Noul sediu al Judecătoriei Buzău va fi o clădire impunătoare, aerisită şi bine structurată pentru această destinaţie. Cel puţin asta se înţelege dacă luăm în calcul că Ministerul Justiţiei a cerut Consiliului Judeţean un teren de cel puţin 5.000 mp pentru punerea în practică a acestui proiect.

Deşi, iniţial, preşedintele CJ a anunţat că nu va oferi decât aproximativ 2.000 de metri pătraţi din terenul pe care a funcţionat vechea maternitate pentru un viitor sediu al Judecătoriei, în urma discuţiilor avute la Ministerul Justiţiei, Petre Emanoil Neagu va cere, miercuri, aleşilor judeţului votul pentru darea în administrarea MJ a 4.000 mp din terenul de 8.164 mp elibe­rat pe Bulevardul Gării după demolarea clădirii în care a funcţionat Secţia de Obste­trică – Ginecologie a Spitalului Judeţean.

Potrivit  adresei înaintate de Ministerul Justiţiei, suprafaţa desfăşurată a viitorului sediu al Judecătoriei Buzău va fi de 5.717 mp. la care se adaugă suprafaţa teraselor neacoperite, scările de acces, anexe şi locuri de parcare. Într-un răspuns transmis pe 8 ianuarie, executivul CJ îşi arăta disponibilitatea pentru cedarea unei suprafeţe de 3.500 mp, pentru ca după zece zile, să se învoiască să mai suplimenteze cu 500 mp.

Pe diferenţa de teren, conducerea CJ Buzău are în intenţie derularea unui proiect de vizează construirea unui imobil de locuinţe de serviciu pentru Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean şi pentru celelalte instituţii subordonate.

În 2010, în timpul administraţiei Mocanu, Consiliul Judeţean Buzău a oferit în acest scop aproape 3.000 de metri pătraţi, din terenul pe care se află fostul Spital Brătianu, dar reprezentanţii Ministerului Justiţiei au declarat că acesta este insuficient şi neconform. Din acest motiv, Ministerul Justiţiei nu şi-a da avizul pentru construirea sediului Jude­cătoriei, pentru că spaţiul respectiv este insuficient şi nu asigură o cale de acces pentru maşinile care transportă deţinu­ţii.

În 2015, Judecătoria şi-a mutat sediul din clădirea Tribunalului într-un spaţiu co­mercial. O decizie privind ridicarea noului sediu al Judecătoriei Buzău pe o parte din terenul fostei Maternităţi va fi luată miercuri, atunci când aleşilor judeţului li se va cere votul cetreu dezmembrarea a 4.000 de metri pătraţi din suprafaţa de peste 8.000 de metri pătraţi pe care o deţine pe Bulevardul Gării.