27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:25 PM

Opinii

Miza valului de treceri în rezervă: pensiile speciale cu creşteri asimptotice

de Călin BOSTAN
Opinii  |
01.08.2017, 00:00
2728

   Fără îndoială, subiectul ultimelor zile îl constituie pensionările masive din sistemele militarizate, unele pendinte de ordinea publică, altele de situaţiile de urgenţă, şi, celelalte, mai grav, de siguranţa naţională. Totul legat de termenul-limită de ieri, care va fi urmat, aşa cum se discută, de intrarea în vigoare a unei ordonanţe care ar pune stavilă  creşterilor asimptotice ale pensiilor speciale. Şi pentru care ordonanţă, anumite voci spun că ar fi şi fost convocată sesiunea de urgenţă a Parlamentului.

   Cu alte cuvinte, cine s-a pensionat până ieri, bineînţeles dacă face parte din categoriile privilegiate ale beneficiarilor de pensii speciale, este bun pensionat în condiţiile de până acum, cu avantajele legii aflate până ieri în vigoare. O lege care a creat, efectiv, monştri, din punctul de vedere nu doar al valorii unor pensii, ci şi din cel al ratei de creştere al acestora.

   Astfel, o serie de pensii speciale au ajuns să se dubleze şi chiar să se tripleze în mai puţin de zece ani, ca urmare a legislaţiei avantajoase care prevede o indexare cu sută la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Acest sistem “spectaculos” de indexare a pensiilor a condus la situaţii în care un beneficiar de pensie specială, care îşi încetase activitatea la 1 iulie 2010, cu o pensie de 7.475 de lei, să beneficieze în prezent de o pensie de 20.046 lei, conform HotNews.ro, care citează surse guvernamentale. Un alt exe­mplu este o persoană care a ieşit la pensie pe 5 august 2011 cu o pensie de 8.318 şi încasează în prezent 19.789 de lei. Şi este suficient să mai amintim de un alt beneficiar de pensie specială care s-a pensionat în aprilie 2014 cu 10.046 de lei şi care primeşte în prezent, după numai trei ani, o pensie dublă, de 19.575 lei, tot în urma aplicării sistemului special de indexare.

   Aceasta este, de fapt, miza valurilor de pensionări din ultima perioadă. Limitarea acestei practici este un gest de bun-simţ, dar cu o condiţie, aceea a eliminării totale, din toate pensiile speciale, ale acestui sistem. O chestiune greu de realizat, ce-i drept, fără încălcarea principiului neretroactivităţii aplicării legii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Inflamația "antrenează" pielea pentru o însănătoșire mai rapidă (studiu)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:18 PM

Procesele inflamatorii cutanate "antrenează" pielea pentru a se putea însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni, potrivit unui studiu publicat de revista Nature și citat de EFE.

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker