fi avut nevoie de arme multe pentru a le face faţă. De aceea a fost dat chiar un ordin imperial care interzicea înhumările împreună cu arme. Cu toate acestea, am descoperit morminte în care se aflau săbii, vârfuri de săgeţi etc. Ele se află acum la Muzeul Judeţean”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

   Echipa de la Muzeul Jude­ţean care a făcut descoperirea arheologică este coordonată de Roxana Munteanu şi este formată din muzeografii Daniel Garvăn, Cătălin Dinu şi Gabriel Stăicuţ.

   În momentul de faţă, în zonă există două şantiere arheologice: o necropolă din secolele III-IV şi o locuinţă din perioada Culturii Dridu, secolele IIX-IX (perioada medievală timpurie).

FOTO ARHIVA

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

Columbia: "Anglia", numărul doi din Clanul Golfului, a fost ucis într-o operațiune a forțelor de securitate
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:37 AM

Luis Orlando Padierna Peńa, alias "Anglia", considerat numărul doi din Clanul Golfului, cea mai mare grupare criminală din Columbia, a fost ucis joi într-o operațiune a forțelor de securitate, a informat președintele Juan Manuel Santos, citat de agenția EFE.

CITATUL ZILEI
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:32 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker