Invitaţi de marcă la ­Bi­blioteca Judeţeană cu ocazia împlinirii a 125 de ani de ­bi­bliotecă publică la Buzău. Este vorba despre jurnalistul Lucia Hossu Longin, rea­lizatoarea serialului de televiziune „Memorialul Durerii”, consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului care a ajuns la 140 de episoade difuzate.

Proiectul „Un Centenar, o Bibliotecă: 125 de ani de bi­bliotecă publică la Buzău” constă în derularea mai multor activităţi specifice, în perioada 8 octombrie – 7 decembrie 2018.

„Este vorba despre ani­versarea a 125 de ani de ­bi­bliotecă publică, şi de aici denumirea proiectului <Un Centenar, O Bibliotecă>. Ne-am jucat puţin cu cuvintele. Şi în anii trecuţi am încercat ca în lunile octombrie să îl aniversăm pe Vasile Voiculescu, al cărui nume îl poartă bi­blioteca noastră. Anul acesta ne-am decis să facem în a doua parte a lunii noiembrie, pentru că ne-am propus un invitat mai special. Ne-am propus să o aducem pe Lucia Hossu-Longin la Buzău, pe 20 noiembrie. Dumneaei, alături de Televiziunea Română, în ansamblul de episoade Memorialul Durerii are şi un episod intitulat <Închisorile lui Voiculescu>. Va fi prezentat la Buzău acest episod şi domnia sa ne va oferi mai multe detalii”, a declarat, pentru Campus Tv, directorul

Bibliotecii Judeţene, Sorin Burlacu.

Întâlniri cu elevii de la Hasdeu

Prima activitate din proiect va avea loc pe 13 octombrie când, în cadrul Zilelor Voiculescu, vor fi acordate premiile la Concursul Naţional de Creaţie Literară care poartă numele celebrului buzoian.Vor mai avea loc lansări de carte, simpozioane, dar şi o întâlnire peste ani cu mai mult de 22 de scriitori buzoieni, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Activităţile din cadrul proiectului se vor desfăşura la sediul instituţiei, la casa memorială Vasile Voiculescu din Pârscov şi în alte locaţii, care vor fi anunţate din timp.

„O să începem pe 16 noiembrie cu o sesiune de comunicări şi referate împreună cu doamna profesoară Lazăr de la Hasdeu, cu elevii săi, care întotdeauna au rea­lizat nişte capodopere legate de viaţa şi opera lui Vasile Voiculescu. O să continuăm în a doua săptămână, pe 19 noiembrie, cu un concurs de desene cu personajul cel mai iubit de elevii din clasele primare şi de gimnaziu. Pe 21 o să încercăm o discuţie între elevi, pe tema <Ce citim şi de ce mai citim?>, condusă de profesorul Dan Solcanu de la Hasdeu”, a mai declarat Sorin Burlacu.

Lucia Hossu Longin, ­jur­nalist de televiziune, a realizat după 1989 numeroase documentare, selecţionate apoi la festivaluri inter­naţionale: „Hobiţa lui Brâncuşi”, „România vs Cheng”, „Visul”, „Baricada”, „Urmaş de martir”, „Zbor deasupra unui cuib de oameni”, 13-15 iunie, „Mineriada oră cu oră”, „Sebastian” (selecţie la Prix Italia, 2006), „Regele nu moare” (selecţie la Festiva­lul Internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa, 2009). Începe din 1991 realizarea „Memorialului Du­rerii”, la TVR.

A fost redactor-şef al Redacţiei Film Documentar a Studioului de Film al SRTV între 1993 şi 1996 şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTV între 1996 şi 2000. Volumul „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală” şi colecţia de 36 de DVD-uri din serialul „Memorialul Du­rerii” au apărut în 2007 la Editura Humanitas, respectiv la Humanitas Multimedia, în colaborare cu IICR şi TVR Media.

DISTRIBUIȚI
loading...