După profesorul Bogdan Enescu de la Hasdeu, care le predă elevilor matematică cu ajutorul telefoanelor mobile, un alt profesor buzoian se remarcă la nivel naţional printr-o metodă pedago­gică inedită. Este vorba despre profesoara Mihaela Nicolae de la Colegiul Naţional „M. Eminescu”, care le predă elevilor limba română pe ritmuri de Robbie Willia­ms.

Povestea profesoarei buzoiene a fost prezentată pe larg de către EduPedu.ro, iar Mihaela Nicolae este unul dintre cei trei profesori buzoieni distinşi cu titlul de „profesor MERITO”, alături de Dan Solcanu de la Hasdeu şi Monica Mocanu de la Liceul Tehnologic „Costin Neniţescu”.

Nicolae se joacă des cu elevii, ca să-i ducă, de fapt, „spre lucrurile fundamentale”. „Minutul de lectură” este un astfel de joc. În fiecare oră, prin rotaţie, liceenii aduc 10-15 rânduri dintr-un text, cu sau fără legătură cu lecţia. De exemplu, un elev de-a IX-a a surprins-o când a citit un fragment din Max Blecher, autor despre care nici nu vorbiseră la ore.

Ideea cu „Minutul de lectură” i-a venit în urmă cu mulţi ani, pentru că nu era mulţumită de selecţia textelor din manual. Voia mai multe şi mai diverse, aşa că le-a propus elevilor să scotocească. Crede că exerciţiul este util şi pentru vocabular, nume noi de autori şi stiluri de scriitură. Dacă vin cu ceva deosebit, recompensa este un 10. La fel şi în cazul jurnalului – au de scris minimum zece rânduri despre fiecare oră şi, la ur­mătoarea întâlnire, le citesc în clasă. Aşa fac exerciţii de memorie şi capătă cursivitate în exprimare.

Un moment inedit surprins de publicaţia EduPedu.ro constă în modul în care profesoara buzoiană îşi începe orele pentru a le atrage atenţia elevilor săi. „Profesoara de română la Colegiul Naţional <Mihai Eminescu> din Buzău, ajunge la clasa a XI-a I la 07,30, cu cinci minute înainte să înceapă ora, prima din semestrul II. Găseşte în bănci câţiva elevi răsfiraţi. <Să punem nişte muzică până vin şi ceilalţi>, le spune. Scoate telefonul, îl conectează la o boxă mică şi caută o melodie. Acum glasul lui Robbie Williams se aude în întreaga clasă: <For all your days and nights / I’m gonna be there / I’m gonna be there / yes I will. / Go gentle through your life>. De parcă ar fi personaje într-un videoclip, elevii intră pe rând în clasă, se dezbracă de gecile colorate şi se aşază în bănci, fără să pară uimiţi de muzică”, scriu cei de la EduPedu.ro

DISTRIBUIȚI
loading...

6 COMENTARII

 1. Romana ar trebui sa fie ultima materie. Cum sa inveti romana cand ti se pare spaga la doctor? Sa inveti romana cand politistul isi bate joc de tine? Sa inveti romana cand Romania isi bate joc de tine. Invatati engleza, franceza, germana si orice alta limba ce va va ajuta in viitor. Oricum peste 20 ani in Romania nu vor exista decat rromi care nu vor vorbi limba romana.

  • Fira-ti cioroplanul si muzica lui cu tot, ca multa minte iti trebuie. Binenteles ca ai scuze doar daca a fost doar o gluma. Poate il vrei si pe Sorinel copilul de aur, cum isi spune el, dar si tampitii care il asculta , ca la noi aici „mare e gradina lui Dumnezeu”.

 2. @Fane: Intr-adevar, de ce sa privim esenta, cand putem doar sa criticam? Invatati, oameni buni, sa respectati faptul ca dansa face ceva diferit si placut pentru a educa elevii. Nu mai judecati astfel de aspecte, altminteri neavand de ce va lega.

  Va invit pe dvs., draga „connoisseur” de muzica buna, sa tineti o ora de curs, pentru ca asta este de fapt nucleul acestui articol, nu faptul ca aceasta doamna are afinitati pentru un anume cantaret, garantez ca nu veti putea, cu o mentalitate ca a dvs.

  In rest, doar trivialitati.

  • Tot respectul si cosideratiunea ptr. profesori . Asa este, nu as reusi sa tin nici macar o ora. In ziua de astazi aceasta meserie este de evitat. Elevul nu mai este ceace ar trebui sa fie, elevii sunt groaznici si nimeni de Bucuresti nu ia masuri. Profesorii sun cu adevarat eroi in aceste conditii. A fost doar o parere , legat de preferatul d-nei. Uita ca mai sus il vrea cineva pe Dani Mocanu , ca sa vezi ca eu sunt micut pe langa el.

 3. Este o alegere, dar Robbie Williams nu-i cel mai dotat si mai performant, este chiar micut. Iata cativa cu ecouri mult mai puternice; Bob Dylan, Joan Baez, Scorpions, Bon Jovi , Richard Marx, Bryan Adams dar si altii ce ar fi incantat la maxim elevii.D-na profesoara are afinitati ptr. acest cantaret, dar nu a ales tocmai bine , melodiile lui Robbie mai mult deranjeaza daca cunosti cateceva din o muzica buna. Dar … gusturile nu se discuta, cam pana acolo se limiteaza d-na profesoara. Nu poti condamna de ex.pe cineva care este „lesinat” dupa o muzica de prost gust, cum ar fi maneaua.

Comments are closed.