27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:43 PM

Politic

Marcel Ciolacu: „#DA pentru referendum“. Sau pentru Evul Mediu?

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.05.2017, 00:00
450

   Inițiativa cetățenească prin care familia este redefinită în Constituție a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 232 voturi ,,pentru”, 22 ,,împotrivă” și 13 abțineri, fiind nevoie de două treimi din numărul deputaților, 219 voturi, pentru ca aceasta să treacă. Urmează ca și Senatul să se pronunțe asupra proiectului prin care se modifică articolul 48 din Constituție. Modificarea Constituției se va face însă în urma unui referendum națio­nal, despre care Liviu Dragnea spunea în trecut că ar putea fi organizat în această primăvară. 

   Din cele 22 voturi ,,împotrivă”, 15 au fost  de la Uniunea Salvați România, câte două de la Partidul Național Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România și unul de la Partidul Social Democrat. În cazul în care vom avea de-a face cu un vot similar în Senat, iar referendumul pe această temă va avea câștig de cauză, este de notat numele deputaților care s-au împotrivit acestei inițiative, votată, culmea!, de Ziua Europei, dar care ne îndreaptă către Evul Mediu.

   Așadar, au votat împotrivă 15 deputați USR, Petre Florin Manole (PSD), Mihai Voicu și Mara Mareș (PNL), Petru Farago și Csoma Botond (UDMR), Dumitru Lovin și Anton Anton (ALDE). De asemenea, au fost 13 abțineri: cinci de la PNL, trei de la USR, două de la UDMR și două din grupul minorităților. De la USR au fost și șase voturi “pentru”, iar de la PNL, 42.

Vezi AICI votul electronic.

   Proiectul inițiativei cetățenești a fost amânat în mai multe rânduri în Parlament, fiind ,,plimbat” de la o Cameră parlamentară la cealaltă, până când s-a stabilit că ordinea în care parlamentarii trebuie să se pronunțe este Camera Deputaților întâi, apoi Senatul. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 ­mi­lioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

   Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a pro­punerii de revizuire.

  Sub titlul #DApentruRe­ferendum, liderul grupului parlamentar PSD din Camera De­putaților, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul text: ,,În cadrul ședinței de astăzi a Camerei Deputaților a fost adoptată propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, prin modificarea articolului 48, care definește familia. Această propunere a apărut după ce peste trei ­mi­lioane de români cu drept de vot s-au pronunțat pentru înlocuirea în art. 48 (1) din Constituție a termenului «soți» cu sintagma «bărbat și femeie». Proiectul va merge mai departe la Senat (cameră decizională în acest caz), după care va urma promulgarea de către președintele Iohannis. Ulterior se va organiza un re­ferendum prin care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Legea Fundamentală a României”.

Comentarii

Medieval? (10 May, 11:21)
Unu'

N-am înțeles, în titlu, ce vrea să însemne "... sau pentru Evul Mediu?". Puteți fi ceva mai expliciți?

Raspunde

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker