Social-democrata Maria Lazăr, secretar general al Organizaţiei Femeilor din PSD, în vârstă de 79 de ani, este unul dintre cei cinci membri ai Colegiului Director al Consi­liului Naţional pentru Combaterea Discriminării care a votat, miercurea trecută, pentru sancţionarea cu amendă a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru folosirea sintagmei ,,penali”. Maria Lazăr este nimeni alta decât fostul secretar cu propaganda a Comitetului Judeţean de Partid Buzău, ale cărei calităţi care au condus către ascensiunea sa politică au fost sintetizate, la vremea res­pectivă, prin porecla ,,Maria C…r de Fier”.

Într-o declaraţie pe care a acordat-o pentru ,,Newsweek Romania”, Lazăr a explicat că a votat pentru amendarea preşedintelui Iohannis pentru că acesta a folosit „un ton instigator”: „S-a luat în consi­derare faptul că treaba era premeditată, că ţintea anumite persoane politice, indiferent că sunt din PSD sau din altă parte a politicii româneşti, dar s-a referit la aceşti oameni, cu predilecţie, cum să vă spun, cu acuzare şi cu un ton aproape instigator. Eu am socotit, în ceea ce mă priveşte pe mine, şi am explicat de ce am dat votul acesta: am socotit că, în calitatea pe care o are, de preşe­dinte, şi conform Constituţiei, dânsul este instituţia sau persoana cea mai importantă din ţară, care trebuie să asigure echilibrul între instituţii şi aşa mai departe,  ori de acolo până să ajungi să condamni nişte oameni … să le impuţi faptul că sunt penali, când n-au fost nici măcar condamnaţi, mi s-a părut o faptă gravă”, a declarat Maria Lazăr, membră CNCD din 2012. 

Ea a spus că s-a stabilit cuantumul amenzii la 2.000 lei, pentru că era cea mai mică amendă. Despre faptul că numai membrii susţinuţi de Partidul Social Democrat şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor au votat pentru sancţionarea preşedintelui Iohannis, Lazăr a spus că este o simplă întâmplare: „Aşa s-a întâmplat. Fiecare ne-am explicat votul; să ştiţi că la noi acolo şi în lege scrie clar că suntem liberi să ne exprimăm votul, deci – sigur în limitele legii – nu pot eu să trag un coleg la răspundere pentru modul în care a votat şi el n-are dreptul să facă lucrul ăsta. Votul este nominal. Eu zic că suntem într-una dintre cele mai democratice instituţii din ţara noastră”, a susţinut Maria Lazăr.

Ea nu vede un conflict de interese în faptul că este membră a unui partid politic şi judecă şi speţe în care sunt implicaţi politicieni din PSD: „Nu, nici vorbă, pentru că toţi secretarii de stat care sunt numiţi în guvern sau unde suntem noi – în agenţii naţionale – suntem numiţi pe criteriu politic. Asta-i una la mână; a doua la mână, eu niciodată nu fac politică în instituţie şi asta să aducă cineva probe că am făcut! Deci la mine lucrurile sunt detaşate foarte clar; deci că sunt secretar al Organizaţiei de Femei, o fac pentru că e neplătită, e ca un job politic, m-au ales colegele sau m-au desemnat şi cu asta basta. Nu sunt nici conducător de partid, nu sunt nici măcar şefa organizaţiei, c-avem preşedintă, care-i doamna Rovana Plumb, care este ministru, este numită şi care, de asemenea, nu este incompatibilă”, a spus Maria Lazăr, pentru Newsweek România.

Reamintim că, miercurea trecută, preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 lei de către CNCD, pentru încălcarea libertăţii de exprimare, după ce a folosit sintagma „penali” într-o declaraţie de presă. Administraţia Prezidenţială a anunţat că va contesta amenda, pe care a calificat-o drept „decizie politică”. În luna februarie, preşedintele Iohannis a declarat: „Nişte penali fac o încercare disperată să ­ata­ce şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei instituţii; după părerea mea DNA şi conducerea fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face o treabă bună”.

