27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:33 AM

Politic

Marcel Ciolacu: „#DA pentru referendum“. Sau pentru Evul Mediu?

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.05.2017, 00:00
365

   Inițiativa cetățenească prin care familia este redefinită în Constituție a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 232 voturi ,,pentru”, 22 ,,împotrivă” și 13 abțineri, fiind nevoie de două treimi din numărul deputaților, 219 voturi, pentru ca aceasta să treacă. Urmează ca și Senatul să se pronunțe asupra proiectului prin care se modifică articolul 48 din Constituție. Modificarea Constituției se va face însă în urma unui referendum națio­nal, despre care Liviu Dragnea spunea în trecut că ar putea fi organizat în această primăvară. 

   Din cele 22 voturi ,,împotrivă”, 15 au fost  de la Uniunea Salvați România, câte două de la Partidul Național Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România și unul de la Partidul Social Democrat. În cazul în care vom avea de-a face cu un vot similar în Senat, iar referendumul pe această temă va avea câștig de cauză, este de notat numele deputaților care s-au împotrivit acestei inițiative, votată, culmea!, de Ziua Europei, dar care ne îndreaptă către Evul Mediu.

   Așadar, au votat împotrivă 15 deputați USR, Petre Florin Manole (PSD), Mihai Voicu și Mara Mareș (PNL), Petru Farago și Csoma Botond (UDMR), Dumitru Lovin și Anton Anton (ALDE). De asemenea, au fost 13 abțineri: cinci de la PNL, trei de la USR, două de la UDMR și două din grupul minorităților. De la USR au fost și șase voturi “pentru”, iar de la PNL, 42.

Vezi AICI votul electronic.

   Proiectul inițiativei cetățenești a fost amânat în mai multe rânduri în Parlament, fiind ,,plimbat” de la o Cameră parlamentară la cealaltă, până când s-a stabilit că ordinea în care parlamentarii trebuie să se pronunțe este Camera Deputaților întâi, apoi Senatul. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 ­mi­lioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

   Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a pro­punerii de revizuire.

  Sub titlul #DApentruRe­ferendum, liderul grupului parlamentar PSD din Camera De­putaților, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul text: ,,În cadrul ședinței de astăzi a Camerei Deputaților a fost adoptată propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, prin modificarea articolului 48, care definește familia. Această propunere a apărut după ce peste trei ­mi­lioane de români cu drept de vot s-au pronunțat pentru înlocuirea în art. 48 (1) din Constituție a termenului «soți» cu sintagma «bărbat și femeie». Proiectul va merge mai departe la Senat (cameră decizională în acest caz), după care va urma promulgarea de către președintele Iohannis. Ulterior se va organiza un re­ferendum prin care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Legea Fundamentală a României”.

Comentarii

Medieval? (10 May, 11:21)
Unu'

N-am înțeles, în titlu, ce vrea să însemne "... sau pentru Evul Mediu?". Puteți fi ceva mai expliciți?

Raspunde

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker