Nu pot să nu îi dau dreptate liderului Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, care, într-un moment în care şi-a dat seama că ar fi de bonton să facă puţină opoziţie verbală, a spus că ,,scroafe suite în copac populează administraţia”. Dar, imparţial ca tot românul, nu pot să nu fiu, cel puţin în parte, de acord cu social-democraţii care l-au catalogat drept ,,beţiv” pentru această declaraţie. Chiar dacă aceştia s-au referit la calitatea limbajului, eu spun că, în beţia declaraţiilor de vajnic opozant, lui Orban i-a scăpat un mic amănunt: o scroafă suită în copac era chiar în ograda sa. Şi respectiva poartă un nume: Mara Mareş, cea căreia i se pare că ,,decreţeii” miros a mucegai, dacă nu chiar a hoit. Mai în limbaj Facebook, nu sunt funny.

Corect, decreţeii nu sunt funny în sensul unei piţipoance de 25 de ani, care, probabil, îşi desconsideră părinţii – cu ma­ximă probabilitate ei înşişi decreţei – care au făcut posibilă ascensiunea ei fulminantă în lumea mare a politicii. Decreţeii nu sunt funny pentru că au avut îndrăzneala să înveţe carte la lumina lămpii cu petrol. Decreţeii nu sunt funny pentru că au făcut facultăţi de stat – căci ,,private” existau atunci doar în fundul curţilor de la ţară -, în care au învăţat într-o zi cât a citit într-un an, ţuguindu-şi buzele botoxate, juna liberală. Decreţeii nu sunt funny pentru că unii dintre ei au ieşit la Revoluţie, nu ca să-şi facă un selfie la vreo manifestaţie de stradă din ultimii ani. Care, şi aceea, dacă nu ar fi fost decreţeii, slabe şanse să se fi organizat.

Mai mult, decreţeii nu sunt funny pentru că ştiu vorbi şi scrie româneşte. Fără prescurtări şi cu diacritice. Adică „mă-sa” lor are întotdeauna cratimă.

Şi, peste toate, decreţeii nu sunt funny pentru că îşi pun serios problema ce se va întâmpla cu această ţară când tineri funny de „calitatea” Marei Mareş vor ajunge să conducă România. Sau să le plătească pensiile.

Bineînţeles, Mara Mareş este un exemplu în vogă în aceste zile. Dar ca ea – persoane tinere care fac cu succes concurenţă Vioricăi Dăncilă-, cel puţin analfabete funcţional, sunt o sumedenie, răspân­dite­ prin toate formaţiunile politice, în toate zonele ţării şi în toate categoriile sociale. Copacii lui Orban sunt pretutindeni.

DISTRIBUIȚI
loading...

7 COMENTARII

 1. Felicitari d-lui Calin Bostan pt. articol! Din pacate unii dintre cei ce au citit articolul fac doar o analiza politica a timpului prezent ! Din pacate nu au inteles nimic din aceasta paralela a timpului(analiza si comentariu literar au disparut din programele scolare)!Din pacate actualul prim ministru nu se incadreaza in generatia”decreteilor” a nu se confunda cu Tudose! Din pacate vom avea un viitor „funny”!

  • Ce-mi place când cineva o arde cu caracterizarea primului ministru dar ignoră complet faptul că și profesorașul de la Sibiu nu este nici el vreo lumină călăuzitoare!

 2. Cu femeile geniale ale lui Dragnea intram rapid in faliment de tip grecesc, asteptati inca 6 luni si mai vorbim.

  • Unde o fi norocul să intrăm în falimentul de tip grecesc și să trăim și noi, românii, precum trăiesc grecii! Să avem salariile și pensiile grecilor, să avem sistemul de sănătate gratuit precum este în Grecia, să existe învățământ superior doar de stat! Până și propaganda a renunțat la „exemplul Greciei”, mai nou folosesc exemplul Venezuelei! Oricum, este mult mai apropiat de modelul nostru, numitorul comun fiind resursele de hidrocarburi, care fac cu ochiul aducătorilor de democrație mondială! Un fel de „primăvară latino-română”. Chiar zilele trecute propaganda ne informa că Venezuela a intrat în incapacitate parțială de plată, inflația pentru anul 2018 fiind estimată de FMI (cine oare?) la … atenție, 14.000% (paisprezece mii la sută)!
   Săraca țară bogată, care stă pe cea mai mare rezervă de petrol a lumii, dar în care se moare de foame! Cu siguranță, corupția și răul universal Dragnea sunt vinovații!

  • Ups, bubuim de atâtea principii! La Siegfried, anonimul neamț propus de mariner candidat la președinția României, tot de principii v-ați împiedicat!

 3. Pădurea însăși pare într-o stare bahică perpetuă. Am râs cu poftă la afirmațiile cum că afară este vopsit gardu’, înăuntru leopardu’. Firea se coafează frumos, se îmbracă impecabil dar pe dinăuntru este mai rea decât … nu Hitler, nu Stalin, nu Pol Pot , nu unul dintre Kim Jongi, nu Leopold al doilea ci … surpriză, Pandele!
  În afara faptului că Pandele este coleg de cameră cu Firea, n-am auzit nimic rău despre acesta!

Comments are closed.