Maria Lazăr este la bază muncitoare textilistă, promovată, în perioada comunistă, în diverse funcţii de partid şi de stat după ce a absolvit cursurile Academiei „Ştefan ­Gheo­rghiu”. Ea a fost secretar cu propaganda a Comitetului Judeţean de Partid Buzău, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Buzău. Imediat după evenimentele din decembrie 1989 dispare din viaţa publică, pentru a reapărea odată cu înfiinţarea, de către un fost prim-mi­nistru al regimului comunist, Ilie Verdeţ, a Partidului Socialist al Muncii, ca vicepreşedinte naţional, în perioada 1991-1995. Părăseşte PSM pentru a se înscrie în Partidul Socialist, condus de Tudor Mohora, unde devine tot vicepreşedinte naţional, între anii 1995 şi 2000. Ajunge în Partidul Democraţiei Sociale din România (actualul Partid Social Democrat) în urma fu­ziunii prin absorbţie PDSR-PS, iar în legislatura 2000-2004 este deputat PDSR/PSD de Galaţi.

DISTRIBUIȚI
loading...

8 COMENTARII

 1. felicitari dna.,9nainte de a denumi pe altii penali , acest mocofan analfabet ar trebui ca el sa se autointituleze penal cu state vechi in furaciuni de case ,monumente istorice…ete, vanzator notoriu de copii imediat dupa lovit. de stat din „89 si multe alte talharii care l scoate in evidenta ca : ” tatal talharilor „,in ac.postura simtindu se …confortabil.P.S. ptru.ce ce nu cunosc activit.trecuta a dnei Lazar ,ar trebui sa se abtina de la denigrari ,dumneaei a realizat lucruri fr., importante pt.Buzau si intregul judet ,latraii de azi sa iasa cu realizarile di ultimii 30 de ani si atunci ma inclin .

 2. Ups, Ana Pauker de Buzău, Ciciolina buzoiană, i-a dat la operație neamțului cinstit!
  Dar ăilalți 4 care au votat precum protagonista, ce bube mai au în cap?
  Halucinantă mi s-a părut reacția șefului CNCD, ungurul Csaba Asztalos, care și-a jignit colegii precizând că votul lui ar avea o mai mare greutate! Asta da aroganță, tocmai de la șeful care combate discriminarea! Probabil discriminarea pozitivă! Și pe deasupra o mai arde cu aplomb și cu poziția minoritară care poate fi utilizată în instanță!
  Ar mai fi de adăugat faptul că, pentru expresia „festivalul inculpaților”, ce a fost slobozită de șefa DNA, membrii colegiului au votat unanim, inclusiv Ironass, în favoarea Codrulei, argumentând că expresia „nu a excedat libertatea de exprimare”. Comunistă, comunistă, dar tot are frică de DNA!

  • Că PDL-ul o fi fost urmașul legitim al Brătienilor! Probabil n-ai prins vremurile când marineru’ l-a săpat pe Petrică fără Gât și i-a luat locul, convins fiind că acesta nu va fi ales niciodată președinte al României din cauza originilor sale spaniolo-evreiești. După vreo 20 ani, ca în celebrul roman, constatăm că marineru’ s-a înșelat, românii votând ca președinte un neamț. Să nu-mi spui că-i român, că nu te cred!

 3. Nu a facut destule in anii de trista amintire….trebuie sa adauge si alte nenorociri….ce porecla ….nu are absolut nici o rusine sa iasa in fata! Cred ca e de joasa speta si locul ei e nu in fundul clasei ci in fundul curtii….la matura!

  • Activitatea de făcut curățenie este o activitate cât se poate de onorabilă. O practică toată lumea de pe planetă inclusiv domnia voastră, excepție ar fi doar dacă nu sunteți unul/una dintre fericiții posesori ai sindromului colecționării compulsive.
   Americanii apreciază pe cel mai bun din profesia lui. Apreciază pe cel mai bun medic, pe cel mai bun instalator, pe cel mai bun gunoier. Degeaba ești medic dacă ești … cel mai prost din curtea școlii. Competiția este esențială, nu profesia în sine!
   Comentariul dumneavoastră poate fi catalogat chiar discriminatoriu, că tot este legat subiectul de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării!

 4. Lazăr Maria îmi amintește de regimul represiv comunist. La vârsta dumneaei eu aș avea decenta să nu mă mai afișez.
  Ne bântuie încă, „fantomele” reprezentative ale acelui trecut sumbru !

  • Lasă Monicuțo, că nu decența se promovează în zilele noastre ci fix aceleași calități cu care te-a înzestrat natura! Să nu-mi spui că nu urmărești „Keeping Up with the Kardashians”!

Comments are closed.