27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:46 AM

Politic

Ministrul Lucian Romaşcanu, despre decizia Curţii Constituţionale privind Legile TVR şi radioului public / ,,Ne vedem în situaţia de a opri un proces legislativ de substanţă în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publice“

de Călin BOSTAN
Politic  |
13.07.2017, 00:00
390

   Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Partidului Naţional Liberal şi a Partidului Mişcarea Populară cu privire la modificările aduse de Parlament legilor televiziunii publice şi radioului public, pe care le-a declarat neconsti­tuţionale. În cazul Legii Societăţii Române de Televiziune, doar unele articole au fost declarate neconstituţionale, Curtea urmând să anunţe care au fost criticile admise. Senatul a adoptat, la finalul lunii iunie, în calitate de cameră decizională, o serie de modificări la legea TVR şi la legea Radioului public, una dintre cele mai importante fiind separarea funcţiilor de preşe­dinte de cea de director general ale celor două instituţii.

   Curtea Constituţională a dezbătut miercuri sesizarea depusă de PNL şi PMP privind modificările aduse la finalul lunii iunie legii Societăţii Române de Televiziune şi legii Societăţii Române de Radio, despre care spun că vor compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de Constituţie: ,,Pentru o serie întreagă de argumente constituţionale şi juridice, PNL soli­cită CCR să declare, în integralitate, neconstituţională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de legea fundamentală a României”, susţine PNL într-un comunicat de presă.

   PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în ­ca­litate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă (L263/2016) în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conţinut substanţial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima cameră sesizată (Camera Deputaţilor) încălcând astfel principiul bicameralismului: ,,Pe fond, propunerea le­gislativă, astfel cum a fost adoptată, încalcă principii şi drepturi constituţionale şi nu clarifică statutul juridic al SRR şi SRTv ca urmare a schimbării modalităţii de finanţare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se arată în sesizarea depusă de liberali la CCR. Totodată, PNL a arătat în sesizarea către CCR că Guvernul României a transmis Senatului, în luna martie a acestui an, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă criticată, iar Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din 14 iunie 2016.

   PNL a subliniat, în sesizarea adresată CCR, că noua lege ­anu­lează practic obligaţia constituţională a statului român de a sprijini întărirea legă­turilor cu românii din afara graniţelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. Astfel, prin noua lege, arată PNL, s-a abrogat în integralitate norma (art.42) care prevedea finanţarea producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, blocând astfel activitatea Radio Româ­nia Internaţional şi TVR Internaţional. În schimb, mai spun aceştia, din fondurile alocate celor două societăţi de la bugetul de stat, vor fi finanţate şi emisiunile în limbile minorităţilor naţionale.

Liberalii mai susţin că prin separarea funcţiilor de preşe­dinte-director general, PSD urmăreşte de fapt să scoată de sub controlul Parlamentului funcţia executivă, punând-o în sarcina unui director general care va avea majoritatea atribuţiilor executive, derobat de orice răspundere faţă de Parlament, în timp ce Consiliul de Administraţie va avea un rol pur decorativ. ,,De asemenea, proiectul de lege a urmărit în 2017 schimbarea componenţei consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTV, astfel încât acestea să nu-şi mai încheie mandatul la termen, ci mult mai devreme, şi să dispună de o majoritate confortabilă, conform algoritmului politic stabilit de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016”, mai arată PNL în sesizarea depusă la CCR.

,,PNL a contestat însăşi esenţa acestui demers legislativ“

   Ministrul Culturii, senatorul PSD de Buzău Lucian Romaşcanu, iniţiator al celor două legi contestate de liberali şi de populari, a declarat, pentru OPINIA, că decizia Curţii Constituţionale va întârzia procesul de adoptare a acestei legi: ,,Am constatat cu surpriză decizia Curţii Constituţionale; nu comentăm deciziile Curţii, vom aştepta motivarea şi, cu certitudine, vom acţiona în consecinţă. Însă, din păcate, contextarea făcută de PNL a excedat eventualele probleme de bicameralism şi, din păcate, ne vedem în situaţia de a opri un proces legislativ de substanţă în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publice. Din păcate, vom aştepta, vom vedea ce trebuie făcut, dar procedurile parlamentare vor întârzia procesul de adoptare a acestei legi, aceasta este situaţia, ne vom conforma hotărârii Curţii”, a spus Romaşcanu.

   Acesta arată că liberalii au contestat ,,însăşi esenţa” celor două legi, care statuau separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, atât în cazul radioului, cât al televiziunii publice: ,,Legat de contestaţia PNL, aş reveni să spun cât de departe este de normalitate o contestaţie care subliniază că separarea funcţiei executive de palierul de coordonare, şi anume de preşedinte, este o îndepărtare de controlul parlamentar. Tot timpul am spus că avem nevoie de conduceri profesioniste în instituţiile statului, este exact ceea ce această lege voia să facă, iar Partidul Naţional Liberal, printr-o voce extrem de puţin autorizată, a doamnei senator Scântei (Iulia Scântei, vicepreşedinte al Senatului, care deţine şi calitatea de membru în Comisia pentru Cultură şi Media din Senat, n.r.), a contestat însăşi esenţa acestui demers legislativ. Conducerea executivă trebuie să fie independentă de politic, trebuie să răspundă în faţa Consi­liului de Administraţie, ca peste tot în lume, pe criterii de performanţă, pe criterii economice foarte clar stabilite prin contractul de management”, a mai declarat, pentru OPINIA, ­mi­nistrul Culturii, senatorul PSD de Buzău Lucian Romaşcanu.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker