Actualitate

Misiune imposibilă pentru gestionarii fondurilor de vânătoare pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane

Toți porcii mistreți din zonele declarate focar de pestă porcină africană (PPA) ar trebui împușcați, însă misiunea gestionarilor fondurilor de vânătoare este una imposibilă. Această măsură are rolul de a preveni răspândirea virusului, dar este greu de pus în practică având în vedere că, odată deschis focarul de PPA în mediul sălbatic, mistreții pot fi împușcați doar la pândă sau dibuire.

Numărul focarelor de pestă porcină la porci mistreți a ajuns la 14, iar cazurile au fost semnalate pe raza fondurilor de vânătoare din șase comune – 39 Breazău (un caz), 44 Câlnău (două cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (două cazuri) și 45 Dedulești (două cazuri). Jumătate dintre cazuri au apărut în nici două săptămâni. Autoritățile buzoiene au căutat permanent soluții pentru stoparea extinderii, dar și pentru localizarea eficientă a exemplarelor astfel încât acestea să poată fi mai ușor vânate. De aceea s-a decis  că administrarea de hrană la locurile de hrănire a mistreților se va realiza doar pentru momire și se vor efectua inspecții/patrulări zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru depistarea de porci mistreți morți ori bolnavi.

Pe fondurile de vână­toare din județul Buzău situate în vecinătatea județelor cu evoluție confirmată a PPA în mediul sălbatic se va realiza, în cel mai scurt timp posibil, ,,recoltarea integral” a cotelor de intervenție și a cotelor aprobate pentru mistret, vulpe, șacal, cioară grivă, coțofană. În toate fondurile de vânătoare din județul Buzău se vor respecta cu strictețe ­preve­derile legale în vigoare cu privire la câinii hoinari (fără stăpân) identificați pe fondurile de vânătoare. Toți gestionarii fondurilor de vânătoare din județul Buzău, prin metode legale, inclusiv prin optimizarea politicilor financiare, vor intensifica vânătoarea până la atingerea cotelor de recoltă aprobate și a celor de intervenție pentru mistreț, vulpe, șacal, cioara grivă, coțofană.

,,În zonele în care s-a identificat PPA la porcii domestici, în fondul de vânătoare aflat pe raza UAT respectivă se rea­lizează vânătoarea intensivă, până la limita cotelor optime a efectivelor de mistreț, vulpe, șacal, cioara grivă, coțofană și se va ­res­pecta cu strictețe legislația privitoare la câinii hoinari din zonele sălbatice. AJVPS Buzău, Directia Silvică Buzău și toți gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația amenajării pe fiecare fond de vânătoare sau la nivelul spațiilor de păstrare a mistreților recoltați a unor locuri special echipate cu containere privind colecta­rea masei gastro-intestinale, în vederea predării lor către unitățile de neutralizare. Plata activității de neutralizare și colectare a masei gastro-intestinale va fi făcută de gestionarii fondurilor de vânătoare”, se precizează în hotărârea CLCB privind aprobarea planului de măsuri pentru intervenție în pesta porcină africană în mediul sălbatic în fondul de vânătoare 39 Breazău, zona împădurită din apropierea satului Vârteju aparținând comunei Lopătari.

Responsabilii Comitetului Local de Combatere a Bolilor susțin că este foarte greu de prevenit extinderea focarelor la porci mistreți. Pentru asta, potrivit șefului Gărzii Forestiere Buzău, Camelia Irimia, 700 de porci mistreți ar trebui împușcați din zonele cu pro­bleme. Cele mai multe fonduri de vânătoare afectate de răspândirea PPA sunt gestionate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău și de pe care au fost deja împușcați câteva sute de mistreți.

Împușcarea porcilor mistreți este prevăzută în planul național de măsuri împotriva PPA, iar proprietarii fondurilor de vânătoare primesc despă­gubiri și pentru fiecare porc mistreț găsit mort sau împușcat pe fondul care le aparține.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker