27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:15 PM

Educatie

Medalii şi brevete de fidelitate pentru absolvenţii de top, la 145 de ani de HASDEU (foto)

de
Educatie  |
06.12.2012, 22:00
11849

            „O şcoală nu trăieşte doar prin prezent, ci şi prin ceea ce s-a acumulat în trecut” – aceasta a fost deviza după care s-a derulat ieri ziua ocrotitorului spiritual a Colegiului „B. P. Hasdeu”. De Sf. Nicolae, conducerea liceului i-a premiat pe unii dintre cei mai importanţi oameni care au contribuit la promovarea instituţiei de învăţământ în topul celor mai bune şcoli din ţară.

           „O şcoală nu trăieşte doar prin prezent, ci şi prin ceea ce s-a acumulat în trecut” – aceasta a fost deviza după care s-a derulat ieri ziua ocrotitorului spiritual a Colegiului „B. P. Hasdeu”. De Sf. Nicolae, conducerea liceului i-a premiat pe unii dintre cei mai importanţi oameni care au contribuit la promovarea instituţiei de învăţământ în topul celor mai bune şcoli din ţară.Foşti profesori ale căror nume au devenit legendă, elevi care au dus renumele Hasdeului în medii universitare din străinătate, oameni de ştiinţă, finanţişti, regizori, oameni de afaceri care au suţinut financiar performanţa, matematicieni de geniu au fost cu toţii prezenţi în aula colegiului în care au fost fie elevi, fie au predat.

            O scurtă privire aruncată pe CV-urile unora dintre cei din sală te face pur şi simplu să te simţi mândru că eşti român şi că eşti contemporan cu ei: Corneliu Croitoru – fost viceguvernator al BNR, academician Marius Andruh – Şeful Departamentului de Chimie Anorganică din cadrul Facultăţii de Chimie a Universităţii din Bucureşti, inclus în  European Academy of Sciences, Bogdan Enescu – profesorul care a pregătit loturile olimpice de matematică ale României, Americii, Pakistanului, Ungariei, Republicii Moldova, profesorul Cezar Dumbravă, Silviu Neguţ - decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE şi mulţi alţii.

            Special pentru această ocazie, programată la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea Colegiului „B. P. Hasdeu”, conducerea liceului a realizat o medalie pe una din feţele căreia se află chipul lui George Emil Palade (absolvent al Hasdeului, singurul român câştigător al Premiului Nobel), de la naşterea căruia s-au  împlinit 100 de ani, iar pe cealaltă faţă stema colegiului cu inscripţia: „145 de ani de la înfiinţare”. Pe lângă medalii, invitaţii au mai primit şi câte o insignă a colegiului, special realizată cu acest prilej şi un „brevet pentru fidelitate faţă de valorile Şcolii de la Hasdeu”.

 

            Arhiepiscopul Buzăului a dezvelit placa aniversară

 

            „Hasdeul este o şcoală care trăieşte prin absolvenţii ei. După ce a fost în vizită la noi, Răzvan Theodorescu a spus,  în aula Academiei Române, la comemorarea lui George Emil Palade: <Lăsaţi-mă pe mine să vă vorbesc nu despre Hasdeul lui Palade, ci despre Hasdeul de astăzi>. Ne-am comportat ca o şcoală care se situează pe locul al VII-lea în ţară, datorită profesorilor şi elevilor ei. La Hasdeu s-a pus piatră peste piatră, adică performanţă, excelenţă, valoare. Ne rămâne să ne respectăm trecutul şi personalităţile. Este nevoie şi o vom face o piramidă în axul central al curţii interioare, pe care să fie trecuţi toţi hasdeienii. Să cultivăm în continuare excelenţa şi să îi respectăm pe cei ce aleg Hasdeul din pasiune, inteligenţă, dar şi din pasiune. Putem enumera foarte multe familii, de la străbunic, până la elevul de azi al liceului”,  a declarat directorul Colegiul „B. P. Hasdeu”, Ionel Banu.

            Premierea foştilor absolvenţi a fost dominată de momente emoţionante şi asta pentru că fiecare dintre invitaţi a povestit pe scurt despre amintirile pe care le poartă din anii adolescenţei petrecute la Hasdeu. După câteva momente artistice susţinute de talentata Teodora Gaitanovici, a fost rândul celor mai buni actuali elevi să primească premii.

            Invitaţii au fost poftiţi în faţa liceului, acolo unde Arhiepiscopul Buzăului şi al Vrancei, Înaltpreasfinţitul Epifanie Norocel, a oficiat o slujbă de Te Deum şi a dezvelit o placă aniversară.

        După ora 15.00, la sala Consiliului Judeţean a avut loc spectacolul de gală al hasdeienilor.

 

            Lista absolvenţilor premiaţi:

 

            1. Marius Andruh – membru al Academiei Române, Promoţia 1973

            2. Constantin Boşcodeală – primarul Buzăului, Promoţia 1980

            3. Nicolae Cabel – regizor, Promoţia 1961

            4. Constantin Toma – director Grup Romet Buzău (elev al colegiului, susţinător financiar al colegiului)

            5. Liviu Chiriacescu (post mortem) – profesor şi director al colegiului

            6. Corneliu Croitoru – fost viceguvernator al BNR, Promoţia 1952

            7. Cezar Dumbravă – profesor şi director al colegiului

            8. Bogdan Enescu – profesor al colegiului, Promoţia 1979

            9. Nicolae Iacob – profesor şi director al colegiului în care a învăţat din clasa a III-a

            10. Iulia Lazăr – profesor al colegiului

            11. Silviu Neguţ – profesor universitar, Promoţia 1962

            12. Gheorghe Olaru (post mortem) – profesor al colegiului

            13. Gheorghe Popescu (post mortem) – profesor al colegiului

            14. Virgil Poteraş – profesor şi director al colegiului, Promoţia 1956

            15. Dănuţ Solcan – profesor al colegiului în care a învăţat până în 1985

            16. Liviu Stănilă – profesor al colegiului, absolvent Promoţia 1956

            17. Gheorghe Tarara – profesor al colegiului, absolvent Promoţia 1976

 

{vsig}articole/2012/12/07/hasdeu{/vsig}

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker