Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, prin ordonanță de urgență, lista celor 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul şcolar 2017-2018, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, precum și fondurile necesare finantarii programului, informează Executivul. Prima etapă a programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi s-a aplicat în anul şcolar 2016-2017 şi a implicat tot 50 de unităţi şcolare. Cele 100 de şcoli, din ambele etape, au fost selectate astfel încât fiecare judeţ să aibă cel puţin o şcoală inclusă în proiect şi, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate, resepectiv medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate. De asemenea, s-a ţinut cont de infrastructura necesară servirii mesei în şcoală, adică dacă există cantină, dacă este disponibilă o sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei sau daca există spaţiu pentru depozitare.

Astfel, elevii Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Sotter” din Buzău vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar zilnic, pe parcursul anului școlar 2017-2018. Fondurile necesare susținerii proiectului se ridică, la nivel național, la peste 30 de milioane de lei, din care 929.000 lei vor fi ajunge la Liceul cu Program Sportiv din Buzău.

„Această inițiativă este foarte importantă, cel puțin sub două aspecte: prevenirea și combaterea abandonului școlar și asigurarea unei alimentații sănătoase pentru copii. Am acordat fonduri importante și vom sprijini acest proiect, dar fac un apel și către autoritățile locale pentru a se implica în asigurarea tuturor aspectelor logistice necesare pentru ca elevii să servească masa la școală”, spune vicepremierul Marcel Ciolacu, lider al organizației județene a Partidului Social Democrat.

Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar.