Actualitate

Medicul buzoian Viorel Vrăcioiu nu vrea să fie judecat de Tribunalul Militar

Medicul primar O.R.L. Viorel Radu Vrăcioiu de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, cadru militar activ cu gradul de colonel, originar din Buzău, trimis în judecată în luna martie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru două fapte de luare de mită şi instigare la dare de mită ar putea fi judecat de Tribunalul Militar Bucureşti. Prima instanţă de fond unde a ajuns dosarul, Tribunalul Bucureşti, a soluţionat în parte cauza prin condamnarea pacientei care i-ar fi dat medicului 500 de lei pentru o operaţie. În cazul Simonei Gavriluţ judecătorii au decis în primă instanţă, o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi confiscarea de la aceasta a sumei dată deja mită medicului. În plus, instanţa impune inculpatei să pres­teze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 3 sau în cadrul Primăriei Sectorului 3.

De asemenea, judecă­torii au decis disjungerea cauzei ce-l priveşte pe Vrăcioiu către Tribunalul Militar Bucureşti, situaţie în care pedeapsa pe care o  poate primi este mai mare decât la o instanţă civilă. Sentinţa nu a fost însă nici pe placul medicului şi nici a procurorilor DNA care au atacat-o cu apel.

La sfârşitul anului trecut, Viorel Radu Vrăcioiu a fost prins în flagrant de procurorii militari de la DNA în timp ce primea 500 de lei de la soţul unei paciente. Medicul ORL a fost cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile şi i s-a interzis să îşi mai desfăşoare activitatea în unitatea medicală, însă a reuşit să anuleze această interdicţie în instanţă.

Odată cu Vrăcioiu, DNA a decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei paciente – Simona Gavriluţ – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

,,În data de 29 noiembrie 2018, inculpatul Vrăcioiu Radu Viorel, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 500 lei, în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale asupra unei paciente (soţia martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Anterior, în data de 27 noiembrie 2018, înainte de efectuarea operaţiei, medicul i-a reproşat pacientei faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenţiona să i-o înmâneze, spunându-i că pentru această sumă de bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii.

În aceeaşi zi, inculpatul a determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a şi făcut. A intrat în salon şi, deoarece nu-i ajungeau banii, a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului Vrăcioiu Radu Viorel pentru a fi înmânată mai departe destinatarului.

Nu s-a putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist. 

În data de 28 noiembrie 2018, în aceeaşi calitate şi pentru o intervenţie ­me­dicală asemănătoare, inculpatul Vrăcioiu Radu Viorel a primit de la inculpata Gavriluţ Simona suma de 500 lei”, precizează procu­rorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a fi înlocuită măsura preventivă a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, însă cererea procurorilor DNA a fost respinsă.

Un comentariu

  1. In astfel de cazuri decizia instanței trebuie să fie definitiva in maxim 48 de ore de la comiterea infracțiunii. La ce salarii au medicii din România , nu trebuie să fie iertați in astfel de cazuri. Nu generalizăm, sunt medici care au de suferit din cauza unor colegi cu apucături infracțională. In acest caz Tribunalul Militar este competent sa dea sentința.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker