Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, numărul pacienților internați depășește numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă normele grupurilor sanitare aferente secțiilor, iar în ceea ce privește verificarea normelor speciale de îngrijire s-a constatat că există camere de izolare a pacientului în toate cele trei secții, dar nu îndeplinesc în tota­litate condițiile din Ordinul Ministerului Sănătății. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile din raportul de control al reprezentanților Ministerului Sănătății în urma verificărilor de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, în urma tragediei din luna august când un pacient a atacat mai mulți bolnavi cu un stativ pentru perfuzii, șapte dintre ei decedând.

Ministrul Sănătății a prezentat marți rezultatul controalelor făcute în spitalul din județul Buzău, dar și la alte spitale de psihiatrie din țară. Inspectorii sanitari au verificat patru spitale de psihiatrie de maximă siguranță și alte 36 de spitale și 91 de secții. ,,În urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul și existau măsuri de natură penală, rapoartele au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă.

În centrul atenției a fost însă Spitalul Spoca, unde un pacient a atacat 13 bolnavi, dintre care 7 au murit.

,,În Săpoca Psihiatrie 1 și Psihiatrie 2 se execută lucrări a pavimentelor, s-a constatat degradarea condiției de mediu la nivelul spațiului. În toate cele trei secții nu se respectă normele de amplasare a paturilor, adică numărul ­ma­xim de paturi  pe saloane. În unele compartimente numă­rul pacienților internați depășește numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă norme­le grupurilor sanitare aferente secțiilor, nu există contract cu o firmă de pază, paza unității sanitare asigurându-se cu personal de pază propriu. În ceea ce privește verificarea norme­lor speciale de îngrijire s-a constatat că există camere de izolare a pacientului în toate cele trei secții, dar  nu îndeplinesc în totalitate condițiile din Ordinul Ministerului Sănătății  nr. 488/2016 și art. 8, alin. 5. Acesta este raportul, documentele de la dosar sunt mult mai multe”, a declarat Sorina Pintea.

Ordinul pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 prevede la articolul 8 că ,,Amenajarea incintei protejate se va realiza prin utilizarea unor materiale fonoizolante; pereții vor fi acoperiți cu material durabil, dintr-o singură bucată, fără îmbinări vizibile; podeaua va fi acoperită cu linoleum dintr-o singură bucată, iar iluminatul va fi protejat, cu voltaj mic. Ușa va fi metalică, dispunând de fereastră de vizitare. Ferestrele vor fi dublate, cu suprafețe vitrate din plexiglas rezistent la zgarieturi, spargere și foc, având jaluzele și sistem de deschidere din exterior”.

În luna august a acestui an, un pacient intrenat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat 13 bolnavi. În urma atacului, șapte dintre aceștia au decedat.

 

DISTRIBUIȚI
loading...