În general, ca posesor de permis de conducere, este bine ca atunci când auzi de vreun accident – fie el atipic precum cel de miercuri din fața Școlii 1, fie el clasic, pe tiparele statistice ale dinamicii sau cauzelor care îl produc – este bine, spuneam, să îți faci cruce și să zici din toată inima un ,,Doamne ferește!”. Și ca pieton este bine să faci același lucru, căci, iată, nenorocirea te poate lovi când și unde te aștepți cel mai puțin.

Cu toate acestea, nu mă pot abține să nu fac vreo câteva considerații legate de evenimentul de miercuri, care ar trebui să dea de gândit multor oameni cu putere de decizie în această urbe, județ și chiar țară, dacă nu cumva sunt preocupați sau prea ocupați cu alte treburi importante la ordinea zilei, nu cu soarta unor amărâți striviți de o mașină pe trotuar. Nici nu voi face prea multe speculații legate de specia căreia îi aparține șoferița, un om, de altfel, foarte capabil în a ocupa nede­ranjat de nimeni o funcție pentru care a dat concurs și l-a picat. Nici că aceeași distinsă doamnă pare a fi cam aprigă la mânie sau la supărare.

Însă, este de neconceput că în curțile instituțiilor de învățământ buzoiene se intră cu mașina până în buza scărilor școlii, pentru ca onorații directori să pășească, dacă se poate dintr-un salt, pe coridor, fără a se murdări pe tălpile încălțărilor de locurile unde calcă plebea. Afirmația este valabilă și pentru anumiți părinți, de pe la alte școli din oraș, care fac precum directorii. Un adevărat slalom printre copii și părinți, care, coro­borat cu fatalitatea de a încurca frâna cu accelerația, se poate solda cu nenorociri mai mari decât cea de miercuri.

În al doilea rând, este de neconceput ca o instituție a ­sta­tului, întâmplător chiar cea cu competențe în a face primele cercetări legate de accident, să încerce să prostească opinia ­pu­blică așa cum s-a întâmplat miercuri. În ciuda evidențelor, inițial, poziția oficială a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție a fost aceea că mașina care a provocat accidentul ar fi lovit poarta școlii, care ar fi rănit ulterior victimele. O tentativă de mângâiere pe creștetul șoferiței, căci, nu-i așa?, este mai puțin grav să lovești ceva neînsuflețit care să rănească, ulterior, niște oameni, decât să dai cu mașina peste cetățenii care staționau pe trotuar. Mai mult, aceeași voce autorizată susținea că femeia însărcinată adunată de martori de sub roțile mașinii fu­sese, de fapt, victima unui eveniment rutier petrecut pe strada Spiru Haret. Deci aceasta exista doar în închipuirea zecilor de martori ai accidentului de pe Bălcescu și într-a celor de la ISU și Spitalul Județean. De fapt, tot o penibilă tentativă de a micșora gravitatea evenimentului.

Nici nu îndrăznesc să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă accidentul s-ar fi produs la adăpostul întunericului și fără prea mulți martori. Probabil, la această oră, victimele erau cercetate pentru că au dărâmat poarta peste mașina nevinovatei șoferițe, și declarate bune de plată. După ce vor fi ieșit din spital, bineînțeles.

DISTRIBUIȚI
loading...

7 COMENTARII

  1. Una peste alta…cu totii va inselati. Masina era binisor trecuta de stalpul portii cand a fost oprita si soferita smulsa de la volan. Bara aia faramata pe dreapta s-a smuls cand masina a fost impinsa inapoi. Masina s-ar mai fi dus…si garantat calca peste cel putin 3 dintre victimele care erau deja pe jos. Si spun asta pentru ca s-a intamplat sa fiu acolo si sa pot da o mana de ajutor. Asa ca stiu ce zic. Masina era intrata in curte cel putin 50 de centimetri…trecuse binisor de stalpul cu pricina. Asa ca nimeni nu cauta sa vada cu adevarat cum s-a intamplat. Si da,directoarea era pierduta rau cand a fost trasa din masina…era pe alta planeta….urla si tipa

  2. O duc rau profesorii in Romania !!! Profesor, posesor de masina de 23.000 EUR !!!!!! De unde nene ? Din ce ? Ca din salariu nu se poate ! Doar se vaita toata ziua ca au salarii mici !!!

  3. Nu va-ti intrebat oameni buni de ce tocmai doamna gheneral a venit s-a o disculpe pe aceasta domnita obosita si plina de compasiune pentru valorile invatamantului de mucava promovat de aceasta doamna gheneral impreuna cu domna doftoreasa adjuncta. Nu va aduceti aminte cum a venit acesta domna directoare la conducerea scolii? In problema cu manipularea informatiilor acesti oameni sunt experti , pana si politia are corupti ei . Suntem mai rau ca pe timpul lui Ceasca, in care aceste doamne corupte schimba un step by step de la o scoala( s-a zicem 16 , l-a scoala 15) unde se aduc doamne pe spranceana (preotese , neveste de sticleti, neveste de smecheri de primarie) .Ne tot intrebam cum se vand aceste posturi daca ele nu apar pe liste , simplu oameni buni se inventeaza pe loc. Sunt asi in escrocheri actualele doamne doftorese,borcanese, ghenerale etc.

  4. Buna intrebarea: Nevasta cui este „duamna” care a picat concursul de director, pe vremea cand erau tehnocratii si care a „uitat” sa-si depuna declaratia de avere la ANI? Ca daca ii place directoare, avem dreptul sa cunoastem si noi, poporul, niste lucruri. Asa prevede legea, deocamdata, pana o vor schimba sustinatorii dumneaei.

  5. Dar de mita pe care o ia cand se insciu elevii in clasa pregatitoare si ca de fiecare zi importanta spune ca a vazut ceva ce i-ar trebui ca sa stranga parintii bani de ce nu vorbeste nimeni?

  6. Sa lase copii si parintii in curtea scolii ,nu sa parcheze masinile lor!!! Asa a fost de cand ma stiu ,toti ne adunam in curtea scolii pana incepeau orele.Nevasta cui este aceasta Directoare F.NERVOASA?

  7. E grav Calin !!! E grav ca nu ne mai facem bine !!! Imi vin in minte, acum, colegi de-ai mei din Facultatea de Sociologie, din Academia de Politie, din Facultatea de Drept care vin pe jos la cursuri si poarta pe umeri titluri universitare, cat nu pot duce unii. Razvan Dincă, ( râmnicea de origine) prodecan al Facultatii de Drept, renumit avocat, premiat de Banca Mondiala in 2008, vine pe jos in fiecare zi la Facultatea de Drept (ne intersectam pe Calea Plevnei). Profesorul Dumitru Sandu, cel msi bun specialist in Sondaje de Opinie, vine cu autobuzul 178 ( apropo ! E premiat in multe randuri de Universitatea din Philadelphia). Profesorul Ovidiu Hancean, specialist in Managementul organizatiilor, tot cu metroul…

Comments are closed.