Situație îngrijorătoare la Mărăcineni, unde apele râului Câlnău au dus la erodarea malului  drept pe o suprafață de 200 de metri, punând în  pericol cimitirul din localitate, un stâlp de înaltă tensiune care ar afecta iluminatul la Vadu Pașii, dar și șase case în care locuiesc circa 30 de oameni.

Situația a fost prezentată marți, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, fiind aprobată și o hotărâre pentru demararea în regim de urgență a lucrărilor pentru stoparea eroziunii. Potrivit directorului Serviciului de Gospodărire a Apelor, Beatrice Neagu, lucrările, care vor fi efectuate pe o lungime de 250 de metri, sunt pentru recalibrarea albiei minore a râului Cîlnău și vor fi provizorii. ,,În urma fenome­nelor meteo periculoase și a debitului mare al râului Câlnău, s-a produs o eroziune de mal drept pe lungime de aproximativ 200 de metri, la Mărăcineni. Această eroziune pune în pericol cimitirul, e distanță foarte mică, de 10 metri, între gardul cimitirului și eroziune. Un stâlp de electricitate aflat la 15 metri și șase locuințe cu terenuri si anexe aflate la circa 30 de metri de eroziune. Având în vedere acestea, trebuie efectuate lucrări provizorii în regim de urgență, de ­ca­librare albie minoră a râului Câlnău pe o lungime de 250 de metri în zona afectată”, a declarat șeful SGA, ­Bea­trice Neagu. Primăria Mărăcineni va pune la dispoziție motorina, iar SGA va folosi utilajele proprii. Miercuri se vor face primele măsurători în zona în care s-a produs eroziunea și vor fi demarate cât se poate de repede lucrările de oprire a eroziunii.

Administratorul public al comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, spune că problema mai mare va fi la primăvară, când se va dezgheța pământul: ,,Dacă nu vom face nimic acum. vor aduna coșciugele din apă”.

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor a precizat că pentru lucrări definitive este însă nevoie de un proiect și de fonduri aprobate de Ministerul Apelor. Ca urmare, prefectul de Buzău, Carmen Ichim, a recomandat reprezentantului SGA să facă toate demersurile către ministerul Apelor pentru a fi demarcate lucrări definitive pentru stoparea eroziunii malului drept al râului Câlnău.

 

DISTRIBUIȚI
loading...