Monden

Mirela Ursache le cântă sărbătoriților de ziua Sfintei Marii

Chiar dacă vacanțele primează în această perioadă, cei care mai prind câteva zile pe acasă, prin Buzău, au toate motivele din lume să petreacă. La jumătatea lunii august, mai exact joi, pe 15, Mirela Ursache se reîntoarce la Berărie, cu o super petrecere în cinstea tuturor Măriilor și Marinilor din oraș. Împreună cu ea, DJ Lege­nd și MC Artene promit să facă o seară plină de emoție.

„Punem la cale o super p09etrecere, de dragul serilor de joi, ca să ne intram în formă! O să ciocnim cu toții o cupă de șampanie pentru că sărbătoriții și invitații lor au șampania din partea noastră, iar melodiile live vor însufleți atmosfera, fiind dedicate atât celor care poartă numele special, cât și însoțitorilor lor. Vă așteptăm cu chef mare de viață, dans și emoție, joi, orele 20,00”, a spus artista.

Reamintim că Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari săr­bători din an. Maica Domnului este și ocrotitoarea marinarilor. De această zi considerată hotarul dintre vară și iarnă, sunt legate multe tradiții, obiceiuri și superstiții care pot fi întâlnite și astăzi în diverse zone ale țării. Gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului în cultul ortodox se vede și prin numărul mare al sărbătorilor închinate prăznuirii ei. Pe când sfinții ceilalți sunt, de regulă, pomeniți o singură dată pe an, și anume în ziua „adormirii” lor, Sfânta Fecioară Maria este prăznuită, în mod special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veșnice, ci și nașterea, dar și unele minuni săvârșite prin puterea ei, după plecarea din viața aceasta. Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, și sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

În această zi, în Transilvania există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineață, fructe din recolta de struguri și de prune, pentru a fi sfințite de către preoți și împărțite apoi credincioșilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din gradină, pe care le duc la biserică, așezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli și de necazuri.

Tot în aceasta zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască prunci sănătoși. Tradiția nu-i uită nici pe cei care au părăsit aceasta lume, astfel că în dimineața de 15 august se tămâiază mormintele. Din 15 august se deschide și sezonul nunților, acesta ți­nând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Mărie Mare (15 august) și Sfânta Mărie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Între Sântă­mării. Aceasta perioadă, spune tradiția, este consi­derată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Conform statisticilor, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în 15 august, de Sfânta Maria. Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei. Cele mai multe poartă numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana și în jur de 51.000, Marinela. Numele Maria provine din ebraică și înseamnă cea iubită, cea îndrăgită. În aramaică, Maryam înseamnă „doamnă”, „stăpână”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker