27 de ani
de presa libera
Sambata, Aprilie 29, 2017 00:50 AM

Cultura

Maestrul Vasile Celmare, „dialog între generaţii“ cu foştii studenţi, la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.03.2017, 00:00
232

   Eveniment de excepţie, săptămâna viitoare, pe sime­zele buzoiene. Sub motto-ul „Dialog între generaţii”, Valeriu Şuşnea organizează joi, 23 martie, de la ora 14,00, o expoziţie ce reuneşte lucrări personale şi creaţiile unor artişti plastici renumiţi la nivel naţional şi nu numai. Este vorba despre maestrul Vasile Celmare, Bogdan şi Adriana Molea (din Canada) şi Vasile Pop Negreşteanu, cu toţii urmând să fie prezenţi la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” de la Buzău.

Şuşnea: „O expoziţie cu şi pentru prieteni“

   „Este un eveniment la care ţin foarte mult. Sunt bucuros că voi avea lângă mine foşti profesori, aşa cum este Vasile Celmare, colegi de facultate, precum Bogdan şi Adriana Molea, şi alţi artişti prieteni. Este o expoziţie cu şi pentru prieteni, construită ca un dialog între generaţii diferite de artişti plastici”, a declarat Valeriu Şuşnea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Buzău.

   La vernisaj vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, cum ar fi vicepreşe­dintele Gheorghe Dican şi gravorul Răzvan Caratănase, participant la una din ediţiile Taberei Măgura Art de la Buzău.

Autorul mozaicului de pe întreprinderea Contactoare

   Vasile Celmare este unul dintre marii inovatori în plastica românească a secolului XX, având la activ un important număr de expoziţii naţionale şi internaţionale, de grup şi individuale. Totodată, Vasile Celmare a fost profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de prodecan. Cunoscut drept un titan al epicului monumental, a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe faţadele unor instituţii moderne din Bucureşti, Buzău, Ploieşti sau Adamclisi. La Buzău a realizat mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare. „Acel mozaic a fost montat în iarna anului 1985. Îmi amintesc pentru că la montarea lui am contribuit şi eu în calitate de proaspăt absolvent al maestrului”, a declarat Valeriu Şuşnea.

   Bogdan şi Adriana Molea sunt doi artişti canadieni de origine română, care s-au afirmat de aproape două decenii pe scena artistică internaţională cu un impresionant portofoliu. După 1990, Bogdan Molea a pus accent mărit pe propria creaţie, bogata sa producţie picturală fiind expusă atât în galerii din România cât mai ales din Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Austria. Odată cu stabilirea sa la Toronto, în 1999, experimentează noi forme ale limbajului artistic, expunându-şi ultimele lucrări în galerii din lumea anglo-saxonă.

   Vasile Pop Negreşteanu, şi el absolvent al maestrului Vasile Celmare, este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reşedinţe regale, inspirându-se din arta barocă a secolelor XVII, dar şi din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”. Alături Sabin Bălaşa, Vasile Pop Negreşteanu a fost portretistul preferat al lui Nicolae Ceauşescu.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 21:47 Comentariu
Un alt cetățean! a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Poate să-i dea Consiliul județean oricât,tot nu va face nimic pentru că este prea comod;aveți dreptate,leafa merge,iar el abia așteaptă să se întoarcă la "căldură"de la Primărie,iar cu noi nici nu vorbește,ne ignora total;Consiliul județean știe asta?
28 Apr, 21:29 Olimpiada
Valeria a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Comentariile negative aparțin celor care sperau ca Olimpiada să fie un eşec şi nu pot accepta ideea că a fost o mare reuşită.
28 Apr, 21:19 Problema este legea electorală.
Pixelu original a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Cum să fie votul lui imitatorule? Este votul pesedeului. Era votul lui dacă era ales de electorat din postura de candidat independent, nu pe listă de partid. După ce va fi exclus din PSD și va pierde funcția de consilier are ocazia să participe la viitoarele alegeri ca independent și să nu mai rănească pe nimeni cu votul lui.
Google PageRank Checker