27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:07 PM

Cultura

Maestrul Vasile Celmare, „dialog între generaţii“ cu foştii studenţi, la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.03.2017, 00:00
199

   Eveniment de excepţie, săptămâna viitoare, pe sime­zele buzoiene. Sub motto-ul „Dialog între generaţii”, Valeriu Şuşnea organizează joi, 23 martie, de la ora 14,00, o expoziţie ce reuneşte lucrări personale şi creaţiile unor artişti plastici renumiţi la nivel naţional şi nu numai. Este vorba despre maestrul Vasile Celmare, Bogdan şi Adriana Molea (din Canada) şi Vasile Pop Negreşteanu, cu toţii urmând să fie prezenţi la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” de la Buzău.

Şuşnea: „O expoziţie cu şi pentru prieteni“

   „Este un eveniment la care ţin foarte mult. Sunt bucuros că voi avea lângă mine foşti profesori, aşa cum este Vasile Celmare, colegi de facultate, precum Bogdan şi Adriana Molea, şi alţi artişti prieteni. Este o expoziţie cu şi pentru prieteni, construită ca un dialog între generaţii diferite de artişti plastici”, a declarat Valeriu Şuşnea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Buzău.

   La vernisaj vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, cum ar fi vicepreşe­dintele Gheorghe Dican şi gravorul Răzvan Caratănase, participant la una din ediţiile Taberei Măgura Art de la Buzău.

Autorul mozaicului de pe întreprinderea Contactoare

   Vasile Celmare este unul dintre marii inovatori în plastica românească a secolului XX, având la activ un important număr de expoziţii naţionale şi internaţionale, de grup şi individuale. Totodată, Vasile Celmare a fost profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de prodecan. Cunoscut drept un titan al epicului monumental, a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe faţadele unor instituţii moderne din Bucureşti, Buzău, Ploieşti sau Adamclisi. La Buzău a realizat mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare. „Acel mozaic a fost montat în iarna anului 1985. Îmi amintesc pentru că la montarea lui am contribuit şi eu în calitate de proaspăt absolvent al maestrului”, a declarat Valeriu Şuşnea.

   Bogdan şi Adriana Molea sunt doi artişti canadieni de origine română, care s-au afirmat de aproape două decenii pe scena artistică internaţională cu un impresionant portofoliu. După 1990, Bogdan Molea a pus accent mărit pe propria creaţie, bogata sa producţie picturală fiind expusă atât în galerii din România cât mai ales din Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Austria. Odată cu stabilirea sa la Toronto, în 1999, experimentează noi forme ale limbajului artistic, expunându-şi ultimele lucrări în galerii din lumea anglo-saxonă.

   Vasile Pop Negreşteanu, şi el absolvent al maestrului Vasile Celmare, este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reşedinţe regale, inspirându-se din arta barocă a secolelor XVII, dar şi din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”. Alături Sabin Bălaşa, Vasile Pop Negreşteanu a fost portretistul preferat al lui Nicolae Ceauşescu.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Martin Schulz respinge acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada când a fost președintele PE
Duminica, Martie 26, 2017 16:02 PM

Politicianul social-democrat german Martin Schulz a respins duminică acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada în care a deținut funcția de președinte al Parlamentului European, el susținând că acuzațiile respective sunt motivate politic, relatează DPA.

Acordul OPEC privind reducerea globală a producției de țiței ar putea fi extins până la sfârșitul anului
Duminica, Martie 26, 2017 16:01 PM

Un comitet comun al miniștrilor din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și din alte state producătoare din afara cartelului a recomandat extinderea cu șase luni a acordului de reducere a producției pe plan global cu 2%, se arată în proiectul comunicatului de presă văzut de Reuters.

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker