27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:46 AM

Cultura

Maestrul Vasile Celmare, „dialog între generaţii“ cu foştii studenţi, la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.03.2017, 00:00
378

   Eveniment de excepţie, săptămâna viitoare, pe sime­zele buzoiene. Sub motto-ul „Dialog între generaţii”, Valeriu Şuşnea organizează joi, 23 martie, de la ora 14,00, o expoziţie ce reuneşte lucrări personale şi creaţiile unor artişti plastici renumiţi la nivel naţional şi nu numai. Este vorba despre maestrul Vasile Celmare, Bogdan şi Adriana Molea (din Canada) şi Vasile Pop Negreşteanu, cu toţii urmând să fie prezenţi la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” de la Buzău.

Şuşnea: „O expoziţie cu şi pentru prieteni“

   „Este un eveniment la care ţin foarte mult. Sunt bucuros că voi avea lângă mine foşti profesori, aşa cum este Vasile Celmare, colegi de facultate, precum Bogdan şi Adriana Molea, şi alţi artişti prieteni. Este o expoziţie cu şi pentru prieteni, construită ca un dialog între generaţii diferite de artişti plastici”, a declarat Valeriu Şuşnea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Buzău.

   La vernisaj vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, cum ar fi vicepreşe­dintele Gheorghe Dican şi gravorul Răzvan Caratănase, participant la una din ediţiile Taberei Măgura Art de la Buzău.

Autorul mozaicului de pe întreprinderea Contactoare

   Vasile Celmare este unul dintre marii inovatori în plastica românească a secolului XX, având la activ un important număr de expoziţii naţionale şi internaţionale, de grup şi individuale. Totodată, Vasile Celmare a fost profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de prodecan. Cunoscut drept un titan al epicului monumental, a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe faţadele unor instituţii moderne din Bucureşti, Buzău, Ploieşti sau Adamclisi. La Buzău a realizat mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare. „Acel mozaic a fost montat în iarna anului 1985. Îmi amintesc pentru că la montarea lui am contribuit şi eu în calitate de proaspăt absolvent al maestrului”, a declarat Valeriu Şuşnea.

   Bogdan şi Adriana Molea sunt doi artişti canadieni de origine română, care s-au afirmat de aproape două decenii pe scena artistică internaţională cu un impresionant portofoliu. După 1990, Bogdan Molea a pus accent mărit pe propria creaţie, bogata sa producţie picturală fiind expusă atât în galerii din România cât mai ales din Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Austria. Odată cu stabilirea sa la Toronto, în 1999, experimentează noi forme ale limbajului artistic, expunându-şi ultimele lucrări în galerii din lumea anglo-saxonă.

   Vasile Pop Negreşteanu, şi el absolvent al maestrului Vasile Celmare, este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reşedinţe regale, inspirându-se din arta barocă a secolelor XVII, dar şi din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”. Alături Sabin Bălaşa, Vasile Pop Negreşteanu a fost portretistul preferat al lui Nicolae Ceauşescu.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker