Guvernul a aprobat noul contract-cadru pentru asistenţă medicală. Acesta va intra în vigoare din data de 1 aprilie, după publicarea sa în Monitorul Oficial. Actul normativ conţine foarte multe noutăţi care vin în sprijinul furnizorilor de servicii, dar şi al asiguraţilor. O schimbare importantă, dincolo de cele conţinute de contractul-cadru care vin în întâmpinarea doleanţelor medicilor de familie, dar şi ale pacienţilor, este şi cea privind debirocratizarea.

Despre acest subiect, preşe­dintele Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Buzău, av. Raluca Alexandru, spune: „S-au revizuit foarte multe clauze contractuale. Nu se mai primesc cereri pentru contractare decât în format electronic. Toate documentele se depun numai în format electronic. E necesară existenţa semnăturii electronice extinse pentru fiecare furnizor. Relaţia pe care o să o avem cu furnizorii va fi exclusiv electornică, on-line. O să fie o perioadă de trecere, însă prevederile legale sunt clare : nu se primesc acele documente decât în format electroniuc. Am notificat furnizorii. Urmează să îşi îndeplinească obligaţiile şi noi să încheiem actele adiţionale până pe data de 31 martie. De la 1 aprilie urmează să realizăm procedurile pentru încheierea contractelor noi. Noi credem că se va întâmpla în aprilie, astfel ca până la 1 mai să avem toate contractele încheiate“. La Buzău Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate are încheiate, la ora actuală, 523 de contracte cu furnizorii de servicii, dintre care 197 sunt parafate cu medici de familie şi este posibil ca numărul acestora să mai crească, având în vedere că, aşa cum spune directorul CJAS Buzău, av. Raluca Alexandru, „au trecut de comisia de evaluare şi alţi solicitanţi de furniori de servicii“.

Casa Naţională de Asigurări de Sănatate a dorit ca varianta actuală a proiectului Contractului-cadru pentru 2018 să cuprindă o serie de modificări care să ducă la creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii, dar şi debirocratizarea şi transparentizarea activităţii.

La Buzău s-au făcut primii paşi

Debirocratizarea pe care şi-o doreşte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu îi va pune în dificultate pe furnizorii buzoieni de servicii, pentru că, încă din ianuarie, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate a încercat să implementeze acest concept, ca toate documentele să fie transmise în format electronic. „Este o noutate şi pentru dumnealor, dar este foarte bine, pentru că e mult mai uşor, mai rapid. Trecerea a început în luna ianuarie. Preconizam aceste modificări şi am început să primim, încet-încet, documentele pe e-mail, să primim raportările exclusiv on-line pentru cei care aveau semnături electronice extinse. Am încercat să facem trecerea cât mai uşoară pentru furnizori. Sunt destul de mulţi şi e normal să treacă mai uşor“, spune preşedintele executiv al CJAS Buzău, av. Raluca Alexandru.

Prin urmare,  debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în proiectul noului Contract-cadru înseamnă  că unele obligaţii contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora din documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic, lucru care impune  existenţa semnăturii electronice pentru toţi medicii care furnizează servicii în relaţie contractuală cu Casa de Asigurari de Sănătate.

DISTRIBUIȚI
loading...