„O şcoală nu trăieşte doar prin prezent, ci şi prin ceea ce s-a acumulat în trecut” – aceasta a fost deviza după care s-a derulat ieri ziua ocrotitorului spiritual a Colegiului „B. P. Hasdeu”. De Sf. Nicolae, conducerea liceului i-a premiat pe unii dintre cei mai importanţi oameni care au contribuit la promovarea instituţiei de învăţământ în topul celor mai bune şcoli din ţară.

           „O şcoală nu trăieşte doar prin prezent, ci şi prin ceea ce s-a acumulat în trecut” – aceasta a fost deviza după care s-a derulat ieri ziua ocrotitorului spiritual a Colegiului „B. P. Hasdeu”. De Sf. Nicolae, conducerea liceului i-a premiat pe unii dintre cei mai importanţi oameni care au contribuit la promovarea instituţiei de învăţământ în topul celor mai bune şcoli din ţară.Foşti profesori ale căror nume au devenit legendă, elevi care au dus renumele Hasdeului în medii universitare din străinătate, oameni de ştiinţă, finanţişti, regizori, oameni de afaceri care au suţinut financiar performanţa, matematicieni de geniu au fost cu toţii prezenţi în aula colegiului în care au fost fie elevi, fie au predat.

            O scurtă privire aruncată pe CV-urile unora dintre cei din sală te face pur şi simplu să te simţi mândru că eşti român şi că eşti contemporan cu ei: Corneliu Croitoru – fost viceguvernator al BNR, academician Marius Andruh – Şeful Departamentului de Chimie Anorganică din cadrul Facultăţii de Chimie a Universităţii din Bucureşti, inclus în  European Academy of Sciences, Bogdan Enescu – profesorul care a pregătit loturile olimpice de matematică ale României, Americii, Pakistanului, Ungariei, Republicii Moldova, profesorul Cezar Dumbravă, Silviu Neguţ – decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE şi mulţi alţii.

            Special pentru această ocazie, programată la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea Colegiului „B. P. Hasdeu”, conducerea liceului a realizat o medalie pe una din feţele căreia se află chipul lui George Emil Palade (absolvent al Hasdeului, singurul român câştigător al Premiului Nobel), de la naşterea căruia s-au  împlinit 100 de ani, iar pe cealaltă faţă stema colegiului cu inscripţia: „145 de ani de la înfiinţare”. Pe lângă medalii, invitaţii au mai primit şi câte o insignă a colegiului, special realizată cu acest prilej şi un „brevet pentru fidelitate faţă de valorile Şcolii de la Hasdeu”.

 

            Arhiepiscopul Buzăului a dezvelit placa aniversară

 

            „Hasdeul este o şcoală care trăieşte prin absolvenţii ei. După ce a fost în vizită la noi, Răzvan Theodorescu a spus,  în aula Academiei Române, la comemorarea lui George Emil Palade: <Lăsaţi-mă pe mine să vă vorbesc nu despre Hasdeul lui Palade, ci despre Hasdeul de astăzi>. Ne-am comportat ca o şcoală care se situează pe locul al VII-lea în ţară, datorită profesorilor şi elevilor ei. La Hasdeu s-a pus piatră peste piatră, adică performanţă, excelenţă, valoare. Ne rămâne să ne respectăm trecutul şi personalităţile. Este nevoie şi o vom face o piramidă în axul central al curţii interioare, pe care să fie trecuţi toţi hasdeienii. Să cultivăm în continuare excelenţa şi să îi respectăm pe cei ce aleg Hasdeul din pasiune, inteligenţă, dar şi din pasiune. Putem enumera foarte multe familii, de la străbunic, până la elevul de azi al liceului”,  a declarat directorul Colegiul „B. P. Hasdeu”, Ionel Banu.

            Premierea foştilor absolvenţi a fost dominată de momente emoţionante şi asta pentru că fiecare dintre invitaţi a povestit pe scurt despre amintirile pe care le poartă din anii adolescenţei petrecute la Hasdeu. După câteva momente artistice susţinute de talentata Teodora Gaitanovici, a fost rândul celor mai buni actuali elevi să primească premii.

            Invitaţii au fost poftiţi în faţa liceului, acolo unde Arhiepiscopul Buzăului şi al Vrancei, Înaltpreasfinţitul Epifanie Norocel, a oficiat o slujbă de Te Deum şi a dezvelit o placă aniversară.

        După ora 15.00, la sala Consiliului Judeţean a avut loc spectacolul de gală al hasdeienilor.

 

            Lista absolvenţilor premiaţi:

 

            1. Marius Andruh – membru al Academiei Române, Promoţia 1973

            2. Constantin Boşcodeală – primarul Buzăului, Promoţia 1980

            3. Nicolae Cabel – regizor, Promoţia 1961

            4. Constantin Toma – director Grup Romet Buzău (elev al colegiului, susţinător financiar al colegiului)

            5. Liviu Chiriacescu (post mortem) – profesor şi director al colegiului

            6. Corneliu Croitoru – fost viceguvernator al BNR, Promoţia 1952

            7. Cezar Dumbravă – profesor şi director al colegiului

            8. Bogdan Enescu – profesor al colegiului, Promoţia 1979

            9. Nicolae Iacob – profesor şi director al colegiului în care a învăţat din clasa a III-a

            10. Iulia Lazăr – profesor al colegiului

            11. Silviu Neguţ – profesor universitar, Promoţia 1962

            12. Gheorghe Olaru (post mortem) – profesor al colegiului

            13. Gheorghe Popescu (post mortem) – profesor al colegiului

            14. Virgil Poteraş – profesor şi director al colegiului, Promoţia 1956

            15. Dănuţ Solcan – profesor al colegiului în care a învăţat până în 1985

            16. Liviu Stănilă – profesor al colegiului, absolvent Promoţia 1956

            17. Gheorghe Tarara – profesor al colegiului, absolvent Promoţia 1976

 

{vsig}articole/2012/12/07/hasdeu{/vsig}

DISTRIBUIȚI
loading...