O monografie la a cărei lansare au fost prezenţi foşti şi actuali profesori, dar a lipsit directorul celebrului liceu

Atmosferă emoţionantă ieri, la Biblioteca Judeţeană, acolo unde Relu Stoica a lansat volumul „Istoricul Colegiului Naţional Mihai Eminescu”. Mai multe gene­raţii de absolvenţi au avut ocazia să se revadă cu foştii profesori şi să cunoască câţiva dintre actualii dascăli ai colegiului buzoian.

Vizibil impresionaţi de eveniment, vechii profesori au răsfoit monografia, căutând cu nerăbdare o mărturie a trecerii fiecăruia prin unul dintre cele mai importante licee buzoiene din toate timpurile. Mult mai cuprinzătoare decât fosta monografie semnată în 1969 de Dimitrie Gh. Ionescu, lucrarea de astăzi reuşeşte să surprindă plăcut, prezentând numele tuturor profesorilor şi absolvenţilor liceului, de la început şi până în 2013. Dincolo de aceste date, lucrarea aduce şi informaţii istorice deosebit de interesante. O parte dintre acestea au fost prezentate şi în cadrul lansării de ieri, unde au vorbit despre carte trei cunoscuţi foşti absolvenţi: cercetătorul Doina Ciobanu şi publiciştii Emil Niculescu şi Viorel Frîncu.

 

Iată câteva dintre lucrurile inedite din istoria actualului Colegiu „M. Eminescu”.

 

* Iniţial, actualul Colegiu „M. Eminescu” a fost înfiinţat ca „şcoală secundară de fete”, în anul 1919, iar primul sediu a fost pe strada Dobrogeanu Gherea (actuala str. Alexandru Marghi­loman), într-o clasă din localul fostei şcoli primare israelite.

* Clădirea colegiului de astăzi ar fi putut fi ridicată pe strada Unirii, unde autorităţile locale oferiseră un spaţiu. În 1922, terenul a fost refuzat din cauza cheltuielilor exagerate impuse de friabilitatea solului. În acest timp elevele actualului liceu făceau cursurile în sediul acualei Şcoli nr.5.

* Spaţiul necesar construcţiei liceului a fost iniţial de 3.000 de metri, dar s-au făcut demersuri către ofiţerii din Garnizoana Buzău să mai cedeze încă vreo 12-15 metri liniari de la Centrul Militar pentru a se crea spaţiul de acces al elevilor şi vehiculelor. Până la final, construcţia liceului a beneficiat de o suprafaţă totală de peste 5.000 de metri.

* În 1940, când nemţii au sosit în Buzău, la Liceul „M. Eminescu” a rulat un film ­despre evrei, la care a trebuit să asiste şi autorităţile locale. Ca urmare, nu după mult timp, clădirea avea să devină rechiziţionată, să devină spital, iar conducerea liceului să fie schimbată. În noiembrie, legionarii au schimbat şi ei, la rândul lor directoarea, până în luna februarie.

* În 1948, denumirea Liceului „Dr.C.Angelescu” se schim­bă în Şcoala Medie. În sep­tem­brie 1957, s-a propus Ministerului ca şcoala sa poarte numele de „Mihai Eminescu”.

* Instituţia a funcţionat ca liceu de fete până în anul 1957, când au venit primii 10 băieţi.

* În locul celebrei picturi din holul liceului, lucrare ce îl înfăţisează pe Mihai Eminescu, era pictat portretul lui C. Angelescu. Lucrarea realizată de artistul Costin Petrescu, cel care va realiza ulterior şi marea frescă de la Ateneul Român, a fost acoperită de fresca actuală, cu imaginea lui Eminescu.

* În 1940, Mareşalul Antonescu a emis un ordin ca toate şcolile să pună în evidenţă două tablouri: unul cu eroii localităţii, iar altul cu numele elevilor care au devenit oameni deosebiţi. Actualul colegiu avea să facă excepţie de la ordin, motivând că este liceu de fete, iar fetele se mărită şi îşi schimbă numele, fiind foarte greu de urmărit de către reprezentanţii şcolii.

* Absolvenţi celebri: actriţa Aime Iacobescu, actriţa Eliza Plopeanu, solista de operă Cleopatra Melidoneanu, actriţa Cerasela Constantin, actriţa Valeria Gagealov, poeta Denisa Comănescu.

    

La fel de inedit a fost însă şi modul în care conducerea Colegiului „M. Eminescu” a sprijinit acest eveniment. Mai exact, este vorba probabil despre singura monografie dedicată unei instituţii de învăţământ care nu este lansată în şcoala respectivă şi asta pentru că se pare că autorul nu a găsit înţelegere. Şi mai penibil este că alături de foşti şi actuali profesori nu s-a regăsit şi directorul colegiului, Dan Dudaş. În schimb, a fost prezent şi a vorbit despre carte în termeni elogioşi directorul liceului con­curent, Colegiul HASDEU, Ionel Banu.

„Eu nu sunt absolvent al acestui liceu. În Colegiul Eminescu au predat socrii mei, fetele mele au fost eleve, iar de câţiva ani sunt şi eu profesor acolo. Cartea asta se bazează pe cercetarea arhivelor, încercând să completeze ceea ce a realizat în fosta monografie, Dimitrie Ionescu, fostul elev al lui Iorga. Eu îmi cer scuze în numele şcolii şi al colectivului didactic că nu v-am invitat la această lansare în frumosul amfiteatru al colegiului. Nu este din cauza mea. Eu mi-am dorit, dar nu s-a putut”, a declarat autorul Relu Stoica.

 

{vsig}articole/2013/10/18/ined{/vsig}

DISTRIBUIȚI
loading...