Timp de două zile, oficialii Şcolii Gimnaziale „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” din Buzău vor sărbători, luna viitoare, împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.

   În perioada 2-3 noiembrie, reprezentanţi ai şcolii, oficialităţi locale şi invitaţi speciali vor lua parte la vernisarea de expoziţii, lansări de carte, întâlniri ale veteranilor şi un miting aviatic la Boboc. De asemenea, vor fi prezenţi absolvenţi de ieri şi de azi ai Şcolii nr. 1, personalităţi ce îşi leagă numele de renumita şcoală buzoiană.

   Potrivit programului Zilelor Şcolii „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, mani­festările vor debuta joi, 2 noiembrie, de la ora 11,00. În aceeaşi zi, este programată slujba de comemorare a monumentului statuar, inaugurarea vitrinelor „ Erou Aviator „Mircea T. Bădulescu” (tăiere panglică), dezvelirea plăcii aniversare – directori/directori adjuncţi, Lan­sarea cărţii „Pictură pentru eternitate”, întâlnirea promoţiilor şi întâlniri ale actualilor elevi cu invitaţii. Tot în data de 2 noiembrie, de la ora 18,00, va fi organizat, la sala Consiliului Judeţean spectacolul aniversar.

   În cea de-a doua zi, pe 3 noiembrie, manifestările vor avea loc, începând cu ora 9,30, la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc. De la ora 11,30, aici va avea loc lansarea cărţii „Destinul unui zburător”- ediţie centenar, urmată de vizitarea pavilioanelor JCAEO, întâlnirea veteranilor şi un miting aviatic.

   Înfiinţată în 1867 prin deschiderea primei clase de fete, Şcoala cu clasele I-VIII, Şcoala nr. 1 Buzău, a cunoscut un drum sinuos dar sigur în ceea ce priveşte decizia de a sluji învăţământului. În 1882 se adaugă şi clase de băieţi, devenind şcoală „de fete şi de băieţi”.
   Proiectul iniţial al şcolii a fost într-o casă închiriată pe locul unde se află astăzi Casa Căsătoriilor, iar construcţia şcolii, proiectată de arhitectul Cerchez, e începută în 1886 şi definitivată după zece ani. Construită pe un teren cumpărat de primărie, planul clădirii, în stilul epocii, cuprindea un corp principal, cu două nivele, despărţit la mijloc şi curte, o parte fiind pentru fete şi cealaltă pentru băieţi, precum şi două construcţii anexe, locuinţă pentru directori, construite ulterior. Noul local ctitorit şi sfinţit în toamna lui 1888 (totul începe într-o toamnă) situează şcoala într-un plan edilitar gospodăresc deosebit, demonstrând celor de atunci importanţa instruirii şi educaţiei asupra modernizării României de la sfârşitul veacului al XIX-lea.
   Decembrie 2002 rămâne un alt an de referinţă în istoria şcolii. Este momentul în care ea primeşte denumirea onorifică de “Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la naşterea acestui as al aripilor româneşti.
DISTRIBUIȚI