27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:12 AM
dragaica

Politic

Marcel Ciolacu: „#DA pentru referendum“. Sau pentru Evul Mediu?

de Călin BOSTAN
Politic  |
10.05.2017, 00:00
319

   Inițiativa cetățenească prin care familia este redefinită în Constituție a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 232 voturi ,,pentru”, 22 ,,împotrivă” și 13 abțineri, fiind nevoie de două treimi din numărul deputaților, 219 voturi, pentru ca aceasta să treacă. Urmează ca și Senatul să se pronunțe asupra proiectului prin care se modifică articolul 48 din Constituție. Modificarea Constituției se va face însă în urma unui referendum națio­nal, despre care Liviu Dragnea spunea în trecut că ar putea fi organizat în această primăvară. 

   Din cele 22 voturi ,,împotrivă”, 15 au fost  de la Uniunea Salvați România, câte două de la Partidul Național Liberal, Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România și unul de la Partidul Social Democrat. În cazul în care vom avea de-a face cu un vot similar în Senat, iar referendumul pe această temă va avea câștig de cauză, este de notat numele deputaților care s-au împotrivit acestei inițiative, votată, culmea!, de Ziua Europei, dar care ne îndreaptă către Evul Mediu.

   Așadar, au votat împotrivă 15 deputați USR, Petre Florin Manole (PSD), Mihai Voicu și Mara Mareș (PNL), Petru Farago și Csoma Botond (UDMR), Dumitru Lovin și Anton Anton (ALDE). De asemenea, au fost 13 abțineri: cinci de la PNL, trei de la USR, două de la UDMR și două din grupul minorităților. De la USR au fost și șase voturi “pentru”, iar de la PNL, 42.

Vezi AICI votul electronic.

   Proiectul inițiativei cetățenești a fost amânat în mai multe rânduri în Parlament, fiind ,,plimbat” de la o Cameră parlamentară la cealaltă, până când s-a stabilit că ordinea în care parlamentarii trebuie să se pronunțe este Camera Deputaților întâi, apoi Senatul. Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 ­mi­lioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că ,,familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

   Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a pro­punerii de revizuire.

  Sub titlul #DApentruRe­ferendum, liderul grupului parlamentar PSD din Camera De­putaților, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul text: ,,În cadrul ședinței de astăzi a Camerei Deputaților a fost adoptată propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, prin modificarea articolului 48, care definește familia. Această propunere a apărut după ce peste trei ­mi­lioane de români cu drept de vot s-au pronunțat pentru înlocuirea în art. 48 (1) din Constituție a termenului «soți» cu sintagma «bărbat și femeie». Proiectul va merge mai departe la Senat (cameră decizională în acest caz), după care va urma promulgarea de către președintele Iohannis. Ulterior se va organiza un re­ferendum prin care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Legea Fundamentală a României”.

Comentarii

Medieval? (10 May, 11:21)
Unu'

N-am înțeles, în titlu, ce vrea să însemne "... sau pentru Evul Mediu?". Puteți fi ceva mai expliciți?

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker