Inițiativa cetățenească prin care familia este redefinită în Constituție a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 232 voturi ,,pentru”, 22 ,,împotrivă” și 13 abțineri, fiind nevoie de două treimi din numărul deputaților, 219 voturi, pentru ca aceasta să treacă. Urmează ca și Senatul să se pronunțe asupra proiectului prin care se modifică articolul 48 din Constituție. Modificarea Constituției se va face însă în urma unui referendum națio­nal, despre care Liviu Dragnea spunea în trecut că ar putea fi organizat în această primăvară. 

   Din cele 22 voturi ,,împotrivă”, 15 au fost  de la Uniunea Salvați România, câte două de la Partidul Național Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România și unul de la Partidul Social Democrat. În cazul în care vom avea de-a face cu un vot similar în Senat, iar referendumul pe această temă va avea câștig de cauză, este de notat numele deputaților care s-au împotrivit acestei inițiative, votată, culmea!, de Ziua Europei, dar care ne îndreaptă către Evul Mediu.

   Așadar, au votat împotrivă 15 deputați USR, Petre Florin Manole (PSD), Mihai Voicu și Mara Mareș (PNL), Petru Farago și Csoma Botond (UDMR), Dumitru Lovin și Anton Anton (ALDE). De asemenea, au fost 13 abțineri: cinci de la PNL, trei de la USR, două de la UDMR și două din grupul minorităților. De la USR au fost și șase voturi “pentru”, iar de la PNL, 42.

Vezi AICI votul electronic.

   Proiectul inițiativei cetățenești a fost amânat în mai multe rânduri în Parlament, fiind ,,plimbat” de la o Cameră parlamentară la cealaltă, până când s-a stabilit că ordinea în care parlamentarii trebuie să se pronunțe este Camera Deputaților întâi, apoi Senatul. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 ­mi­lioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

   Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a pro­punerii de revizuire.

  Sub titlul #DApentruRe­ferendum, liderul grupului parlamentar PSD din Camera De­putaților, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul text: ,,În cadrul ședinței de astăzi a Camerei Deputaților a fost adoptată propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, prin modificarea articolului 48, care definește familia. Această propunere a apărut după ce peste trei ­mi­lioane de români cu drept de vot s-au pronunțat pentru înlocuirea în art. 48 (1) din Constituție a termenului «soți» cu sintagma «bărbat și femeie». Proiectul va merge mai departe la Senat (cameră decizională în acest caz), după care va urma promulgarea de către președintele Iohannis. Ulterior se va organiza un re­ferendum prin care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Legea Fundamentală a României”.

DISTRIBUIȚI