Educație

Liderul SÎP Buzău, Ion Dobre: „După propunerea ministrului Educației, directorii de școli vor avea salarii mai mici ca unii profesori”

Profesorii, directorii școlilor și inspectorii din România vor trebui să-și planifice concediile din timp și să le efectueze în timpul vacanțelor școlare. Mai mult, directorilor li se taie din perioada concediului. Totul potrivit unui ordin al ministrului Educației pus luna aceasta în dezbatere publică.

Decizia ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, provoacă nemulțumire în rândul cadrelor didactice, care spun că sub pretextul economiei se creează situații penibile. Cei mai afectați de propunerea ministrului vor fi directorii de școli.

„Trimitem profesorii acasă și nu le mai dăm normă de hrană” 

„Nu există un ordin în sensul acesta, există doar o dispoziție data de către ­mi­nistru, care încalcă prevederile legale din acest moment. În sensul că concediile se planifică pentru fiecare salariat în luna octombrie iar să vii în timpul anului să modifici o decizie a consiliului de administrație este un abuz. Nu respectă nicio lege. Ministrul Ecaterina Andronescu își face propriile legi. Penibilul situației este că dai peste cap ordinea firească stabilită de lege. Cardele didactice tot în vacanțe își iau concediul, dar raționamentul lor este de a face economie la buget. Pe perioada în care nu ești în activitate nu primești normă de hrană. Pornind de la asta, doamna ministru a decis: tri­mitem profesorii acasă și nu le mai dăm normă de hrană. Dar pe parcursul anului este tot cam același lucru, iar banii pe norma de hrană tot îi vei da pentru același număr de zile”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

„Directorul, pe bună dreptate, își pune întrebarea de ce să mai rămână director când are și responsabilitate”

În normele metodologice existente din 2011, numai personalul de conducere din inspectorate își efectua conce­diul de odihnă conform Codului Muncii, adică 25 de zile de concediu de odihnă. Acum, în această categorie intră și directorii de școală.

„Directorii nu își pot efectua concediul în perioada vacanțelor. Ei au anumite perioade din an când pot sta în concediu pentru că ei trebuie să fie în școală și în vacanța elevilor pentru a semna documente. Foarte greu un director își poate lua 15 zile legate de concediu, așa cum spune ­le­gea”, mai spune Ion Dobre.

Liderul profesorilor buzoieni crede că cei mai mulți directori vor ajunge să se întrebe dacă mai merită să își asume responsabilitatea funcției, atât timp cât salariile lor vor fi, în unele cazuri, mai mici decât ale profesorilor.

„Mai mult, noi am desprins din lege că directorii, cadre didactice fiind, beneficiază de același număr de zile de concediu ca și cadrele didactice obișnuite. Acum, pregătește doamna Andronescu un ordin, care era în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, prin care restricționează și numărul zilelor de concediu ale directorilor la codul muncii. Din 62 de zile cât au cadrele didactice, îi vor lăsa cu 25-28 de zile de concediu. Dacă ordinul trece, așa va fi. Se pare că doamna Andronescu s-a supărat foarte tare pe directorii de școli: nu le dă nici acel sporul neuropsihic de 10 %… Ce o fi crezând că rezolvă nu știu. În condițiile astea directorii de școli vor avea salarii mai mici ca unii profesori. Și atunci directorul, pe bună dreptate, își pune întrebarea de ce să mai rămână director când are și responsabilitate, va avea zile de concediu mai puține și va fi obligat să stea opt ore în școală potrivit contractului de management. Își vor pune întrebarea: <De ce să nu îmi fac viața mai ușoară?>”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

2 Comentarii

  1. Pentru ca directorul sa iasa bine, muncesc mai toti profesorii unei scoli. Tot ei se plang ca nu au timp sa isi ia cele 62 de zile de concediu de ani de zile. Nu am vazut directori sa renunte la functie si beneficii oricat de grea pare ca le este misiunea .. …trageti voi concluzia!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker