27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:08 PM

Politic

Marcel Ciolacu: „#DA pentru referendum“. Sau pentru Evul Mediu?

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.05.2017, 00:00
417

   Inițiativa cetățenească prin care familia este redefinită în Constituție a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 232 voturi ,,pentru”, 22 ,,împotrivă” și 13 abțineri, fiind nevoie de două treimi din numărul deputaților, 219 voturi, pentru ca aceasta să treacă. Urmează ca și Senatul să se pronunțe asupra proiectului prin care se modifică articolul 48 din Constituție. Modificarea Constituției se va face însă în urma unui referendum națio­nal, despre care Liviu Dragnea spunea în trecut că ar putea fi organizat în această primăvară. 

   Din cele 22 voturi ,,împotrivă”, 15 au fost  de la Uniunea Salvați România, câte două de la Partidul Național Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România și unul de la Partidul Social Democrat. În cazul în care vom avea de-a face cu un vot similar în Senat, iar referendumul pe această temă va avea câștig de cauză, este de notat numele deputaților care s-au împotrivit acestei inițiative, votată, culmea!, de Ziua Europei, dar care ne îndreaptă către Evul Mediu.

   Așadar, au votat împotrivă 15 deputați USR, Petre Florin Manole (PSD), Mihai Voicu și Mara Mareș (PNL), Petru Farago și Csoma Botond (UDMR), Dumitru Lovin și Anton Anton (ALDE). De asemenea, au fost 13 abțineri: cinci de la PNL, trei de la USR, două de la UDMR și două din grupul minorităților. De la USR au fost și șase voturi “pentru”, iar de la PNL, 42.

Vezi AICI votul electronic.

   Proiectul inițiativei cetățenești a fost amânat în mai multe rânduri în Parlament, fiind ,,plimbat” de la o Cameră parlamentară la cealaltă, până când s-a stabilit că ordinea în care parlamentarii trebuie să se pronunțe este Camera Deputaților întâi, apoi Senatul. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 ­mi­lioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

   Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a pro­punerii de revizuire.

  Sub titlul #DApentruRe­ferendum, liderul grupului parlamentar PSD din Camera De­putaților, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul text: ,,În cadrul ședinței de astăzi a Camerei Deputaților a fost adoptată propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, prin modificarea articolului 48, care definește familia. Această propunere a apărut după ce peste trei ­mi­lioane de români cu drept de vot s-au pronunțat pentru înlocuirea în art. 48 (1) din Constituție a termenului «soți» cu sintagma «bărbat și femeie». Proiectul va merge mai departe la Senat (cameră decizională în acest caz), după care va urma promulgarea de către președintele Iohannis. Ulterior se va organiza un re­ferendum prin care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Legea Fundamentală a României”.

Comentarii

Medieval? (10 May, 11:21)
Unu'

N-am înțeles, în titlu, ce vrea să însemne "... sau pentru Evul Mediu?". Puteți fi ceva mai expliciți?

Raspunde

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker