27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:30 AM

Cultura

Maestrul Vasile Celmare, „dialog între generaţii“ cu foştii studenţi, la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.03.2017, 00:00
305

   Eveniment de excepţie, săptămâna viitoare, pe sime­zele buzoiene. Sub motto-ul „Dialog între generaţii”, Valeriu Şuşnea organizează joi, 23 martie, de la ora 14,00, o expoziţie ce reuneşte lucrări personale şi creaţiile unor artişti plastici renumiţi la nivel naţional şi nu numai. Este vorba despre maestrul Vasile Celmare, Bogdan şi Adriana Molea (din Canada) şi Vasile Pop Negreşteanu, cu toţii urmând să fie prezenţi la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” de la Buzău.

Şuşnea: „O expoziţie cu şi pentru prieteni“

   „Este un eveniment la care ţin foarte mult. Sunt bucuros că voi avea lângă mine foşti profesori, aşa cum este Vasile Celmare, colegi de facultate, precum Bogdan şi Adriana Molea, şi alţi artişti prieteni. Este o expoziţie cu şi pentru prieteni, construită ca un dialog între generaţii diferite de artişti plastici”, a declarat Valeriu Şuşnea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Buzău.

   La vernisaj vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, cum ar fi vicepreşe­dintele Gheorghe Dican şi gravorul Răzvan Caratănase, participant la una din ediţiile Taberei Măgura Art de la Buzău.

Autorul mozaicului de pe întreprinderea Contactoare

   Vasile Celmare este unul dintre marii inovatori în plastica românească a secolului XX, având la activ un important număr de expoziţii naţionale şi internaţionale, de grup şi individuale. Totodată, Vasile Celmare a fost profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de prodecan. Cunoscut drept un titan al epicului monumental, a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe faţadele unor instituţii moderne din Bucureşti, Buzău, Ploieşti sau Adamclisi. La Buzău a realizat mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare. „Acel mozaic a fost montat în iarna anului 1985. Îmi amintesc pentru că la montarea lui am contribuit şi eu în calitate de proaspăt absolvent al maestrului”, a declarat Valeriu Şuşnea.

   Bogdan şi Adriana Molea sunt doi artişti canadieni de origine română, care s-au afirmat de aproape două decenii pe scena artistică internaţională cu un impresionant portofoliu. După 1990, Bogdan Molea a pus accent mărit pe propria creaţie, bogata sa producţie picturală fiind expusă atât în galerii din România cât mai ales din Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Austria. Odată cu stabilirea sa la Toronto, în 1999, experimentează noi forme ale limbajului artistic, expunându-şi ultimele lucrări în galerii din lumea anglo-saxonă.

   Vasile Pop Negreşteanu, şi el absolvent al maestrului Vasile Celmare, este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reşedinţe regale, inspirându-se din arta barocă a secolelor XVII, dar şi din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”. Alături Sabin Bălaşa, Vasile Pop Negreşteanu a fost portretistul preferat al lui Nicolae Ceauşescu.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Rețelele sociale se aliază împotriva terorismului
Marti, Iunie 27, 2017 01:19 AM

Corporațiile care domină rețelele sociale - Facebook, YouTube (proprietate a Google), Twitter și Microsoft - au anunțat luni formarea unui grup de lucru la nivel mondial pentru eliminarea conținutului online cu caracter terorist, informează Reuters.

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker