27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:07 AM

Opinii

Miza valului de treceri în rezervă: pensiile speciale cu creşteri asimptotice

de Călin BOSTAN
Opinii  |
01.08.2017, 00:00
1769

   Fără îndoială, subiectul ultimelor zile îl constituie pensionările masive din sistemele militarizate, unele pendinte de ordinea publică, altele de situaţiile de urgenţă, şi, celelalte, mai grav, de siguranţa naţională. Totul legat de termenul-limită de ieri, care va fi urmat, aşa cum se discută, de intrarea în vigoare a unei ordonanţe care ar pune stavilă  creşterilor asimptotice ale pensiilor speciale. Şi pentru care ordonanţă, anumite voci spun că ar fi şi fost convocată sesiunea de urgenţă a Parlamentului.

   Cu alte cuvinte, cine s-a pensionat până ieri, bineînţeles dacă face parte din categoriile privilegiate ale beneficiarilor de pensii speciale, este bun pensionat în condiţiile de până acum, cu avantajele legii aflate până ieri în vigoare. O lege care a creat, efectiv, monştri, din punctul de vedere nu doar al valorii unor pensii, ci şi din cel al ratei de creştere al acestora.

   Astfel, o serie de pensii speciale au ajuns să se dubleze şi chiar să se tripleze în mai puţin de zece ani, ca urmare a legislaţiei avantajoase care prevede o indexare cu sută la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Acest sistem “spectaculos” de indexare a pensiilor a condus la situaţii în care un beneficiar de pensie specială, care îşi încetase activitatea la 1 iulie 2010, cu o pensie de 7.475 de lei, să beneficieze în prezent de o pensie de 20.046 lei, conform HotNews.ro, care citează surse guvernamentale. Un alt exe­mplu este o persoană care a ieşit la pensie pe 5 august 2011 cu o pensie de 8.318 şi încasează în prezent 19.789 de lei. Şi este suficient să mai amintim de un alt beneficiar de pensie specială care s-a pensionat în aprilie 2014 cu 10.046 de lei şi care primeşte în prezent, după numai trei ani, o pensie dublă, de 19.575 lei, tot în urma aplicării sistemului special de indexare.

   Aceasta este, de fapt, miza valurilor de pensionări din ultima perioadă. Limitarea acestei practici este un gest de bun-simţ, dar cu o condiţie, aceea a eliminării totale, din toate pensiile speciale, ale acestui sistem. O chestiune greu de realizat, ce-i drept, fără încălcarea principiului neretroactivităţii aplicării legii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker